Nijerya, elektrik için Türk yatırımcı bekliyor

Afrika ülkesi, enerji açığını dolduracak yabancı yatırımcıları davet ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nijerya'nın elektrik üretimi konusundaki açığına dikkat çekerek, "Buna özel sektörümüzün ilgi duyacağına inanıyorum" dedi.

Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan'ın temasları kapsamında Ankara'ya gelen Nijerya Enerji Bakanı Arc. Nuhu Somo Way ile Petrol Kaynakları Bakanı Deziani Allison Madueke, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret etti. Üç bakanın basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmesinin ardından açıklama yapan Yıldız, Nijerya'nın elektrik üretimi konusundaki açığına dikkat çekti. Yıldız, "Nijerya şu anki rakamları itibariyle elektrik üretiminde her yıl kendisi kadar büyüme hedefinde. Buna özel sektörümüzün ilgi duyacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yatırımcıların üstüne atlayacaklar

Nijerya Enerji Bakanı Arc. Nuhu Somo Way, 150 milyon kişilik nüfusa sahip Nijerya'nın elektrik üretim kapasitesinin sadece 4 bin Megavat (MW) olduğunu, Türkiye ile işbirliği imkanlarını araştırmak üzere geldiklerini bildirdi. 4 bin MW'nin son derece zorluk yaratan bir miktar olduğunu ifade eden Way, şunları söyledi:

"Tabi ki Nijeryalılar karanlıkta yaşamıyorlar. Kendi elektriklerini üretmeye çalışıyorlar, fakat bu son derece pahalıya mal oluyor. Nijerya'ya gelip elektrik üretecek yatırımcılar varsa buna açığız. Nijerya elektrik üretecek yatırımcıların üstüne atlayacak ve bu fırsatı kaçırmayacaktır.

Şunu sorabilirsiniz, neden hükümet bu konuya el atmıyor? Bu konuda politika yapıcı olarak kalmayı, işin detaylarını özel sektöre bırakmayı tercih ettik. 2020'ye kadar 40 bin MW'lik bir başlangıç potansiyeli düşünüyoruz. Bu da son derece büyük bir pazar ve büyük bir potansiyel. Elektrik üretimi konusunda da gaz, hidro, güneş, rüzgar, kömür gibi çok çeşitli kaynaklarımız var."

Bu konularda ilginizi çekebilir