Nezih Demirkent'i andık

DÜNYA Gazetesi'nin kurucusu Demirkent'i aramızdan ayrılışının 10. yılında andık.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - DÜNYA Gazetesi'nin kurucusu ve Türk basınının duayeni Nezih Demirkent, ölümünün 10. yılında kabri başında anıldı.

Aşiyan Mezarlığı'nda Nezih Demirkent'in kabri başında düzenlenen anma töreninde konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, "Ustamız, ağabeyimiz, Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin önceki başkanlarından Nezih Demirkent'i, aramızdan ayrılmasının 10. yıl dönümünde mezarı başında bir kez daha sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz" dedi.

Sadece gazeteci olarak değil, yönetici ve sporcu kişiliğiyle de geçmişe damga vurmuş ustalardan biri olan Demirkent'in, önemli yönlerinden birinin de gazetecilik mesleğinin gelişmesi ve meslek ilkelerinin uygulanması konusunda gösterdiği özen olduğunu belirten Erinç, şöyle konuştu:

"Nezih Demirkent'in 'Salı Yazıları' başlığı altında Dünya gazetesinde yaptığı haftalık değerlendirmeler, Türk basınının yönlendirilmesinde ve değerlendirilmesinde çok önemli bir işlev üstlenmiştir. O açıdan Nezih beyin katkılarını bugün aramak gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bugün medyanın genelde militan medya ağırlıklı bir yapıya ulaşmış olması, halkın bilgilendirilmesi hakkının yerine, halkın yönlendirilmesi gibi bir yönün seçilmiş olması, sanırım yaşamış olsaydı, yaşıyor olsaydı, bizler gibi onu da rahatsız ederdi. Ama karamsar olma, kötümser olma gibi bir hakkımız olmadığını düşünüyorum, Türkiye bu sorunları aşacaktır."

Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat da Demirkent'in ölümünden sonra geçen 10 yılda Türkiye'nin 2 krizden geçtiğini, ancak Dünya gazetesinin bu krizlerden etkilenmeyerek, Demirkent'in ilkeleriyle yayın hayatına devam ettiğini söyledi.

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da Nezih Demirkent'in iz bırakmış bir gazeteci olduğunu ve Türkiye'de gazeteciler içinde sembol bir isim olduğunu anlatarak, "Gazeteciliğin köklü değerlerinin sahibiydi, onlara sahip çıkardı ve onların yanındaydı her zaman. Aynı zamanda yeniliğin ve yenilikçiliğin de yanındaydı. Bu yönüyle, gerçekten yaptıklarıyla Türk basınında çığır açtı" dedi.

Güldağ, Demirkent'in ilkelerinin takipçisi olan genç gazetecilerin, onu ve Türk gazeteciliğini yüceltmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir