MÜSİAD: Biz kutupları kırdık

Tarihi görüşmede kutupları kırdık diyen MÜSİAD Başkanı Vardan, "TÜSİAD İstanbul'un, MÜSİAD Türkiye'nin patronlar kulübü" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ÖZSOY

DENİZLİ - Müstakil Sanayici ve  İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, geçtiğimiz günlerde Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ne (TÜSİAD) yaptıkları ve kamuoyunda büyük ses getiren tarihi ziyareti, "Biz kutupları kırdık" diye değerlendirdi.

Vardan, MÜSİAD'ın Denizli'de yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı öncesi DÜNYA mikrofonuna samimi açıklamalarda bulunarak, TÜSİAD ziyaretiyle ilgili süreci ayrıntılarıyla anlattı.

MÜSİAD'ın hiçbir kurum ve kuruluşa menfi bir davranışı olmadığını hatırlatan Vardan, sürecin TÜSİAD'a yeni seçilen Başkan Ümit Boyner'e kendileri tarafından çekilen 'hayırlı olsun' mesajıyla başladığını söyledi.

Vardan, "Biz tüm kurum ve kuruluşlara çektiğimiz gibi, onlara da 'hayırlı olsun' mesajı çektik. Onlar da cevap verip teşekkür ettiler. Bunun hemen akabinde benim rahatsızlığımda onlar da bana bir 'geçmiş olsun' mesajı gönderdiler" diye konuştu.

Bu cevabi mesaj ve iyi niyetli yaklaşımın kendilerini çok memnun ettiğini dile getiren Vardan, kendisinin sağlığı düzeldiğinde, bu tarihi ziyareti yapma kararı aldıklarını ve karşı tarafın da bunu kabul ettiğini bildirdi.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'le ilk kez Almanya Başbakanı Merkel'in de katıldığı Türk-Alman İş Forumu'nda karşılaştıklarını ve yan yana oturduklarını dile getiren Vardan, bunun ardından birkaç kez daha çeşitli toplantılarda bir araya geldiklerini hatırlattı.

Ziyarete KOBİ damgası

Yapılan ziyaretin çok sıcak bir ortamda geçtiğini vurgulayan MÜSİAD Başkanı, konuşulan konuların başında KOBİ'lerin finansmana erişimi ve mesleki eğitim gibi konuların ağırlık teşkil ettiğini bildirdi.

Bu başlıklarda iki tarafın da 'hemfikir' olduğuna işaret eden Vardan, 'küçükler olmazsa, bunlara tedarikte bulunan büyüklerin de işlerinin aksayacağı' görüşünde mutabık kaldıklarını söyledi.

Vardan, "Görüşmede en ağırlıklı konu, KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması oldu. Hatta orada bir TÜSİAD yetkilisi, 'büyüklerle küçüklerin finansmana erişiminde büyük farklar var' diye bir görüş bildirdi. Yani bizim uzun süredir dillendirdiğimiz soruna onlar da parmak bastı" ifadelerini kullandı.

TÜSİAD'la önümüzdeki dönem çeşitli konularda yine birlikte çalışma yapacaklarını söyleyen Vardan, söz konusu ziyaret sonrası genelde olumlu tepki aldıklarını dile getirdi.

Bu ziyaretin basında bu kadar ilgi göreceğini kendilerinin de beklemediğini vurgulayan Vardan sözlerini şöyle sürdürdü: "Görüşmeden sonra bir arkadaşım beni aradı ve gazetelerde çıkan haberleri görünce şaşırdığını söyledi. 'Bu çok enteresan. Ülkede bizim de fark edemediğimiz nasıl bir kutuplaşma varmış da biz farkında değilmişiz' dedi. Biz yaptığımız ziyaretle, işte bu kutuplaşmayı kırdık."

IMF konusunda ayrışıyoruz

Ziyarette ele alınan meselelerde her iki tarafın da aynı şekilde düşündüğünü belirten Vardan, ancak TÜSİAD'la aralarında fikir uyuşmazlığı olan konuların da bulunduğunu ve bunların en başında 'IMF' konusunun geldiğini söyledi. Vardan, "İşte burada ortak bir düşünceye sahip değiliz. Ama bizim haklı olduğumuz ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

KOBİ'lerin, krizi kendi imkanlarıyla yönetmeye alışkın olduklarını, panik yapan büyüklerin ise IMF'yi istediğini dile getiren MÜSİAD Başkanı, "Onlar IMF'yi bunun için istiyor. Halbuki büyüklerin imkanları KOBİ'lerden çok fazla" diye konuştu.

 

Boyner'in Brüksel'den yaptığı çağrı çok önemli

Kriz döneminde başta Türkiye İşverenler Sendikası (TİSK) Başkanı olmak üzere, farklı düşünenlerin olduğunu hatırladıklarını kaydeden Vardan, o dönemde gündemin ekonomiden kaydığı yönünde iddialar olduğunu ancak gelinen noktada bunların doğru çıkmadığını savundu.

"Biz olaylara baktığımızda bardağın hep boş tarafını mı göreceğiz, yoksa dolu tarafı olduğunu da söyleyecek miyiz?" diyen Vardan, şunları söyledi:

"Yapılanları takdir etmeyecek miyiz? Yapılanları hiç görmeyip, sadece eleştirmek, ülkede kaotik bir ortam oluşturuyor. 'Tamam kardeşim iyi yapsalar da ben ideolojik olarak böyle yaklaşıyorum' demek mantıklı mı? Biz doğruyu ve yanlışı mantıklı bir şekilde değerlendirip görmeliyiz."

Vardan, ancak gelinen noktada TÜSİAD Başkanı'nın Brüksel'den yaptığı , 'Dünya Türkiye'yi referans alsın' açıklamasının bu gibi görüşlerin değişmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

TÜSİAD İstanbul'un biz ise ülkenin patronlar kulübüyüz

TÜSİAD ve MÜSİAD'ın birbirinin alternatifi olmadığını iddia eden Vardan, "Bu iki kuruluş, birbirinin alternatifi değil. 'TÜSİAD için 'patronlar kulübü' diyorlar. Aslında MÜSİAD da patronlar kulübü" ifadelerini kullandı.

TÜSİAD'ın 40, MÜSİAD'ın ise 20 yaşında olduğunu hatırlatan Vardan, her iki kuruluşun da farklı görüşleri olabileceğini, bunun da son derece normal olduğunu dile getirdi.

Vardan şöyle devam etti: "Biz bir Türkiye portresi vermeye çalışıyoruz. Yani biz aslında araziden gelen bir kuruluşuz. Türkiye ile ilgili meselelere detaylı bir şekilde eğiliyoruz. TÜSİAD'a bakıldığında ise İstanbul merkezli bir temsiliyet görüyoruz. İşte en büyük fark burada. Biz tek bir pencereden bakmıyor, halkın genel görüşünü temsil ediyoruz. Yani farklı zemindeyiz.

Hatta bizim kuruluşumuzda herkes şirket sahibidir ve hiç kimse kendi şirketlerinin çözümü için bu gibi toplantılara katılmaz. Dile getirilen sorun, Türkiye'nin sorunudur. Bu da hükümet nezdinde makbul görülebilir. Ancak diğer tarafta profesyoneller ağırlıkta ve onlar genelde kendi şirketleriyle alakalı konuları konuşur. İşte bizim farkımız bu. Ben bunu sadece TÜSİAD'la sınırlandırmak istemiyorum ama gerçek bu."

Vardan, "TÜSİAD'dan size iadeyi ziyaret olacak mı?" şeklindeki bir soruya ise, "Şu an herkes yoğun. Ama biz davet ettik. Ne zaman isterlerse gelebilirler ve biz programımızı ona göre yaparız. Kapılarımız sonuna kadar açık" şeklinde yanıt verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir