Netaş, çevre ülkelere odaklandı

Netaş CEO'su Müjdat Altay, hedeflerindeki Kuzey Afrika, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlar'da iş kazanmaya yönelik yoğun mesai harcadıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mehmet FİLOĞLU
İSTANBUL - Yaklaşık bir yıl önce bölgesel ICT sistem entegratörü olma hedefiyle yola çıkan ve bu doğrultuda 31 milyon dolara Probil'i satın alan Netaş, bu kararının sonuçlarını almaya başlıyor. Netaş CEO'su Müjdat Altay, hedeflerindeki Kuzey Afrika, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlar'da 'iş kazanma'ya baktıklarını aktararak, "Yakında buralardan size iyi haberler vereceğiz" dedi. Netaş'ın bölgeye açılma kararı almasının hemen ardından başlayan Arap Baharı'nın ister istemez işlerini etkilediğini belirten Altay, "Bizi bahar çarptı. Arap Baharı, başka baharlara benzemiyor" ifadelerini kullandı. Altay, bununla birlikte verdikleri kararın doğruluğuna inandıklarını vurgulayarak,  "Türkiye'den mutlaka bir sistem entegratörü çıkaracağız" dedi.
Bu pazardan güçlü bir oyuncu çıkar
Altay, aldıkları Türkiye'den bölgesel bir ICT sistem entegratörü çıkması yönündeki kararın ardından, kendilerine düşen görevin kararlarının arkasında kararlı bir şekilde gitmek olduğunu belirterek, bu kararı almalarının arka planını şöyle açıkladı: "Türkiye, bu bölgenin en sağlıklı kablolu ve kablosuz altyapısına, en talepkar ve inovatif müşterisine sahip. Çok başarılı operatörler, servis sağlayıcıları var. Bunların arkasındaki sistem entegratörlerinin de çok kapasiteli olması gerekiyor. Eğer öyle bir yapınız varsa, bu kadar başarılı bir bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) sektörüne hizmet ediyorsanız, bunu muhakkak yurtdışında da kullanabilmeniz lazım."
Bu gerçekten yola çıktıklarını ve 12 ay içinde başarılı adımlar attıklarını söyleyen Altay, hedef pazarlarını, dünya ekonomisinin yavaşladığı dönemde büyümeye devam eden Kuzey Afrika, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlar olarak sıraladı. Altay, "Şu anda hedef pazarlarımızda iş kazanmaya bakıyoruz" dedi. Arap Baharının işlerine etkisi konusunda Altay, 2-3 sene önce gitmiş olsalar negatif etkilenebileceklerini oysa kendilerinin tam zamanında, değişimin hemen ardından gittiklerini belirtti. Müjdat Altay, "Pozitif görüyoruz ama tabii Arap Baharı bazı şeyleri, karar almaları yavaşlatıyor. Ben bu ülkelerin çok hızlı toparlanacağına inanıyorum. Bu toparlanmayla birlikte de güzel bir gelişme olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. Kısa süre önce satın aldıkları Probil ile Netaş'ın birbirini tamamladığını söyleyen Altay, son 5 yılda yıllık ortalama yüzde 20 büyüyen, telekomünikasyon ve savunma sanayi altyapısında görev alan Netaş'ın, Probil ile finans, genel endüstri, kamu alanlarına da erişim sağladığını kaydetti.
"Savunma sanayi, Türkiye'yi uçuracak"
Netaş'ın güçlü olduğu savunma sanayindeki çalışmalarına da değinen Altay, bu alanda kısıtlı sayıda ancak derinlemesine üretim yapıldığını ve buradaki araştırmaların sivil sektöre aktarıldığını anlattı. Altay, "Savunma sanayini şöyle görüyorum: Netaş'ın ve Türkiye'nin belli alanlarda derinleşmesini sağlayacak, yani Türkiye'yi uçuracak, Türkiye'yi teknoloji ülkesi haline getirecek bir sektör. O sektörden yeni ürünler çıkıp dünya markası olabilir" ifadelerini kullandı. 
911'in Avrupalısını geliştirdi
Aselsan'la birlikte geliştirdikleri, Antalya ve Isparta'da çalışmakta olan 112 projesi örneğini veren Altay, "ABD'deki 911'in Avrupa standardındaki karşılığı 112. Nereden aradığınızı sistem biliyor. Ambulans, helikopter, polis otomatik olarak olay yerine gelebiliyor. Yüzde 100 Türkiye'de geliştirildi ve Jandarma için yaptığımız bir projeden çıktı. Biz bunu Türkiye'ye yaydığımızda Türkiye için müthiş bir ihracat potansiyeli taşıyor" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir