Obama, Guantanamo'yu 1 yıl içinde kapatmayı öngörüyor

ABD'de, dün işbaşına gelen yeni başkan Barack Obama'nın, Guantanamo'daki gözaltı merkezini 1 yıl içinde kapatma ve aynı süreçte tüm savaş suçları mahkemelerini askıya alma planlarını içeren bir kararname taslağı hazırladığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 WASHINGTON- AP Ajansı'nın ele geçirdiği ve Barack Obama'nın imzalaması için hazırlanan kararname taslağında, Guantanamo'nun kapatılmasının ABD'nin ulusal güvenlik ve dış politika çıkarları ile adaleti ilerleteceği ifadesinin yer aldığı kaydedildi.

Guantanamo'da tutulan har zanlının davasının sistematik olarak gözden geçirilmesi, bırakılacaklar ile bırakılmayacaklara karar verilmesi çağrısının yer aldığı taslakta, kişilerin nasıl kovuşturulacağı ya da yargılanıp yargılanmayacaklarını gözden geçirmenin ABD'nin yararına olduğu ifade edildi.

Taslakta, Guantanamo'da tutulan zanlıların bir kısmının 6, çoğununsa 4 yıldan fazladır burada gözaltında olduğuna dikkat çekildi.

Sözkonusu taslakta, Guantanamo gözaltı merkezinin, bu kararname yayınlandıktan sonra 1 yılı geçmemek üzere ve mümkün olan en kısa sürede kapatılması ifadesi yer aldı.

ABD'de, dün yemin ederek başkanlık görevine başlayan Obama, halen 255 civarında tutsağın bulunduğu Guantanamo'daki duruşmaların 120 gün ertelenmesini istemişti. Bu süre zarfında, askeri yargılama sürecinin gözden geçirileceği belirtilmişti.

Guantanamo'daki yargıçlar da bu talimatın ardından, 11 Eylül saldırılarıyla ilgili bir dava ile Kanadalı bir zanlının yargılandığı davanın duruşmalarını mayıs ayı sonuna kadar askıya almışlardı.