Nükleer anlaşma yakında TBMM'de
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Rusya ile imzalanan nükleer enerji anlaşmasının yakında TBMM'ye sevkedileceğini söyledi.
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması'nı, 1 hafta 10 gün içinde TBMM'ye sevk etmeyi düşündüklerini bildirdi.
Bakan Yıldız, Rixos Otelinde düzenlenen Türkiye-Rusya İş Forumu'nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye ile Rusya arasında imzalanan nükleer güç santralinin tesisi ve işletmesine dair anlaşmanın bu yasama dönemine yetişip yetişmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Yıldız şöyle dedi:
"TBMM Genel Kurulunun gündemi müsait olduğu müddetçe inşallah bunu 1 hafta 10 gün içerisinde TBMM'ne sevk etmeyi düşünüyoruz. Başbakanlıkta o tür işlemler ikmal olduktan sonra artık Genel Kurulun gündemine gelmiş olacak. O yüzden bunu hızlıca geçirmiş olacağız."
Türkiye'yi olumlu etkileyecek kararlar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Rusya arasında iyi niyet çerçevesinde doğal gaz piyasasında Türkiye'yi olumlu etkileyecek bir kısım kararlar alındığını bildirdi.
Bakan Yıldız, nükleer santral anlaşmasında ortaklık yapısına ilişkin olarak da farklı alternatifler bulunduğunu, bunların her birisiyle ilgili detaylı açıklama yapacaklarını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Rixos Otel'de yapılan Türkiye-Rusya İş Forumunun çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev'in Türkiye'yi ziyareti ile beraber yapılan toplantılarda bir dizi önemli anlaşmaların imzalandığını hatırlatan Yıldız, bu kapsamda 17 anlaşmaya imza konulduğunu belirtti.
Bu anlaşmaların iki ülke arasında ilişkileri ticaret, sanayi ve bölgesel anlamda, enerjiden ulaştırmaya, tarımdan turizm alanına kadar birçok yönüyle etkileyen ve birçok sektörün önünü açacak "tarihi anlaşmalar" olduğunu ifade eden Yıldız, bunların orta ve uzun vadeli Türkiye'nin geleceğini yeniden şekillendiren, yapılandıran stratejik işbirliğinin altını dolduran projeler olduğunu söyledi.
Bir gazetecinin Gazprom'un doğal gaz fiyatında indirimi gibi bir hususun gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine, Yıldız şunları kaydetti:
"Bundan yaklaşık 3-4 ay önce yine yapılan bu tür toplantılarda, bu sürecin devam ettiğini, nihayetlenmediğini ve uluslararası anlaşmaları da ilgilendiren bu konuda her iki ülkenin de yöneticilerinin, idarecilerinin, yetkililerinin önemli katkılar yapmaya hazır olduğunu ve iyi niyet içerisinde bulunduğunu söylemiştim. Bu yine devam ediyor, bugünkü toplantılarda bu da geçti.
İyi niyet çerçevesinde yine doğal gaz piyasasında Türkiye'yi olumlu yönde etkileyecek bir kısım kararlar alındı, ama bunların rakamlarıyla alakalı herhangi bir görüşmede şu anda bulunmuyoruz. İyi niyet çerçevesinde her iki ülkenin de desteklediği bir kısım kararlar alındı. Bunların detaylarını önümüzdeki süreçte paylaşacağız."
Nükleer santral yapımına dönük konuda hükümetlerarası anlaşmayı ilgilendiren anlaşmanın da TBMM'nin onayına sunulacağını bildiren Yıldız, orada da uygun görülmesi halinde uygulamaya geçileceğini ifade etti. Bakan Yıldız, "Türkiye'nin 40 yıldan beri gerçekleştiremediği nükleer santrallerin artık bu ülkenin idaresine irade koyan AK Parti ile gerçekleşecek olması da bence önemli bir ayrıntıdır" dedi.
Nükleerde teknolojik gelişimiyle beraber Türkiye'yi farklı bir noktaya taşıyabilecek bir anlaşmaya imza attıklarını belirten Yıldız, şöyle devam etti:
"Nükleer güç santrallerinden enerji, elektrik elde edilmesinin ötesinde, aynı zamanda yerli teknolojinin gelişmesini, ilerlemesini sağlayabilecek ve yaklaşık 1,5-2 yıllık hazırlık süresinden sonra 7 yıllık inşaatıyla beraber Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu ve 100'üncü yılını kutlayacağımız 2023 yılına çok önemli bir hazırlıkla girmiş olacağız. Çok önemli bir dizayn değişikliği ile girmiş olacağız."
ESA ile beraber mükemmel bir hale gelecek
Bunun uzun soluklu bir çalışma olduğuna işaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, her defasında farklı sıkıntılar farklı problemler çıkabileceğini, ancak bunların aşılacağını söyledi.
Bakan Yıldız, iki ülkenin söz konusu anlaşmalar için karşılıklı, kesintisiz ve yoğun bir çalışma trafiği geçirdiğini ifade etti.
Bu işin imzası atılmadan önce bile, bunun ertelendiğine dönük birtakım haberler, iddialar çıktığını hatırlatan Yıldız, "İşin her safhasında bu tip şeyler çıkabilecektir, hepimizin bu manada temkinli, sabırlı, iradesini, heyecanını kaybetmeden yoluna devam edecek tarzda hareket etmesi lazım. 8-10 yıllık bir toplam süreçten bahsediyoruz. O yüzden ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz" dedi.
Yıldız, hükümetler arası anlaşmanın TBMM ve DUMA'dan karşılıklı geçtikten sonra yalnızca Elektrik Satış Anlaşmasıyla (ESA) beraber tamamen mükemmel bir hale geleceğini, bu konuda da heyetlerin çalışmaya başlayacağını söyledi.
Anlaşma 1 hafta 10 gün içinde Meclis'e sevk edilecek
Anlaşmanın bu yasama dönemine yetişip yetişmeyeceğine dönük bir soru üzerine Bakan Yıldız, 'TBMM Genel Kurulunun gündemi müsait olduğu müddetçe inşallah bunu 1 hafta 10 gün içerisinde TBMM'ne sevk etmeyi düşünüyoruz. Başbakanlıkta o tür işlemler ikmal olduktan sonra artık Genel Kurulun gündemine gelmiş olacak. O yüzden bunu hızlıca geçirmek istiyoruz" dedi.
Nükleerde ortaklık konusu
Nükleerde ortaklık konusunun nasıl olacağının sorulması üzerine de Yıldız, farklı alternatifler bulunduğunu, bunların her birisiyle alakalı detaylı açıklama yapacaklarını ve hepsini kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
Bazı yayın organlarında nükleerde Rusya'nın yüzde 100 sahipliği şeklinde bir yapıya dönük iddiaların bulunduğunun hatırlatılması üzerine, Bakan Yıldız, "Olabilir, o da olabilir, hepsi mümkün" diye konuştu.
Aynı konuda yönetime dönük bir soru üzerine de Yıldız, yönetim problemi olmadığını bildirdi.