Nazım, ölümünün 48'inci yılında anılıyor

Nazım Hikmet Ran ölümünün 48'inci yılında Moskova'da anılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet, ölümünün 48. yılında Moskova'daki mezarı başında yüzlerce kişinin katıldığı törenle anıldı.

Moskova'da daha çok popüler isimlerin defnedildiği Novodeviçi Mezarlığı'nda Rus-Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) Türkiye'deki Nazım Hikmet Vakfı'nın desteğiyle düzenlendiği törene Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, ses sanatçısı Musa Eroğlu, şair Ataol Behramoğlu ve Moskova'da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

Büyükelçi Sezgin, törenin başında yaptığı konuşmada, Nazım Hikmet'i ölümünün 48. yılında hüzünle andıklarını belirterek, "İç burukluğum ömrüm boyunca, yurdumuzun, halkımızın ve Türkçemizin sevdalısı olmuş; ölümsüz yapıtlarında bunu işlemiş, tarihimizin o döneminde kendisine vefa konusunda büyük hata işlenmiş olmasıdır" diye konuştu.

Tarihin bir hatalar yığını olduğunu ve şimdi de onun manevi huzurunda o hataların yaşanmamış olmasını dilediklerini kaydeden Sezgin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biliyoruz ki onu mahpus edenler aslında kendilerini mahpus ettiler. Onu sürgüne zorlayanlar kendilerini sürgün etmiş oldular. O ülkesine hasret içinde öldü. Oysa bu kaderi hiç de hak etmemişti. O büyük bir yurtseverdi ve şiirleri bunun inkar edilemez kanıtı. Neydi ona atfedilen suç? Bir ideolojiye bağlanmak, o ideolojiyi yeni bir toplum düzeni arayan Türkiye için benimsemek ve bu anlayışını ifade etmek.

Oysa bağımsızlığızın kurucusu Ankara hükümeti o ideolojiyi yürürlüğe koyan Sovyetler Birliği ile bir dostluk ve işbirliği anlaşması imzalamıştı. Tarihimizde çok önemli metinlerinden biri olan bu antlaşmanın 90. yıldönümünü geçen Mart ayında Sayın Başbakanımızın da  (Recep Tayyip Erdoğan) Moskova'yı ziyareti sırasında kutladık. O antlaşmayı imzalayanlar arasında Nazım Hikmet'in dayısı Ali Fuat Paşa da bulunmaktaydı. Ali Fuat Cebesoy daha sonra sefir olarak Moskova'da ülkemizi temsil etti. Yeğeni Nazım Hikmet ise Moskova'da hakim olan düşünceyi benimsediği için Çankırı da, Bursa'da mahpustu."

Nazım Hikmet'in vatandaşlıktan çıkarılma kararının 2009 yılında geri alındığını ve bunun da bir nebze teselli verdiğini  ifade eden Sezgin, "Eserleri bir zamanlar yasaktı, şimdi onun yazdıklarıyla övünüyoruz. Başka büyük şairlerimize ilk adlarıyla hitap etmeyiz. Nazım bizlere uzak bırakıldığı için o kadar yakındır ki, o kadar samimidir ki, o bizler için Nazım Hikmet'ten ziyade Nazım'dır" dedi.

Konuşmaların adından mezarlığa getirilen güvercinler uçurulduktan sonra Nazım'ın mezarına karanfiller bırakıldı.

RTİB'in organize ettiği anma töreni bu akşam Musa Eroğlu'nun vereceği konserle sona erecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir