Murcof yeniden İstanbul'da

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - Napoli'de Ortaçağ'dan kalma bir şatoda, Fransa'da bir katedralde veya Belfast'ta küçükbir kulüpte elektroniklerinin başında görebileceğiniz Murcof, fırtına, rüzgar,yağmur seslerini kaydedip müziğine entegre eden bir müzisyen. Meksikalıelektronika devi Murcof (FernandoCorona), müzikseverlerin yoğun talebi üzerine bu kez usta müzisyenler Philippe Petit ve Mark Cunningham ile birlikte 5Nisan Cuma akşamı yeniden Müzik Evi'nde. 
 
2003yılından bu yana ürettiği yapıtlarla bugünün ilerici elektronika sahnesinin enönemli temsilcilerinden biri olan Murcof, gerek form anlayışı, gerekkurguladığı ses örgüleriyle klasik, çağdaş ve güncel elektronik müzikarasındaki ince çizgide yaşıyor. Kendisini "müzik seyyahı" olarak tanımlayan,icat ettiği aletlerden ve geleneksel bir Macar enstrümanı olan cimbalomundan çıkardığı enteresan seslerle elektronik dinleyicilerinin gözdesi olan Philippe Petit de en az Murcof kadarilginç bir karakter. Petit-Murcof ikilisi dört yıl boyunca çeşitli festival vekonserlerde sürdürdükleri müzikal birlikteliklerine 2011 yılında New York'lu nowave grubu Mars'ın kurucularından Mark Cunningham'ı kattı. 
 
Müzisyen birailede büyüyen Murcof'un elektronikmüziğe olan ilgisinin temelinde DepecheMode, Jean Michel Jarre ve Almanyalı efsanevi elektronik müzik grubu Kraftwerk yatıyor. Yakın çevresindeki müzisyenlerle toplayabildikleri her tür ekipmanıbir araya getirerek kendi enstrümanlarını adeta icat ederek bu işe başlayanMurcof, elektronika hayatında olsun veya olmasın bir şekilde müzikle ilgili biriş yapacağını söylüyor.
Geçtiğimizyıl Borusan Müzik Evi'nde verdiği konser öncesinde şehri dolaşan ve konserdemüziğine kattığı ezan seslerini kaydeden Murcof, Avrupalı dinleyiciyle kıyaslandığında Türk dinleyicisinin sevdiği veya sevmediği bir şeye o ansalonda tepki vermesini içten bulduğunu dile getiriyor. 
Önümüzdeki günlerde İstanbul'a konuk olacak Vanessa Wagner ile Arvo Part'tan Eric Satie'ye klasik bestecilerin yapıtlarına yeni uyarlamalar yapan Murcof'un trompetçi Erik Truffaz, perküsyoncu Deominique Mahut ve gitarist Edgar Amor ile Meksika yerlileri Huicol'ların gelenekselmüziği, elektronik ve cazı bir araya getirdikleri bir de etnik projesi bulunuyor.