NATO, iyi bir ekonomi sağlayabilir

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, çok uluslu çözümlerle kaynakların daha verimli kullanımının sağlanabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA- NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO'nun iyi bir ekonomi ve iyi bir güvenlik sağlayabileceğini belirterek, tamamıyla ulusal çözümler yerine çok uluslu çözümlerle kaynakların daha verimli kullanımının sağlanabileceğini bildirdi.

NATO'ya üyeliğinin 60'ıncı yılında Yunanistan'ı ziyaret eden Rasmussen, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Başbakan Lukas Papadimos, Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos ve Dışişleri Bakanı Stavros Dimas ile bir araya geldi.

Dimas ile görüşmesinden önce düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, Yunanistan'ın Afganistan, Kosova ve Libya'da ittifaka verdiği desteği takdirle karşıladığını belirterek, Yunanistan'ın Batı Balkanların Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyonunu kolaylaştırmak için önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Ziyaretinin Yunan hükümetinin ekonomiyi yeniden şekillendirdiği bir döneme rastladığına işaret eden Rasmussen, şöyle konuştu:

''Bana göre güvenlik ve ekonomi arasında güçlü bir bağ var. Çünkü eğer bir ülke yüksek açık ve artan borçla karşı karşıyaysa savunmasız hale gelebiliyor. NATO iyi bir ekonomi ve iyi bir güvenlik sağlayabilir. Güvenlik anlamında birbirimize yardım ederek birbirimizi daha güçlü hale getirebiliriz. İyi ekonomiye gelince tamamıyla ulusal çözümler yerine çok uluslu çözümlerle kaynaklarımızın daha verimli kullanımını sağlayabiliriz. Birbirimize yardım edersek daha güçlü hale gelebiliriz.''

NATO'nun aynı değerleri paylaşan uluslardan oluşan ve birbirine yardım eden bir aile olduğunu ifade eden Rasmussen, NATO'nun Chicago zirvesinde de ekonomik kriz ve düşen savunma harcamalarına rağmen güçlü bir savunma ve ordu kabiliyetini geliştirme konusunu ele alacaklarını dile getirdi.

Kaynakların ortak kullanımıyla bunun başarılabileceğini söyleyen Rasmussen buna ''akıllı savunma'' dediklerini kaydetti.

Yunanistan'dan bu çok uluslu işbirliğinde yer alacağına dair taahhüt aldığını söyleyen Rasmussen, Chicago zirvesinde Kuzey Afrika ve Ortadoğu bağlamında küresel ortaklıkları da ele alacaklarını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir