MÜSİAD'dan koalisyon açıklaması

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu ziyaretinde koalisyon tartışmalarına ilişkin konuştu. Olpak, "Bu Meclis aritmetiğinden, dört siyasi parti içerisinden hızlı bir koalisyonun çıkması bizim önceliğimizdir." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MÜSİAD heyetini, CHP Genel Merkezindeki makamında kabul etti. Kılıçdaroğlu'nun görüşlerini de dinlediklerini belirten Olpak olumlu izlenimler aldığını söyledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, "Bu Meclis aritmetiğinden, dört siyasi parti içerisinden hızlı bir koalisyonun çıkması bizim önceliğimizdir. Milletin de görevi böyle verdiği kanaatindeyiz. Samimiyetle masaya çözüm amacıyla oturmaları gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MÜSİAD heyetini, CHP Genel Merkezindeki makamında kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü.

Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Olpak, vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e Allah'tan rahmet diledi, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşlarının idama mahkum edilmesinden de üzüntü duyduğunu ifade etti.

Randevu sırasına göre partileri ziyaret ettiklerini belirten Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de Pazartesi günü görüştüklerini hatırlattı.

"Millet sözünü söylemiştir, onun sözüne saygı göstermek durumundayız. Artık bundan sonraki süreçte siyasetçilerin söz söyleme zamanıdır" diyen Olpak, yaptıkları görüşmelerde, kendi fikirlerini ve yeni kurulacak hükümete taleplerini aktardıklarını, bunun, siyasetin kendi iç mekanizmalarına müdahale amacı taşımadığını bildirdi.

Seçimin yüksek katılımla gerçekleşmesini ve partilerin güçlü oranlarla temsil edilmesini önemsediklerini belirten Olpak, seçim sürecinde herhangi bir can kaybı olmamasını, milletin bir kazancı olarak değerlendirdiklerini ifade etti. 

Bir an önce, huzur, güven ve istikrar ortamında, sağlıklı bir protokolle yeni bir hükümetin kurulmasının ve bunun uzun ömürlü olmasının öncelikleri arasında yer aldığını dile getiren Olpak, şöyle devam etti:

"Bu noktada, seçim sonuçlarının, sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere bir öz eleştiriyle değerlendirilebileceğini, fırsata çevrilebileceğini düşünüyoruz. Bunun içine Siyasi Partiler, Seçim Kanunu da dahil etmek üzere... Çokça şikayet ettiğimiz 12 Eylül darbe anayasasından itibaren gelen yanlışlıkların tümüyle ortadan kaldırılabileceği, 'kuvvetler ayrılığı' denilip, aslında 'kuvvetler karmaşası' olarak ifade edilen sistemin düzeltilmesi gerektiğini söylemek istiyoruz."

"Olumlu izlenimler aldım"

Kabulde, Kılıçdaroğlu'nun görüşlerini de dinlediklerini belirten Olpak, son derece olumlu izlenimler aldığını söyledi. 

Olpak, bundan sonraki süreçte, siyasi partilerin kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirerek, hızlı bir çözüm hükümetiyle Türkiye'yi geleceğe taşımaları temennisinde bulundu.

Açıklamasının ardından, "Siyasi partilerin birbirleriyle çakışan ilkeleri konusunda ne düşünüyorsunuz" sorusuna, Olpak, "Partilerin farklı olması, onların vaatlerinin ve görüşlerinin farklılığını getirir ama koalisyon bir uzlaşma demektir. İş alemi olarak düşüncemiz; O vaatlerin Türkiye'yi iyiye taşıyacağı noktada neler varsa onları bir araya getirmeleri. Bu Meclis aritmetiğinden, dört siyasi parti içerisinden hızlı bir koalisyonun çıkması bizim önceliğimizdir. Milletin de görevi böyle verdiği kanaatindeyiz. Samimiyetle masaya çözüm amacıyla oturmaları gerektiğini düşünüyoruz" yanıtını verdi.

Olpak ve beraberindekiler daha sonra CHP'den ayrıldı.