NBG'de not indirimi Finansbank'ı da etkiledi

Finansbank'ın ana ortağı NBG'nin notunun düşürülmesine bağlı olarak Finansbank'ın notu da indi. Ancak bankanın notu halen Türkiye'nin en büyük bankaları ile aynı düzeyde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş, Moody's'in Finansbank'ın ana hissedarı olan National Bank of Greece'in (NBG) kredi notunu indirmesi nedeniyle bankanın notunun da A3'den Baa1'e indiğini, ancak bir kademe not düşmeyle bile Türkiye'nin en büyük bankalarıyla aynı konuma geldiklerini bildirdi.

Şahinbaş, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in NBG'nin notunu indirmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın genel durumundan dolayı NBG'nin notunun bir kademe aşağı indiğini söyledi.

Bunun Finansbank'ın reytingini de etkilediğini ve bankanın notunun bir kademe aşağı inerek A3'ten Baa1'e düştüğünü ifade eden Şahinbaş, şöyle konuştu:

"Bu farklı değerlendirilebilir. Bizim bir not düşmemizle şu anda yine Türkiye'nin en büyük bankalarıyla aynı konuma geldik. Evet Finansbank'ın reytingi düştü, ama 3 tane büyük bankayla aynıyız. Daha önce biz çıkıp '2 kademe üstündeydik' diye hiçbir zaman bağırmadık. 'Aynıyız' demek de hoşumuza giden birşey değil. Ancak tam anlaşılmadığında farklı değerlendirilebilir."

Finansbank'ın bu dönemde tam tersine krediler ve mevduat dahil her tarafta büyüdüğünü, Yunanistan'daki durumun bankayı hiç etkilemediğinin söylenebileceğini belirten Şahinbaş, "Ama bizim tereddütümüz, 'Finansbank'ın notu düştü'... Düştü de nereye düştü. Bunu insanların doğru irdelemesi lazım" dedi.

Sinan Şahinbaş, kendisinin not indiriminin Finansbank'ı olumsuz etkileyeceğine dair hiç tereddütü olmadığının altını çizerek, "Bana göre Yunanistan'daki olay kapandı. AB ve IMF'nin en son açıklamasıyla bitti artık. Ama yine de Yunanistan'ın genel durumundan NBG etkileniyor. NBG'nin etkilenmesi dolaylı olarak bizi etkiliyor. Yoksa NBG'nin Yunanistan'dan da daha iyi olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Finansbank Genel Müdürü Şahinbaş, 6 ay içinde Yunanistan'ın "yapacağım" dediklerini yaptığı takdirde notların tekrar düzelmeye başlayacağını, dünyanın şu anda Yunanistan'da alındığı belirtilen önlemlerin gerçek hayatta uygulanıp uygulanmadığını takip ettiğini söyledi.

Sinan Şahinbaş, Yunanistan'da söylenenlerin gerçekleşmesiyle birlikte not artışının da arkasından otomatikman geleceğini, Yunanistan'da iyileşme beklediklerini ifade etti.

Moody's'in not indirimi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın kamu borç krizinin etkilerinin finans durumlarını zayıflatacağı gerekçesiyle bu ülkenin 5 bankasının kredi notunu indirdiğini duyurdu.

Moody's, National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank ve Emporiki Bank of Greece'in notlarına ilişkin görünümlerinin "negatif" olduğunu, ileride olası bir indirim daha olabileceğini açıkladı.

Moody's, National Bank of Greece'in kredi notunu "A1"den "A2"ye, EFG Eurobank Ergasias'ın "A2/Prime-1"den "A3/Prime-2"ye, Alpha Bank'ın "A2/Prime-1"den "A3/Prime-2"ye, Piraeus Bank'ın "A2/Prime-1"den "Baa1/Prime-2"ye ve Emporiki Bank of Greece'in ise "A2/Prime-1"den "A3/Prime-2"ye indirdi.