Nabucco'ya boru üretecek fabrikayı açtı

Fabrika açılışında konuşan Bakan Ergün, yatırımcılara en büyük teşviğin siyasi istikrar olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TARSUS - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Özbal Çelik Boru tesisinin açılışını yaptı. Ergün, "Nabuco Projesinin borularının bir bölümünü de Özbal Çelik Boru üretecek, hazırlığını buna göre yapıyor. İşte bunlar en büyük teşvikler" dedi.

Ergün, tesisinin açılışında yaptığı konuşmada, vatandaşlarla değişik platformlarda bir araya geldiklerini, ancak fabrika açılışı gibi güzel bir vesileyle bir araya gelmenin ayrı bir önem ve değere sahip olduğunu söyledi.

Ergün "Bu yatırım ekonomik küresel krizin en ağır hissedildiği zamanlarda yapılan bir yatırım. İşte o zamanlarda krizin ortasındaki birtakım karamsar düşüncelere kulak asmayan ve yatırımı gerçekleştiren, Türkiye'nin ve bölgenin ne kadar parlak olduğunu görerek krizi fırsata dönüştüren Özbal Çelik Boru'nun yöneticilerine ve ortaklarına teşekkür ediyor, onları kutluyorum, gerçekten krizi fırsata dönüştürdükleri için" dedi.

Daha fazla teşvik istenebilir ama...

Bakan Ergün, Türkiye'de çeşitli teşvik ve destekler olduğunu ancak daha fazlasının arzu edilebileceğini söyledi. Ergün,"En büyük teşvik bir ülkede siyasi istikrar ve güvenin sağlanmasıdır. En büyük teşvik ülkenin iç ve dış politikasının sanayici ve işadamına umut ve heyecan vermesidir. Komşuları ile ticareti sıfır problem politikasıyla geliştiren bir siyaset takip etmesidir" diye konuştu.

Nabucco için  boru üretecek

Fabrika sahasında üretilen boruların hepsinin yerinin olduğunu vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:

"Nabuco Projesinin borularının bir bölümünü de Özbal Çelik Boru üretecek, hazırlığını buna göre yapıyor. İşte bunlar en büyük teşvikler, ülkenin gelecek vizyonuna sahip olması, sanayici ve işadamı için en önemli teşvik unsuru ve kaynağıdır.

Türkiye'nin bölgeyi enerji geçiş ve dağıtım üslerinden biri yapma projesi ve yaklaşımı iş dünyası için en büyük teşvik ve destektir. İşte Ceyhan Enerji Endüstri Bölgesi. Bu anlamda ciddi bir proje olarak hayata geçecektir. Samsun Ceyhan Petrol Boru Hattının hayata geçmesiyle bu sanayi sektörü Türkiye'de ivme kazanmış olacak."

Stratejik değerimiz artıyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin stratejik değerinin önemli projelerle arttığını söyledi. Devam eden Marmaray Projesinin İstanbul'un iç ulaşımı gibi göründüğüne işaret eden Ergün, şöyle konuştu:

"İstanbul'da raylı sistem ulaşımı boğazın iki yakasında birbiriyle tamamlanmış olacak. Ama sessiz sedasız devam eden Kars-Tiflis-Bakü Tren yolu hattı var. İki projeyi birlikte düşündüğümüzde Türkiye'nin stratejik önemi ve değeri bir kat daha artıyor. Çünkü bu iki projeyi birlikte düşündüğünüz zaman dünyada sadece Türkiye üzerinden geçen Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz tren yolu hattı oluşacak.

Bu Türkiye'nin büyük bir transport, büyük bir taşımacılık merkezi haline gelmesinin önemli stratejik adımlarından biridir. Onun için Türkiye'nin stratejik önem ve değerini artıyor olması sanayici ve işadamları açısından dikkatle takip edilmesi gereken, yatırımlarını planlarken öncelikle bakması gereken hususlardan bir tanesidir."

Öztüre: Devletten daha çok ilgi bekliyoruz

Özbal Çelik Boru Yönetim Kurulu Başkanı Yücehan Öztüre de, 20 milyon dolarlık yatırımla alanında Türkiye'nin en büyük ve modern tesislerinden birini hayata geçirdiklerini söyledi.

Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerindeki altyapı yatırımları ile kıtaları birbirine bağlayan uluslararası çok ortaklı projeler için üretim yapacaklarını belirten Öztüre, açtıkları 3. fabrika ile yıllık 75 bin ton olan üretimi yeni yatırımla 150 bin tona çıkaracaklarını kaydetti. Öztüre, "Bu yatırımla 200 olan istihdam sayısını 400 kişiye çıkardık. Ürettiğimiz boruların yüzde 65'ini ihraç ediyoruz" diye konuştu.

Çelik sektörünün devletten daha fazla ilgi beklediğini de ifade eden Öztüre, özellikle enerji, vergi, istihdam ve bürokrasi konularında yaşanan sıkıntıların bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir