”Nişastalı ürünlere de yazı yazılsın”

Palandöken, nişasta bazlı ürünlerin üzerine sigaradaki gibi 'Sağlığa zararlıdır' uyarısının yazılması gerektiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, nişasta bazlı ürünlerin üzerine mutlaka sigara paketlerinde olduğu gibi 'Sağlığa zararlıdır' ibaresinin yazılması gerektiğini ifade etti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, halkın sağlığı ile oynanmaması için şekerle ilgili yapılan açıklamaların dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan izleme kurulunun halkı rahatlatacak açıklamalar yapması gerektiğini ifade etti.

Bakanlar Kurulunun kotayı yüzde 50'lere kadar yükseltme ve düşürme yetkisine sahip olduğunu belirten Palandöken, "Ancak bugüne kadar yetkisini yükseltme üzerine kullandı. Bu konuda Danıştayın AB ülkelerinde yüzde 2 olan nişasta bazlı şeker üretim kotasının Türkiye'de sürekli artırılmasının sektörde pancar şekeri aleyhine dengeleri bozduğu gibi pazar payını daraltmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Bu durumun stokları artırdığını ifade eden Palandöken, bazı şirketlerin nişasta bazlı şeker için belirlenen kotanın üzerinde üretim yaptığını, bu nedenle üretimle satış arasındaki rakamların farklı olduğunu savunarak, "Ülkedeki kaçak üretimin yanı sıra, yurt dışından da Türkiye'ye kaçak GDO'lu nişasta bazlı şeker sokuluyor iddiaları cevaplanmalıdır" ifadesini kullandı.

Yetkisi olmayan kişilerce yapılan açıklamaların halkı endişeye sevk ettiğini anlatan Palandöken, "Piyasada trilyonluk nişasta bazlı şeker var. Elde somut bilgiler yoksa bu tür açıklamalar yapılmamalıdır. Bu tür açıklamalar direkt olarak esnafımızı zan altında bırakmakta" sözlerini kaydetti.        

Obezite, kanser, kalp, böbrek, diyabet, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara neden olduğu için bazı AB ülkelerinde yasaklanan nişasta bazlı şekerin, çocuklar için de büyük tehlike yarattığını belirten Palandöken, nişasta bazlı şekerin denetimsizlik nedeniyle merdiven altı olarak bilinen sağlıksız ortamlarda üretildiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir