Nabucco, Meclis Genel Kuruluna sunulacak

Bakan Yıldız, ayrıca nükleer enerji konusunda Rusya'nın Sinop'la ilgili bir girişimi olmadığını, Akkuya'ya dönük girişimde bulunduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Nabucco Projesiyle ilgili olarak, "Bu hafta içinde imzalamış olan hükümetler arası anlaşma TBMM Genel Kuruluna sunulacak" dedi.

Yıldız, İNTES tarafından Sheraton Otelinde düzenlenen "Türkiye'nin Enerji Gündemi" konulu toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin nükleer enerji konusunda son durum ve gelişmelerin ne olduğunu sorması üzerine Bakan Yıldız, Başbakan Erdoğan başkanlığındaki Rusya ziyaretinde nükleer enerji konusunda çalışma gruplarının kurulması yönünde karar alındığını hatırlattı.

Buna dönük olarak da çalışmaların başladığını anlatan Bakan Yıldız, "KEK Eş Başkanı Sayın Seçin'i İstanbul'a davet etmiştim. Kendisiyle orada da beraber olacağız. Bu çalışmaları daha fazla hızlandırmak açısından bir çalışma yapacağız" dedi.

Türkiye'nin nükleer enerji konusunda somut bir sonuca varmasına dönük bu yıl iyi bir sonuç alacakları kanaatinde olduğunu ifade eden Yıldız, "Biz bu yıl içerisinde mutlaka somut sonuç odaklı bir imza altına alıp, sahasında işlem yapabilecek hale gelmemiz lazım. Nükleer enerjiyi mutlaka kazandırmamız lazım" diye konuştu.

Bakan Yıldız, 2010 yılının nükleer enerji ile alakalı bir hamle yılı olması gerektiğini söyledi.

Bir soru üzerine, Sinop'ta nükleer enerji santrali kurulmasına dönük de çalışmaların devam ettiğini bildiren Yıldız,  Rusya ile Sinop'a nükleer santral kurulması konusunda görüşmediklerini, Rusya'nın bu konuda bir girişimde bulunmadığını, Akkuyu'ya kurulması ile ilgili girişimde bulunduğunu belirtti. Yıldız, Sinop'la ilgili diğer ülkelerle görüştüklerini kaydetti.

Nükleerde kamu iştirakinin oranına dönük bir soru üzerine de Yıldız, bunu tamamen açık bıraktıklarını ifade ederek, "O tercih bizde kalacak" dedi.

Nabucco'da hükümetler arası anlaşma Genel Kurula sunulacak

Nabucco Projesine dönük sorular üzerine de Yıldız, Proje Destek Anlaşmasıyla ilgili çalışmalar kapsamında 3 toplantı yaptıklarını, milli şirketin kurulmasına dönük sürecin devam ettiğini, önümüzdeki ay içerisinde bunların tamamlamış olacağını kaydetti.

Nabucco'nun hem kaynak tedariki  hem de yapılanmasıyla ilgili takvimin istedikleri yönde ilerlediğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz hafta içerisinde yeterli talep alınır mı alınmaz mı gibi bir konu gündeme gelmişti. Avusturyalı OMV'nin yetkilisi Auli'nin  bir demeci olmuştu. Demecin  tamamına baktığınızda demecin içerisinde şu anda taleplerin iki hatta zaman zaman da üç katına çıktığına dahi ifadeler bulacaksınız. (Talep gelmemesi halinde ne olur?)diye sormuşlar. Tabiki (talep gelmezse ticari bir projedir gereği yapılır) demiş ve o ön plana çıkarıldı. Şu anda talep projeksiyonu 2-3 katı civarında değişmektedir. Kaynak ülkeleri ile yaptığımız görüşmelerde Azerbaycan ve Türkmenistan'la ilgili bir kısım gelişmeler vardır. Bunlar somutlaştığında tekrar kamuoyu ile paylaşacağız"

Bir soru üzerine de Yıldız, AK Parti Grubunun kapalı oturumunda Nabucco'ya ilişkin milletvekillerini bilgilendirme toplantısı yaptıklarını belirterek, "bu hafta içinde TBMM Genel Kurulunda sıra bulursa, bu hafta yoksa önümüzdeki hafta sayın Başbakanımızın imzalamış olduğu hükümetler arası anlaşma TBMM Genel Kuruluna sunulacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir