Nükleere itiraz kalkınmaya itirazdır
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, nükleer santrallerin sadece enerji için değil aynı zamanda sanayileşme için de gerekli olduğunu söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yapılması planlanan nükleer santrale itirazların, ülkenin kalkınmasına yönelik olduğunu belirterek, "Kusuru bakmayın, biz buna izin vermeyeceğiz" dedi.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplandı.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı gündemdışı söz alarak, Akkuyu'ya nükleer santral yapılmasının amacını bir türlü anlayamadıklarını söyledi. Enerji sorununun çözümü için nükleer santral kurulmasına ihtiyaç olmadığını savunan Atıcı, "Enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklarla sağlanabilir. Güneş var, rüzgar var, su var. 2030'da bile enerji ihtiyacımızın 2 katını karşılayacak kadar yenilenebilir enerji kaynağımız var. Küçücük bebekleri kanser yapmak yerine, zorlukları aşın" diye konuştu.
Nükleer santrallerin çevreye ve insan sağlığına zararlı olduğunu öne süren Atıcı, "Santrallerin etrafında lösemi görülme oranı yüzde 2,2 artmıştır. Denizin sıcaklığı artacak, burada canlı yaşamayacak. Tüm dünya bunlardan vazgeçiyor. Siz de vazgeçin. Size soruyorum; lütfen dürüstçe cevap verin: Allah aşkına hanginiz evinin yanına nükleer santral ister?" şeklinde konuştu.
"Paris'e gelen tedirgin olmuyor da..."
Gündemdışı konuşmalara hükümet adına yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrale ilişkin tartışmaların "subjektif ve hissi" davranarak bitirilemeyeceğini ifade etti.
Dünyada şu anda var olan nükleer güç santrallerinin yarısının ABD, Japonya ve Fransa'da faaliyette olduğuna dikkati çeken Yıldız, "30 ayrı ülkede santral var. Gelişmişlik endekslerine baktığımızda hemen hemen G-20 ülkeleri arasında santral olmayan 1 ya da 2 ülke var" dedi.
"Nükleer santralin bölge turizminini baltalayacağı" yönündeki iddialara katılmadığını dile getiren Bakan Yıldız, "Paris'te 7 tane güç santrali turizme mani olmuyor da Türkiye'de yapılan bir santral nasıl turizme mani oluyor? Anlamak güç. Paris şu anda dünyanın en fazla turist çeken şehridir. Türkiye'nin iki katına yakını turisti bu şehir çekiyor. Paris'e gelen tedirgin olmuyor, Mersin'e gelen tedirgin olacak" diye konuştu.
CHP'li Atıcı'nın, "kim evinin yanında nükleer santral ister?" sorusuna da yanıt vermek istediğini belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Japonya'da, Fransa'da santraller şehirlerin hemen yanında. Asıl önemli olan, nükleer güç santrallerinin yüz binlerce parçası var. Türkiye, 2023 yılına kadar nükleer güç santralleri ile alakalı parçaları yerli sanayisinde yapmış olsun, şu andaki sanayileşmenin 3 katı kadar sanayileşme oranına ulaşmış olacak. Nükleer santraller, sadece enerji olayı değil aynı zamanda bir sanayileşme çalışmasıdır. Türkiye, sadece vücuduyla değil beyniyle beraber büyüdüğünde obezite olmaz. Gerçekten büyür. Türkiye mühendisleriyle, bilimadamlarıyla beraber beyniyle büyüyecek bir kapasiteye sahiptir.
Nükleer santrale yapılan itirazlar projeye değil, ülkenin kalkınmasına yapılan itirazdır. Kusura bakmayın, biz buna izin vermeyeceğiz."
Bu konularda ilginizi çekebilir