”Nükleer konusunda devreye girmemizi istiyorlar”

Bakan Babacan, Türkiye'nin hem Batılı devletlerin ve hem İran'ın hassasiyetlerini anladığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İran'ın nükleer programı meselesiyle ilgili olarak Türkiye'nin hem Batılı devletlerin ve hem İran'ın hassasiyetlerini anladığını ve iki tarafın da Türkiye'nin sorunun çözümü için devreye girmesini istediğini söyledi.

BM Genel Kurulunda yarın yapılacak BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği seçimleri öncesinde New York'ta temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Babacan, Reuters'a mülakat verdi.

Babacan mülakatta Türkiye'nin Batılı devletler ile İran arasında İran'ın nükleer programı meselesinden kaynaklanan sorunu çözmek için anahtar rol oynayabileceğini vurgulayarak, hem İran'ın, hem de Batılı devletlerin sorunun diplomatik çabalarla çözülmesi için Türkiye'nin devreye girmesini istediğini belirtti.

Türkiye'nin bu kapsamda iki tarafın da hassasiyetlerini anladığını vurgulayan Babacan, Türkiye'nin (üyeliğe seçilirse) İran'a karşı yaptırımların BMGK'da masaya gelmesi durumunda nasıl davranacağının sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Öncelikle biz bölgemizde nükleer silahlara karşıyız, o çerçevede tabii ki Türkiye İran'ın nükleer silaha sahip olmasını desteklemiyor. Ama öte yandan bu konunun diplomasi ve diyalog yoluyla çözülebileceğine ve çözülmesi gerektiğine inanıyoruz."

Babacan, İran'ın nükleer programından kaynaklanan meselede iki tarafın da Türkiye'nin devreye girmesini adı konmuş bir rol olmasa da istediklerini belirterek, "Bizim iki taraftaki hassasiyetleri anlayan bir ülke konumunda olduğumuzu söylemem gerek" dedi.

Türkiye'nin 1961 yılından bu yana BMGK'da yer almadığını anımsatan Babacan, Türkiye'nin Konsey'de 10 geçici üyeye tahsis edilen koltuklardan birini alma yolundaki çabalarında destek elde ettiğini de belirtti.

Türkiye'nin 2009-2010 BMGK geçici üyelik seçimlerinde İzlanda ve Avusturya'ya rakip olduğunu söyleyen Babacan, "Bu gizli oylama ve bizim çabalarımızı son güne, son saate ve son dakikalara kadar sürdürmemiz önemli olacak" diye konuştu.

Babacan, Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle temaslar ve terör örgütü PKK ile mücadele konusunda da şunları söyledi:

"(Yerel yönetimin) Onların hem sözleriyle, hem de filleriyle terörle mücadelede samimiyetle işbirliği yaptıklarından emin olmak zorundayız. Beklentimiz budur."