”Obama'nın sözleri nezaketsizliktir”

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşmada 1915 olaylarına ilişkin sözlerini eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın TBMM'deki konuşmasında, Amerikan tarihine yönelik atıflar yaptığını hatırlatarak, ''Türk tarihindeki meselelere de aynı olumsuz anlamları yüklemeye çalışması ve bunu tarihin gerçeği ile yüzleşmekle açıklaması, hoş göremeyeceğimiz bir nezaketsizliktir'' dedi.

Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, NATO Genel Sekterliği seçimi ve ABD Başkanı Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşmaları değerlendirdi.

AK Parti yönetimi ile geçmişte yanlış atılan adımların faturalarının birer birer önlerine geldiğini savunan Bahçeli, ''Geri adım atmanın diyalog, boyun eğmenin işbirliği, aldatılmanın ise sözde zafer olarak takdim edilmeye çalışıldığını'' söyledi. Bahçeli, uluslararası ilişkilerin, geri dönülmez bir batağa doğru hızla sürüklendiğini iddia etti.

"Omurgasız siyaset anlayışının son örneği"

Bunun en belirgin örneklerini, Barzani ve Talabani ile yürütülen ilişkilerde, Ermenistan ile kurulmaya çalışılan diyaloglarda, İsrail'e karşı gösterilen sonuç alınmayan sanal uyarılarda bulmanın mümkün olduğunu anlatan Bahçeli, şunları söyledi:

''İdeal ve ciddiyetten uzak, aynı zamanda değişken ve duruma göre farklılaşan omurgasız siyaset anlayışının son örneği ise NATO Genel Sekreterliği görevine atanacak olan kişinin seçimi esnasında yaşanmıştır.

İslam aleminin ve milletimizin, NATO Genel Sekreterliğine seçilen Danimarka Başbakanı'na karşı olumsuz bakışı bilinen bir gerçekken, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı arasında yaşanılan çelişkili beyanlar ve ardından ucuz pazarlıklarla ikna edilmeleri, kabulü mümkün olmayan bir durumu ortaya çıkarmıştır. Bunun sonucu olarak, Türkiye NATO içinde veto hakkı olan, ancak bunu kullanmaya yetkisi ve ehliyeti olmayan ikinci sınıf özürlü bir üye ülke konumuna düşürülmüştür.''

"One minute balonu, Gül tarafından patlatıldı"

''Türkiye için öncelikli önem NATO'nun güçlü olması mıdır? Yoksa Türk milletinin değerlerinin her platformda savunulması ve her şeyin üstünde tutulması mıdır?'' sorularını yönelten Bahçeli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Uluslararası gelişmeleri iç politika kazanımları uğruna devamlı riske atan Başbakan Erdoğan, NATO Zirvesine Londra'dan müdahale etmiş, ancak bu müdahale sadece sözde kalarak bir sonuç doğurmamıştır.

Anlaşıldığı kadarıyla Davos'ta şişirilen 'One minute balonu', NATO toplantısında bizzat Cumhurbaşkanı Gül tarafından patlatılmıştır.

Türkiye, yeni NATO Genel Sekreteri için Başbakan'ın iddiaları ile örtüşerek veto hakkını kullanmış olsaydı bu iktidarın en isabetli kararlarından birisi olacak ve partimiz tarafından alkışlanıp desteklenecekti.''

Obama'nın sözleri

Devlet Bahçeli, ABD Başkanı Obama'nın TBMM Genel Kurulunda yaptığı 1915 olaylarına ilişkin sözlerini eleştirirken şöyle konuştu:

''Başkan Obama Çankaya Köşkündeki basın toplantısında bir soruya verdiği cevapta 1915 olaylarını 'soykırım' olarak gördüğünü açıkça belirtmiş, Başkanlık seçim kampanyasında kayda geçen bu görüşlerinde bir değişiklik olmadığını söylemiştir. 24 Nisan günü Beyaz Saraydan yapılacak Başkanlık açıklamasında bu konuyu nasıl nitelendireceğini muğlak ifadelerle açıkta bırakan Obama, AKP Hükümetinin Ermenistan'la sürdürdüğü gizli müzakere sürecinin cesaret verici olduğunu, bu görüşmelerin kısa zamanda olumlu sonuçlar vermesinin, bu sorunun aşılmasına yardımı olacağını ifade etmiştir. Mecliste yaptığı konuşmada, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılmasının önemine işaret eden ABD Başkanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini güçlü olarak desteklediklerini söylemiştir. Ancak, Türkiye-Ermenistan arasındaki sorunların kaynağı Türkiye değil, Ermenistan'ın tutum ve talepleridir. Bilindiği gibi Ermenistan, Türkiye ile ortak sınırı tanımamakta, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü sorgulayarak, Doğu Anadolu'nun bir bölümünü 'Batı Ermenistan' olarak kabul etmekte ve Ağrı Dağını Ermenistan'ın milli sembolü olarak görmektedir.

Bölgenin barış ve güvenliğin önündeki en büyük engel olan Ermenistan'ın, dost ve kardeş Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık beşte biri üzerindeki işgali de halen sürmektedir. Bunun yanı sıra, Türk tarihini ve milletini en aşağılık insanlık suçu olan soykırımla mahkum ettirmek için hayasız bir uluslararası kampanya yürütmektedir. ABD Başkanı'nın bu gerçekleri yok sayarak, Meclisteki konuşmasında Amerika'nın tarihine atıflar yaparak, Türk tarihindeki meselelere de aynı olumsuz anlamları yüklemeye çalışması ve bunu tarihin gerçeği ile yüzleşmekle açıklaması; hoş göremeyeceğimiz bir nezaketsizliktir. Başkan Obama'nın kendi tarihlerindeki acı ve utanılacak olayları dile getirerek, geçmişiyle yüzleşmek istemesi kendi bileceği iş ve değerlendirmesidir. Ancak, 'biz hatadan döndük, yanlışla yüzleştik' denilerek, aralarında hiçbir ilişki ve alaka bulunmayan tarihimizle ilgili iddia edilen yalanları kabul etmemizi istemesini reddettiğimizi duyurmak istiyorum.''