Nevruz programımız değişmedi

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 21 Mart'a kadar Nevruz programımız yer ve saat değişmeden hayata geçirilecek. AKP, Valilikler eliyle sadece mitinglerimizi yasaklamıştır. Nevruz kutlamaları yasaklanmamıştır dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "İstanbul ve Diyarbakır dahil olmak üzere 21 Mart'a kadar Nevruz programımız yer ve saat değişmeden hayata geçirilecek" dedi. Demirtaş, BDP il binasında düzenlediği basın toplantısında, 12 yıldır partileri öncülüğünde Türkiye'nin birçok yerinde planlı ve programlı Nevruz kutlamaları yaptıklarını, bugüne kadar yaptıkları Nevruz kutlamalarında tarih engeline takılmadıklarını belirtti.

Bu yıl hükümetin yasaklamak için bahane aradığını ileri süren Demirtaş, bütün hazırlıklarına rağmen Nevruz'un 21 Mart'ta kutlanmasına yönelik karar alındığını, bu nedenle mitinglerinin 21 Mart'taki hariç tamamının yasaklandığını savundu. Değerlendirme toplantısında aldıkları karar doğrultusunda daha önce planlanan 127 merkezde Nevruz planlama ve programını iptal etmediklerini ifade eden Demirtaş şöyle dedi: "İstanbul ve Diyarbakır dahil olmak üzere 21 Mart'a kadar Nevruz programımız yer ve saat değişmeden hayata geçirilecek. AKP, Valilikler eliyle sadece mitinglerimizi yasaklamıştır. Nevruz kutlamaları yasaklanmamıştır. Ama miting yapma, büyük sahne ve ses düzenlerini kurma şansı olmayabilir. Ancak aynı yerlerde aynı saatlerde büyük Nevruz kutlamaları yapacağız. Bu nedenle Nevruz kutlamaları yasaklı değil, engellenemez. Programın sanatçı ve konuşmacıların sahneye çıkacağı bölümüne kadar tamamını uygulanacaktır.Hükümetin aldığı erteleme ve yasaklama kararının bizim açımızdan hiçbir meşruiyeti yoktur. Bu bir idari karardır. Hukuki ve kanuni hiçbir dayanağı yoktur. Yarın Diyarbakır'da her zamanki Nevruz kutlama yerinde hep birlikte olacağız."

Bir gazetecinin, "alana girilmesine izin verilmemesi durumunda ne yapacaksınız?" sorusu üzerine Demirtaş, güvenlik güçlerinin böyle bir yetkisinin bulunmadığını, sadece mitingin yasaklandığını belirtti. Diyarbakır'da 2 tır dolusu ses cihazına el konulduğunu ileri süren Demirtaş, "Onun dışında bir şeyi yasaklayamazlar. 'Nevruz'u kutlayamazsınız' diyemezler. Ankara'daki milletvekili arkadaşlarımız bakanlık düzeyinde görüşmeler yaptı. Bakanlık yetkilileri kararlı olduklarını belirtse de bize geri adım atmamak düşer" diye konuştu.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir