Nazım Hikmet'e vatandaşlık

Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin kararın iptali için yeni karar imzaya açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın ortadan kaldırılması için yeni bir Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını bildirdi.

Cemil Çiçek, şöyle devam etti:

"Eski Türk Ceza Kanunu'nun 141 ve 142. maddesine göre 25 Temmuz 1951'de Türk vatandaşlığından çıkarılmış olan Nazım Hikmet'in tekrar Türk vatandaşlığına dönmesine imkan veren bir Bakanlar Kurulu kararı bugün imzaya açılmış ve tamamlanmıştır. Böylece uzunca bir zamandan beri Türkiye'de tartışma konusu olan bu konu da ümit ediyoruz ki gündemden düşmüş olacaktır. Doğru bir iş yapmış olduğumuzu düşünüyoruz. Esasen Türk vatandaşlığından çıkarılmasını gerektirecek yasa maddeleri geçmiş dönemlerde ortadan kaldırılmıştır. Kaldı ki 2002 yılı bütün dünyada UNESCO tarafından Nazım Hikmet yılı ilan edilmiştir. Tüm dünya edebiyat çevrelerinde Nazım Hikmet takdir gören, saygı duyulan bir isim olması asabiyle artık gereği, anlamı kalmamış, hukuki dayanakları kalmamış bu kararın da ortadan kaldırılması gerekmekteydi. Dolayısıyla 1951'de alınmış olan bu karar, bugün Bakanlar Kurulu kararıyla ortadan kaldırılmış bulunmaktadır."

"Barışa katkı sağlarsa Gazze'ye asker gönderebiliriz"

Gazze'ye yapılan saldırı sonrası diplomatik girişimlerin yapıldığını belirten Çiçek, Gazze'ye yönelik "Barış Gücü" oluşturulursa Mehmetçiğin bölgeye gitmesine hükümetin nasıl baktığının sorulması üzerine, "Eğer barışa katkı sağlayacaksa... Türkiye dünyanın birçok ihtilaflı bölgesine asker göndermiştir. Türkiye şu an dünyanın pek çok bölgesinde her zaman üzerine düşeni yapmıştır. Türkiye'nin geleneksel dış politikası 'Yurtta sulh, cihanda sulh". Türkiye, barıştan yana samimiyetini ispat etmiş bir ülkedir" dedi.

Öte yandan Çiçek,  İsrail'in Gazze saldırısıyla ilgili yarın TBMM'de Genel Görüşme yapılacağını açıkladı.