Nijerya'da ne bir ihale aldım, ne bağlantı kurdum

TUSKON'a yaklaşarak kendi şirketi BEST'e Nijerya'dan ihale almakla itham edilen DEİK İcra Kurulu Başkanı Yırcalı, Nijerya seyahatinde satış yapılmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ÖZSOY

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı ve BEST AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, TUSKON'un Nijerya seyahatinde iş bağlantısı yaptığı şeklindeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Kendisinin bir işadamı olduğunu ve her şirketinin her türlü organizasyonda yıllardır bulunduğunu belirten Yırcalı, "Ancak TUSKON'un son Nijerya seyahatinde ne bir bağlantı kurduk ne de satış yaptık" ifadelerini kullandı.

Yırcalı, önceki gün bir gazetede hakkında çıkan iddialarla ilgili sadece DÜNYA'ya konuştu.

Öncelikle TUSKON ve DEİK'in aynı amaca hizmet eden kuruluşlar olduğunu dile getiren Yırcalı, DEİK ve TUSKON'un sanki birbirine rakip kuruluşlar gibi gösterildiğini hatırlatarak, bunun son derece yanlış olduğunu savundu.

İş dünyasına hizmet eden tüm kuruluşların Türkiye için çalıştığına inandığını dile getiren Yırcalı, "Çünkü bunlar aynı hedefe giden organizasyonlardır. Biz hiç kimseye farklı bakmayız, bakamayız" diye konuştu. "Biz asla rekabet peşinde değiliz ve hiç olmadık" diyen Yırcalı, bu kuruluşların hemen tümünün aynı istikamete gittiğini öncelikle kendisinin çok iyi bildiğini söyledi.

Devletin başındaki iki ismin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bunun farkında olduğunu vurgulayan Yırcalı, "Eğer böyle değilse, geçtiğimiz gün TUSKON'la Nijerya'da olan Sayın Cumhurbaşkanı, bugün DEİK'le birlikte niçin Slovenya'da?" yorumunda bulundu.

Söz konusu haberin kendisini ve DEİK'i üzdüğünü dile getiren Yırcalı, DEİK ve kendi şirketi olan BEST'i ayrı ayrı düşünmek gerektiğini vurguladı.

Yırcalı, "Ben böyle bir iddiada bulunulmasına ve yazılmasına şaşırdım. 1965 yılından beri ihracat yapan bu firmanın yönetim kurulu başkanıyım. Şu an 50 ülkeye ihracatımız var. Kimseye yaslanmaya ihtiyacımız yok. Zaten her organizasyonda şirket olarak varız" şeklinde konuştu. Sahibi olduğu BEST AŞ‘nin elektrik ve elektronik işleri yaptığını hatırlatan Yırcalı, şöyle devam etti: "Biz yıllardır elektrik-elektronik işleriyle uğraşan bir firmayız ve halka  açığız. Haberde sözü geçen ülke Nijerya'nın da büyük yapılarının elektrik trafoları ve transformatörlerini de biz vermişiz. Yani bu ülkeyi birçoklarından önce keşfeden bizmişiz. Ancak ben bunu bile bilmiyordum. Sonradan öğrendim" ifadelerini kullandı. Şirketinin daha önce yapılan TUSKON organizasyonlarına da birçok kez katıldığı bilgisini veren DEİK Başkanı, bunun dışında TÜSİAD da dahil hemen her organizasyonda yer aldıklarını ve almaya da devam edeceklerini bildirdi. TUSKON'un son Nijerya organizasyonuna firmanın bir yetkilisinin katıldığını söyleyen Yırcalı, bu seyahatte hiçbir iş bağlantısı ve satış yapmadıklarını iddia etti.

"Böyle bir iş keşke olsaydı" diyen Yırcalı, "Bunun hiçbir mahsuru yok. Ben hiçbir seyahatte asla DEİK kimliğini şahsi ve şirket menfaatleri için kullanmadım. Nijerya'daki görevli arkadaşımız da ne nakit aldı, ne iş bağlantısı kurdu" dedi.

Söz konusu haberin kesinlikle doğru olmadığının altını çizen Yırcalı, haberi yapan muhabirin de orada olmadığını sonradan öğrendiğini ifade etti.

Haber yapılmadan önce ne kendisi ne de DEİK'ten bilgi alınmadığı için çok üzgün olduğunu belirten Yırcalı, "Bizimle konuşup bir bilgi alınmış değil. Haberin kaynağının da kim veya kimler olduğunu bilmiyorum" diye konuştu. BEST'in Fortune 500 listesinde 176'ncı sırada yer alan Türkiye'nin köklü şirketlerinden biri olduğunu vurgulayan Yırcalı, en fazla ihracat yapan firmalardan biri olmaları nedeniyle zaten böyle bir desteğe ihtiyaçları bulunmadığını dile getirdi.

"Bu haber, DEİK'in ve firma nezdinde benim de şahsiyetimi zedeledi. Çok üzüldük" ifadelerini kullanan Yırcalı, ayrıca haberde sözü geçen ‘100 trafo'nun da miktar olarak zaten çok fazla bir yekün  tutmayacağını bu işi yapanların çok iyi bileceğini savundu.

Haberdeki iddia neydi?

Önceki gün bir gazetede, ‘DEİK Başkanı TUSKON'a yaklaştı, karşılığı nakit oldu' başlığıyla çıkan haberde, Rona Yırcalı‘nın sahibi olduğu Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri'nin (BEST AŞ) TUSKON tarafından geçtiğimiz hafta düzenlenen Nijerya seyahatine katıldığı ve buradan yüklü  miktarda iş bağlantısı kurduğu iddiası yer almıştı. Haberde, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in ziyaretinde su yüzüne çıkan TUSKON-DEİK geriliminin bu bağlantı sayesinde yumuşadığı ve DEİK Başkanı Yırcalı‘nın sahibi olduğu firmanın Nijerya'ya 100 transformatör satmak için ön anlaşma imzaladığı iddia edilmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir