Nissan Türkiye, geçen yılki satış rakamlarına ulaşmayı hedefliyor

Nissan Türkiye GM Sancaktaroğlu, geçen yıl yakaladıkları yüzde 39'luk büyüme rakamını 2010 yılında da hedeflediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, sektörde ciddi bir daralma bekledikleri 2010 yılında geçen yıl ki satış rakamlarına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Nissan'ın 2010 yılı hedeflerini düzenlenen sohbet toplantısında anlatan Sancaktaroğlu, Nissan Türkiye'nin, geçen yıl yakaladığı yüzde 39'luk büyüme rakamı ile büyük bir başarıya imza attığını ve 2010 yılında da aynı başarıyı devam ettirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Sancaktaroğlu, Nissan Qashqai'nin çok farklı kesimlerin çok farklı ihtiyaçlarını karşıladığı için en çok tercih edilen model olduğunu vurgulayarak, Qashqai'nin binek satışlarını yüzde 39 oranında artırmalarını sağladığını kaydetti.

2009 yılını toplamda 7 bin 325 adetlik bir satışla kapatarak, toplamda da yüzde 1,33'lük bir pazar payına ulaştıklarını ifade eden Sancaktaroğlu, 2010 yılının herkes için birçok belirsizlik içermesiyle birlikte, Nissan olarak, 2010 yılına daha umutlu baktıklarını dile getirdi.

İlkim Sancaktaroğlu, geçen yıl Qashqai taleplerine yetişebilmek için yurt dışı ile sürekli irtibat halinde olduklarını ve Avrupa'ya bilgi aktarımı yaptıklarını vurgulayarak, bu sayede normal sipariş sürecinin dışına çıkılarak ekstra üretim yaptırabildiklerini, hatta 3-4 günde araçlar üretilerek direkt gemi ile Türkiye'ye gelmesini sağladıklarını söyledi.

Crossover segmentinin yaratıcısı olan Nissan Qashqai'nin, Avrupa'da 500 bin adedi aşan satış performansı ile kendini bir kez daha kanıtladığını belirten Sancaktaroğlu, "Asi Şehirli Nissan Qashqai, Türkiye'de 2009 yılını 3 bin 809 adetlik satış rakamı ve yüzde 15,6'lık pazar payı ile segmentinin lideri konumunda kapatmayı başararak bir ilke daha imza attı. Ayrıca yeni bir trend yaratarak, SUV segmentinde en çok tercih edilen model oldu" diye konuştu.

Sancaktaroğlu, Qashqai'nin yakaladığı bu başarıda SUV ve binek otomobil karakterini bir arada barındıran aracın birçok farklı segmentten müşteri kazanmasını sağladığını ifade ederek, Qashqai'nin yüksek performansının yanında sunduğu düşük yakıt tüketimi  ve ulaşılabilir fiyatlara satın alınabilmesinin de önem taşıdığını vurguladı.

Qashqai'nin pek çok kesimden büyük ilgi gördüğünü belirten Sancaktaroğlu, kullanıcı kitlesinin yüzde 20'sini kadınların oluşturduğunu dile getirdi.

İlkim Sancaktaroğlu, otomotiv sektörünün 2009 yılını da değerlendirerek, şunları söyledi:

"Toplam pazar geçtiğimiz yıla oranla yüzde 14'lük bir artış göstererek, 549 bin 793 adetlik satış rakamı ile kapandı. 2009 yılı ciddi kriz beklentileri ile başlamıştı, fakat ÖTV'de yapılan indirim ile talep canlandırıldı ve 2008'e kıyasla daha büyük bir pazar ortaya çıktı. Böylece vergi indirimlerinde devletin toplam vergi gelirlerinin artacağını da tecrübe etmiş olduk. Birim araç başına toplanan vergi düşmekle birlikte toplam vergi gelirinin arttığını gördük."

2009 yılında çok fazla fiyat bazlı kampanyalar ve hareketlenmeler olduğunu hatırlatan Sancaktaroğlu, özellikle yılın son aylarında ortaya çıkan manzaranın tüketiciler açısından çok dikkat çekici olduğunu belirtti.

"Nissan olarak biz bu fiyat savaşından uzak durmayı tercih ettik" diyen Sancaktaroğlu, araçlarını satın alan ve alacak olan bütün müşterilerini aynı şekilde korumaya dikkat ettiklerini belirtti.

Yeni modeller satışları artıracak

2009 yılının Mart ayında çıkan ekonomik paketlerin Ekim ayında tamamen geri alınması ile sektörel bazda daralma yaşandığını söyleyen Sancaktaroğlu, bu daralmanın halen devam ettiğini vurguladı.

Sancaktaroğlu, 2010 yılında mevsimsel olarak Şubat ve Mart aylarının durgun geçebileceğini belirterek, 2010 yılında toplam pazar beklentisinin de 400 bin civarında olduğunu bildirdi.

Ocak ayı satış rakamlarına bakıldığı zaman Nissan Türkiye'nin, bu daralan pazarda 1,72 pazar payı elde ederek tüm otomotiv markaları içinde 14. sırada yer aldığını dile getiren Sancaktaroğlu, hükümetin vergiler konusunda araç satışlarını destekleyici bir uygulama yapması durumunda bu sayının artacağına işaret etti.

İlkim Sancaktaroğlu, 2010 yılının geneli için çok da ılımlı bir görüşe sahip olmadığını vurgulayarak, sektör temsilcileri olarak bir çalışma yapılıp, bunun hükümet yetkilileri ile paylaşıldığını hatırlattı.

 Sektörün ciddi bir daralma beklediği 2010 yılında Nissan Türkiye'nin, geçen yıl yakaladığı satış rakamlarına ulaşmayı hedeflediğini dile getiren Sancaktaroğlu, bu hedefe ulaşmada yeni gelecek modellerin de katkısının olacağını belirtti.

Sancaktaroğlu, Mart ayında yenilenen Qashqai'nin lansmanının yapılacağını ve Nisan ayında satışta olacağını ifade ederek, 2010 yılının ikinci yarısında ise Qashqai 2'nin satışa sunulacağını kaydetti.

İlkim Sancaktaroğlu, "NV200 Avrupa'da satışa başladı, fakat Türkiye için henüz rekabetçi yere gelemedi. Çalışmalarımız devam ediyor. Eğer istediğimiz koşullarla getirebilirsek yıllık 8 bin adetlik bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Nissan'ın yeni modellerinden birinin de Cenevre'de yapılacak olan Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkacak olan Yeni Kompakt Crossover'ı "Juke" olduğunu bildiren Sancaktaroğlu, bu ürünün satış zamanlaması için Nissan ile görüşmelerinin devam ettiğini belirtti.

Sancaktaroğlu, Nissan'ın önem verdiği konulardan birinin de çevreci araçlar olduğunu ifade ederek, Nissan'ın 2010 yılında Leaf'i Amerika'da satışa sunacağını sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir