O çocuk 15 değil, 19 yaşındaymış

Çalışma Bakanı Çelik, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerden birinin 15 yaşında olduğu iddiaları için, "Söz konusu delikanlının 19 yaşında olduğu tespit edildi. Bu iddianın doğru olmaması sevindirici bir durum” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerden birinin 15 yaşında olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını, hayatını kaybeden çocuğun 19 yaşında olduğunu söyledi.

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı faciası sonrası Türkiye'nin en çok konuştuğu konulardan biri, Kırkağaç İlçesi'nde soğuk hava deposu önünde cenazesini bekleyen bir vatandaşın, madende hayatını kaybeden yeğeninin 15 yaşında olduğunu söylemesi olmuştu. 

Bu gelişme sonrası, Enerji Bakanı Taner Yıldız, 15 yaşında bir çocuğun madende çalışmadığını söylemiş ve ''İspat etsinler istifa ederim'' açıklamasında bulunmuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de yapılan araştırmada söz konusu kişinin 15 yaşında değil, 19 yaşında olduğunun tespit edildiğini söyledi. 

Ailesi 19 yaşında olduğunu söyledi

Dün akşam saatlerinde televizyon kanallarında da 15 yaşında olduğu iddia edilen Cemal Yıldız'ın kendi evinde anne ve babasının açıklamalarına yer verildi.

Aile, bugün toprağa verecekleri oğullarının 19 yaşında olduğunu, fiziken çok küçük göründüğünü bu nedenle dayısının da 15 yaşında demiş olabileceklerini söyledi.

"Sağlık durumum nedeniyle Soma'ya gidemedim"

Bakan Çelik, Soma’da meydana gelen maden kazasıyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorunu yanıtlayan Bakan Çelik, Soma'ya neden gitmediği sorusu üzerine, "İlk olay anından itibaren Enerji Bakanımız benimle de görüştüler. Benim de gitmem gerekiyordu. Oraya Bakan Yardımcımız ve tüm teknik heyetleri gönderdik. İlk andan itibaren bakanlık olarak oradaydık. Benim gidememe durumum biraz kişisel bir olay olduğu için sağlıkla ilgili bir mesele olduğu için acı bir günde benim kişisel durumunun gündeme gelmesini istemiyorum. Sürmekte olan bir tetkik için perşembe günü saat 1’e kadar ayrılamam gerektiğini söyledi. Bugün hastaneden ayrılarak bu açıklamayı yapıyorum" dedi. 

Bir gazetecinin , “İçeride kalan işçi sayısı ile ilgili net bilgi verilmiyor. Kayıt dışı dışı ve çocuk işçi çalıştırıldığı doğru mu?” sorusu üzerine Çelik, “Bu olayla ilgili Enerji Bakanımız yetkili ve sorumlu. Ocakta olanlar, hayatını kaybedenler, içeride kaç kişi var Taner Yıldız tarafından denetleniyor. 15 yaşında bir çocuğun çalıştırıldığı bilgisi geldi. Söz konusu delikanlının 19 yaşında olduğu tespit edildi. Bu iddianın doğru olmaması sevindirici bir durum” cevabını verdi. 

"İstifa edecek misiniz?" sorusuna yanıt verdi

Bakan Çelik, bir gazetecinin “istifa edecek misiniz?” soru üzerine ise, “Bu hayatlarını kaybeden kardeşlerimizin acılarıyla doluyuz. Bu olayı politik, makam mevki boyutlarıyla bu günlerde tartışmayı doğru bulmuyorum. Tekrar ediyorum, Çalışma Bakanlığı bir kazanın meydana gelmemesi için farkındalığın artırılması için gereken yasal alt yapıların yanında, farkındalığı artırmak için gerekli çalışmalarını sürdürüyor. Keşke yaşamadan bu farkındalığı iyiden iyide bütün kesimler tarafından içselleştirilse de bu olaylarla karşı karşıya kalmasak” dedi. 

İşverenlere seslendi:
İş sağlığı güvenliğinin maddi hesabı yapılmamalı

İşverenlerede seslenen Bakan Çelik, “İşverenlere buradan seslenmek istiyorum. İki yıl boyunca iş sağlığı güvenliğini tartıştık. İş sağlığı güvenliğinin maddi hesabı yapılmamalı. İnsan hayatından önemli ne olabilir. 238 kardeşimizi hangi servet hangi imkanlar geri getirebilir. Ama bir can yüzlerce can gidiyor. Temel felsefelerimiz yeniden hatırlamamız gerekiyor. Hiçbir maddi kaygı insan hayatından daha değerli olmamalıdır. Ben bir kez daha kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılar da inşallah bir an evvel şifa bulurlar” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir