Obama'dan Kuzey Kore'ye göz dağı

Obama, "Kuzey Kore saldırırsa tereddütsüz Güney Kore'yi savunuruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL - ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'yi uyarararak, "Pyongyang'ın Güney Kore'ye saldırma teşebbüsünde bulunması durumunda, ABD'nin tereddüt etmeden Güney Kore'yi savunacağını" söyledi.

G-20 Liderler Zirvesine katılmak üzere Güney Kore'nin başkenti Seul'e gelen Obama, bu ülkede konuşlandırılmış Amerikan askerlerine hitaben yaptığı konuşmada, "Pyongyang sakın yanılmasın, ABD'nin Seul ile olan müttefikliği hiçbir zaman bugünkü kadar kuvvetli olamamıştı ve saldırı anında, ABD tereddütsüz bir şekilde Güney Kore'yi savunacaktır" diye konuştu.

Obama, ABD'nin ve uluslararası toplumun Pyongyang'ı, "nükleer silah geliştirme sevdasından vazgeçmemesi durumunda dünyada yalnız kalacağı" konusunda sürekli uyardığını hatırlattı.

Barack Obama, "Ama eğer, Pyongyang nükleer konusunda sorumluluklarını yerine getirirse, ABD ve uluslararası toplum tarafından ödüllendirilir ve bu çerçevede uluslararası camia Kuzey Kore liderlerinin ülkelerindeki 'apaçık fakirliği' yenmelerine yardım eder" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Yukiya Amano, pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin nükleer programının hala bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini" söylemişti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir