O da 'Gül'ün görev süresi 5 yıl' dedi

MHP lideri Bahçeli, Anayasa değişikliklerinin, herkes için bağlayıcı olduğunu, Gül'ün görev süresinin de halen yürürlükte bulunan 5 yıllık zaman süresine göre hesaplanması gerektiğin söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliklerinin, mevkisi ve konumu ne olursa olsun herkes için bağlayıcı ve kapsayıcı olduğu kuralından hareketle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin halen yürürlükte bulunan 5 yıllık zaman süresine göre hesap edilmesi ve yorumlanması gerektiğini belirtti.
Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı görev süresiyle ilgili yapılan siyasi ve hukuki yorum ve değerlendirmelerin son günlerin en önemli gündem maddelerinden birisi haline geldiğini ifade etti.
Özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin hangi hukuki vasıtalarla belirleneceği ve kaç yıl olacağının ciddi bir sorun olarak belirginlik kazandığını ifade eden Bahçeli, bununla birlikte, görüş ve yaklaşımlardaki abartılı farklılığın Türkiye'yi yeni bir cepheleşmenin eşiğine kadar getirdiğini savundu.
Bahçeli, Abdullah Gül'ün 28 Ağustos 2007'de TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı görevine seçildiğini, aralarında Cumhurbaşkanlığı görev süresinin 7 yıldan 5 yıla çekilmesini ve milletvekilliği süresinin 5 yıldan 4 yıla indirilmesini sağlayan anayasa değişikliklerinin de 21 Ekim 2007'deki referandumla kabul edildiğini belirtti.
Devlet Bahçeli, şöyle devam etti:
"Elbette milletvekilliği süresinin 5 yıldan 4 yıla inmesi ve 22 Temmuz 2007 seçimlerinin buna dayanarak yapılması, Cumhurbaşkanlığı görev süresiyle ilgili emsal niteliği taşımaktadır. Anayasanın 101. maddesindeki değişiklikle de Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olarak belirlenmiş ve bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceği kayıt altına alınmıştır.
Esasen her şey net ve bellidir. Süreyle ilgili saplantısı bulunmayan, hukukun çizgisinden ayrılmayan ve önyargılarına teslim olmayan herkes Cumhurbaşkanlığı süresinin 5 yılla sınırlı olduğunu ve bu göreve ikinci bir 5 yıl için de seçilme imkanı bulunduğunu teyit ve kabul edeceklerdir."
Bu konularda ilginizi çekebilir