Narenciyede 125 dolara devam

Narenciyede ton başına 125 dolarlık desteğe devam edeceklerini açıklayan Çağlayan "Uzun vadeli strateji yolda" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİLİFKE  - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, narenciyedeki sorunların çözümü için uzun vadeli strateji oluşturduklarını, ancak, bu hazırlanana kadar narenciyedeki ton başına 125 dolarlık desteğe devam edeceklerini bildirdi.

Mersin'in Silifke ilçesinde, ağırlıklı olarak çilek üretiminin gerçekleştirildiği Atayurt beldesindeki "Tarım İhracat Stratejisi ve İhracat Potansiyelini Değerlendirme Toplantısı"ndaki konuşan Bakan Çağlayan,  üreticinin taleplerini devletin imkanları doğrultusunda değerlendireceklerini söyledi.

Narenciye için önceden 75 dolar destek açıkladıklarını ve talep doğrultusunda bunu daha önce ton başına 125 dolara çıkardıklarını kaydeden Çağlayan, “Sorunların çözümü için uzun vadeli bir strateji hazırlayacağız. Ancak bunu hazırlayana kadar narenciyedeki ton başına 125 dolarlık desteğe devam ediyoruz. Üretici de ihracatçı da ne yapacağımızı öğrenecek” dedi.

Üzümde tarihi erkene çekiyoruz

Taze üzüm ihracatında da 50 dolar destek verildiğini hatırlatan Çağlayan, "Üzümde, desteği 1 Haziran tarihi itibariyle yine aynı miktarda vereceğiz. Yani tarihi erkene çekiyoruz" diye konuştu.

Mersin ihracatındaki potansiyelin daha çok değerlendirmesi gerektiğini bildiren Çağlayan, çok kısa bir süre içerisinde Mersin ihracatını 5 milyar dolara çıkarmak gerektiğini kaydetti.

Uçan çileğimiz olacak

Mevcut durumda Türkiye'nin tüm dünyaya yaş meyve sebze ihracatı yaptığını, buna devam edeceğini bildiren Çağlayan, tüm dünya ülkelerinin yaptığı gibi, kendilerinin de üreticinin alın terini koruyup, kollamaya devam edeceklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Silifke için çileğin ne olduğunu biliyorum. Ancak ömrü kısa olduğu için taşımacılığı zor olan çileğin, daha kolay ihraç edilmesi için yeni bir anlaşma yapıyoruz. THY ile bir görüşme yapıyoruz. Çileğin en hızlı bir şekilde gereken yere ulaştırılmasını sağlamak istiyoruz. Artık çileği uçuracağız. Uçan çileğimiz olacak."

Ürün güvenliği konusunda pilot çalışma

Mersin'de bir ilki gerçekleştireceklerini anlatan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ürün güvenliği noktasında Mersin'de bir ilki başlatacağız. Türkiye'nin ve dünyanın en güvenli ürünlerinin Mersin'den üretileceğini ilan edeceğiz. Verilen kurallara uygun olarak üretim yapıldığı elinizdeki sertifikalarla olacak. Ürünleriniz hiç bir gümrükte sorun yaşamadan dünyaya gidecek. Yani Mersin'de ürün güvenliği noktasında bir pilot çalışma başlatıyoruz. Çalışma, Mersin'den sonra tüm Türkiye'ye yayılacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir