Müziği ceviz ve sedirden dinlemek gerekiyor

Üniversite öğrencilerinin yaptığı TÜBİTAK destekli proje kapsamında kasası ceviz, ses tablosu ise sedir ağacından yapılan klasik gitarın en iyi sesi verdiği belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencilerince, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle gerçekleştirilen projeyle 5 farklı ağaç türü kullanılarak yapılan klasik gitarda, en iyi sesi ceviz ve sedir ağacı kullanılarak yapılan gitarın verdiği belirlendi.
Türkiye'de yetişen ağaç türleri kullanılarak yapılan klasik gitarlar, ses kutusunda ceviz, kayın ve karaağaç, ses tablosunda ise sedir ile ladin ağaçları kullanılarak yapıldı. Kasa ve ses tablolarında kullanılan 5 farklı ağaç ile 18 adet gitar üretildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Yüksel, bölümlerinde ahşap müzik aletleri yapımıyla ilgili seçmeli derslerinde klasik gitar yapımına başladıklarını söyledi.
Ders kapsamında yaptıkları klasik gitarların ses kalitesine ilişkin öğrencileriyle bir proje hazırladıklarını belirten Yüksel, projeyi TÜBİTAK'tan destek alarak bir yılda tamamladıklarını dile getirdi.
Yüksel, proje kapsamında gitarın kasasında 3 farklı ağaç türü, ses tablosunda ise 2 farklı ağaç türü kullanarak toplam 18 adet gitar ürettiklerini ifade ederek, "Üretim aşamasının ardından gitarların ses kalitesinin belirlenmesine ilişkin bilgisayarla ses kalitesini ölçen bir cihaz altyapısı hazırlandı. Klasik gitar deney örnekleri 'mi' majör akorduna getirildi. Aynı akorda getirilen 18 gitarın ses frekansı ve ses kayıt ölçümleri 15'er saniye ses kayıt cihazı ile kaydedildi" dedi.

Ses kalitesi 5 kriterde değerlendirildi

Gitarlardan elde edilen ses kayıtlarının müzik ile uğraşan 20 kişiye dinletilerek anket yapıldığını kaydeden Yüksel, anket sonuçlarının değerlendirilmesinde çok kötü, kötü, orta, iyi ve çok iyi olmak üzere 5 kriter belirlendiğini vurguladı.
Mehmet Yüksel, 5 farklı kriterden elde edilen sayısal verilerin yüzdelik dilime çevrilebilmesi için toplam 17 anket ile 5 kriter çarpılarak toplam 85 puanın elde edildiğini anlatarak, şöyle konuştu:
"Bu puanlama sonucunda çıkan değerler ile anket kriterlerinin yüzdeleri hesaplandı. Çalışmanın sonucunda ses kutusu ceviz, ses tablosu sedir ağacından yapılmış olan klasik gitar yüzde 50.98 puan ile en iyi sesi verdi. Ses kutusu karaağaç, ses tablosu ladin ağacından yapılan klasik gitar ise yüzde 39.22 oranıyla ikinci sırada değerlendirildi. Diğer ağaçlar ile yapılan klasik gitarlar ise orta kriterinde değer buldu."
Mehmet Yüksel, çalışmaların tamamının öğrenciler tarafından yapıldığını, gitarların sadece aksesuar kısımlarını hazır olarak temin ettiklerini kaydetti.
Yapılan çalışma ile ülkede yetişen ağaçlardan hangisinin en iyi gitar sesini vereceğini belirlemeye çalıştıklarına dikkati çeken Yüksel, değerlendirme sonucunda ceviz ve sedir ağacı kullanılarak yapılan klasik gitarın en iyi sesi verdiğini kanıtladıklarını vurguladı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir