NATO ile birlikte çalışacağız

Medvedev, NATO ile Rusya arasındaki gerginlik döneminin geçmişte kaldığını ve "geniş işbirliği projesi yapmak istediklerini" ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LİZBON - Portekiz'in başkenti Lizbon'da iki gün süren NATO zirvesi sonunda basın toplantısı düzenleyen Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, "Füze savunma sisteminin kurulmasında NATO ile birlikte çalışacağız" dedi.

Medvedev, NATO ile Rusya arasındaki gerginlik döneminin geçmişte kaldığını ve "geniş işbirliği projesi yapmak istediklerini" ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Medvedev'in açıklamalarını destekleyerek füze savunma sisteminde Rusya ve NATO'nun işbirliğinde bulunacaklarını kaydetti.

Medvedev'in NATO'nun davetini kabul ederek Lizbon'a gelmesinden dolayı çok memnun olduğunu söyleyen Rasmussen, Rusya ve NATO arasındaki işbirliğinin detaylarının daha sonra belirleneceğini dile getirdi. NATO Genel Sekreteri, "NATO ve Rusya bugün birbirlerine tehdit olmadıklarını biliyor. NATO ve Rusya'nın tarihinde ilk kez böyle bir işbirliği olacak ve elbette iki tarafın da yararına olacak" dedi.

Medvedev- Obama baş başa görüştü

ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Lizbon'da 15-20 dakika baş başa görüştüğü açıklandı.

Beyaz Saray yetkililerinden Ben Rhodes, NATO zirvesi dolayısıyla Lizbon'da bulunan iki liderin, bir köşeye çekilip 15-20 dakika baş başa görüşme fırsatı bulduklarını belirtti. Rhodes, bu görüşme için "Gayriresmiydi, öngörülmemişti" ifadesini kullandı.

Rhodes, her iki liderin de görüşmeden memnun kaldığını kaydederek, 'birbirlerini gördüklerine sevindiler" dedi.

Obama'nın Medvedev'e, dün Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili ile görüşmesinde ele alınanları aktardığı da ifade edildi.

Saakaşvili, Rusya ile NATO'nun yakınlaşmasını olumlu bulduğunu söylemişti.

Bir başka Amerikalı yetkili de, Medvedev ile Obama görüşmesinin amacının, istenmeyen sonuçlar doğurabilecek yanlış anlamaları en aza indirmek olduğunu, ayrıca iki liderin silah azaltılmasını öngören START anlaşmasını ele aldıklarını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir