Niyetimiz Libya'yı boşaltmak değil

Davutoğlu, bütün Türk vatandaşlarının Libya'dan tahliyesinin gerekmeyebileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bütün Türk vatandaşlarının Libya'dan tahliyesinin gerekmeyebileceğini belirterek, "Bizim niyetimiz Libya'yı boşaltmak değil" dedi.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Libya'da yaşanan olaylar nedeniyle kurulan kriz merkezinde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Duyarsız kaldığımız izlenimi oluşturmayın

Libya'da 25 bin civarında Türk vatandaşı varken orada bulunan toplam büyükelçilik ve konsolosluk çalışanı sayısının 20'yi geçmediğini anlatan Davutoğlu, her bin kişiye bir memurun bile düşmediğini kaydederek, medyadan tabloyu doğru okuyarak, devletin vatandaşlara karşı duyarsız kaldığı izlenimi oluşturmamasını istedi.

Medyanın eleştiri hakkı olduğunu, ancak bunun da insaflı ve araştırıldıktan sonra yapılması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, ilk giden gemilerde neyle karşılaşılacağının bilinmediğini ve geri dönecek kişilerin de sayısını da düşünmek zorunda olduklarını belirterek, "Düşünün, 100 medya mensubu alsak 100 kişiyi daha az tahliye edebileceğiz demektir. Deniz şartlarında geminin kapasitesinin üstünde bir şey alamazsınız. İlk tahliye önemli olduğu için en az sayıda ve en çok medya kuruluşuna ulaşabilecek kuruluşları tercih etmek zorunda kaldık" dedi.

Niyetimiz güvenliği sağlamak

Davutoğlu, Bingazi, Tobruk civarındaki 5 bin vatandaşın 3 binin tahliye edildiğini, güney bölgelerin şu an için sakin olduğunu belirterek, "Duruma bakarak sayıyı ona göre tayin edeceğiz. Ama bütün Türk vatandaşlarının boşaltılması gibi bir ihtiyaç da söz konusu olmayabilir. Bizim niyetimiz Libya'yı boşaltmak değil.

Niyetimiz, mümkünse vatandaşlarımızın bulunduğu yerde güvenliğini sağlamak, değilse diğer yerlere transfer ederek güvenliğini sağlamak, ama Libya içinde kalmalarını sağlamak. Bunlar mümkün değilse tahliye işlemini sağlamak" diye konuştu.

5 bin tahliye talebi geldi

Davutoğlu, şu anda Libya'dan gelen tahliye talebinin 4-5 bin kişi civarında olduğunu ifade ederek, öncelikle onların taleplerini karşılayacaklarını söyledi.

Tahliye yardımı isteyen ülkelerden bazılarının Almanya, ABD, Avustralya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, Çin, İngiltere, İran, Suriye, Sırbistan, Ukrayna, Kazakistan, Kosova, Romanya, Ürdün olduğunu belirten Davutoğlu, dört kıtadan talebin söz konusu olduğunu bildirdi.

Libya'da Türk işçi öldü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'daki olaylarda Trabzonlu Yunus Emre Çelik'in, Trablus yakınlarındaki şantiyede hayatını kaybettiğini bildirdi.

Davutoğlu, yaptığı açıklamada, şimdiye kadar 5099 Türk vatandaşının Libya'dan tahliye edildiğini belirtti.

Bakan Davutoğlu, Libya'daki isyanın ardından yapılan, bu ülkede yaşayan Türkler'in tahliyesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.Çalışmalara katkıda bulunan bakanlıklara, Genelkurmay Başkanlığına ve ilgili kuruluşlara teşekkür eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı tahliye çalışmasını yürütüyoruz. Bu dağınıklık içinde 25 bin vatandaşımıza ulaşmaya çalışıyoruz.  Deniz yoluyla bu sabah aldığımız 3 bin kişi dahil 72 saatte 5099 vatandaşımız salimen tahliye edilmişlerdir. Bunu özgüven içinde söylüyorum. Şu an için Libya'dan bu çapta tahliye etmiş ülke yok. Bu Türkiye'nin imkan ve kabiliyetinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.

Davutoğlu, olaylarda Trabzonlu Yunus Emre Çelik'in, Trablus yakınlarındaki şantiyede hayatını kaybettiğini bildirdi. Trabzon nüfusuna kayıtlı işçi Yunus Emre Çelik'in Libya'ya 3 ay önce gittiği, ailesiyle en son dün sabah görüştüğü bildirildi.

Cenaze işlemleri sürüyor

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Libya'daki olaylarda, Trablus yakınlarındaki şantiyede silahla vurularak öldürülen Trabzonlu işçi Yunus Emre Çelik'in cenazesinin Türkiye'ye getirilmesi için girişimlerin sürdürüldüğünü belirterek, ''Bakanlarımızla görüştük, cenazeyi alma gayreti içerisindeler'' dedi.

Babası haberi doktor kontrolünde aldı

Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, oğlunun öldüğü haberi Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doktor kontrolünde verilen kalp hastası baba İsmail Çelik'i ziyaret ettikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Yomra ilçesinin bir evladını Libya'da kaybettiğini, üzüntülerinin büyük olduğunu söyledi.

Cenazenin Libya'da Tripoli kentindeki Zavia Caddesi'nde bulunan bir hastanede olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, ''Gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Konsolosluktaki görevlilerle irtibatlıyız, şirket yetkilileriyle görüşüyoruz. Bakanlarımızla görüştük, cenazeyi alma gayreti içerisindeler'' diye konuştu.

Gümrükçüoğlu, Yomralı birkaç firma çalışanının hastanede cenazenin başında bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir