”Obama'nın Türkiye ziyareti dünyaya önemli bir mesaj”

Dışişleri Bakanı Babacan, eni yönetimle birlikte ABD dış politikasında yeni bir dönemin başladığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk ziyaretlerinden birini Türkiye'ye yapacak olmasının tüm dünyaya önemli bir mesaj olduğunu söyledi.

TGRT Haber'in sorularını yanıtlayan Babacan, yeni yönetimle birlikte ABD dış politikasında yeni bir dönemin başladığına dikkati çekerek, bu doğrultuda Amerikalıların konuştuklarını, dinlediklerini ve görüş aldıklarını ifade etti.

Babacan, ABD'nin Türkiye ile yakın çalışmak istediğini açıkça dile getirdiğini bildirerek, Ankara'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmede, Clinton'ın, kendisinin tavsiyelerini not alarak, bunları Washington'da çalışacağına dair söz verdiğini anlattı.

ABD ile Türkiye'nin dış politika gündeminin tam anlamıyla örtüştüğünü vurgulayan Babacan, Pakistan, Afganistan, Orta Doğu, Kafkaslar, İran gibi konulara Türkiye'nin çok yakın olduğuna işaret ederek, bu dönemde Türkiye'nin bu bölgelere bakış açısının ABD tarafından önemli görüldüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Babacan, ABD'deki bu yeni dönemin Türkiye için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

Obama'nın Türkiye ziyareti

Obama'nın ikinci ikili ziyaretini Türkiye'ye yapacak olmasının şaşırtıcı olmadığını kaydeden Babacan, Obama'nın Medeniyetler İttifakı toplantısına katılıp katılmayacağının ise henüz netleşmediğini, geçen hafta bir ön heyetin geldiğini, program üzerinde çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Babacan, Obama'nın göreve geldikten sonraki ilk 100 gün içerisinde bir Müslüman ülkede önemli bir konuşma yapacağının hatırlatılması üzerine, "Alternatif ülkeler üzerinde duruyorlar, ama bunun artılarını eksilerini değerlendirmek lazım. Türkiye'de de olabilir, memnun oluruz, başka bir ülkeyi de seçebilirler" diye konuştu.

Obama'nın Türkiye'ye "Türkiye için geliyorum" demesinin farklı bir şey olduğunu söyleyen Babacan, "Obama'nın ilk ziyaretlerinden birini Türkiye'ye yapacak olması başlı başına tüm dünyaya mesajdır" dedi.

Babacan, Türkiye'nin ABD ile görüşlerini paylaştığını vurgulayarak, iletişim ve temas trafiğine ağırlık vereceklerini, ancak bunu yaparken ABD'nin karşısında herhangi bir ezilmişlik duygusuyla hareket etmediklerini, iki eşit taraf ve iki eşit egemen ülke olarak, düşündüklerini çekinmeden söylediklerini ifade etti.

ABD askerlerinin Irak'tan çekilme süreci

Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilme sürecine dair bir soru üzerine Babacan, ABD'nin bu süreçte Türkiye'den yardım istediğini, ancak henüz somut talepte bulunmadığını bildirdi.

Babacan, somut talep gelince bunun değerlendirileceğini, Türkiye'nin o dönemde uygun gördüklerini ve uygun görmediklerini ABD'ye ileteceğini kaydetti.

Irak'taki tüm grupların da Amerikan askerlerinin çekilmesini istediğine işaret eden Babacan, "Önce kendi milli menfaatlerimiz, sonra komşu Irak için ne destek gerekirse veririz" dedi. Babacan, bu konunun iki ülke ilişkilerinde küçük bir madde olduğunu da aktardı.

'"24 Nisan için risk yoktur denilemez"

Bir başka soru üzerine, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmek istediğini söyleyen Babacan, Kafkaslar'da iyi ilişkilerin kurulması için Azeriler, Ermeniler ve Ruslarla görüştüklerini bildirerek, bu konuya ilk kez ABD ve Rusya'nın aynı anda desteğinin varolduğuna dikkati çekti.

Babacan, tüm bu görüşmeler yapılırken üçüncü bir ülkede atılacak adımların doğru olmadığını Amerikalılara da ilettiklerini ifade ederek, "Tüm bu gelişmelere rağmen 24 Nisan'da bir karar çıkmaması için risk yoktur denilemez" dedi.

"Pakistandaki gelişmeler uykularımı kaçırıyor"

Babacan, bir soru üzerine, Pakistan'daki son gelişmelerin uykularını kaçırdığını, geçen Pazar sabaha karşı dört buçuğa kadar ayakta olduğunu anlattı.

Japonya'daki Pakistan toplantısına gitmeyi arzu ettiğini söyleyen Babacan, Pakistan ve Afganistan liderlerini sadece Türkiye'nin bir araya getirdiğini hatırlatarak, önümüzdeki aylarda yine üçlü bir zirvenin planlandığını açıkladı.

Babacan, Afganistan'a ek asker gönderilmesi konusunda Türkiye'ye somut bir isteğin ulaşmadığını, talep gelirse bunun o günün şartlarına göre değerlendirileceğini söyledi.

Irak'ın kuzeyindeki yönetimin belirli kararlar almasının vakti geldiğini söyleyen Babacan, terör örgütü PKK'nın artık kimseden yüz bulamadığını, ABD'nin PKK'yı uyuşturucu kaçakçısı örgütler listesine almasının ardından finans takibinin daha kolay olduğunu ifade etti.

İsrail'in Gazze operasyonu nedeniyle kesilen İsrail-Suriye görüşmelerini, tarafların "Hazırız" mesajından sonra yeniden başlatabileceklerini de bildiren Babacan, İsrail'in Gazze operasyonunun çok büyük bir hata olduğunu, bu operasyonun İsrail'e bir şey kazandırmadığı gibi imaj erozyonu da meydana getirdiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin yanlış gördüğünü her zaman söylediğini ve söylemeye devam edeceğini vurgulayarak, "Ortaya koyduğumuz duruş, Türk duruşu olarak tescil edildi, çok takdir edildi, ama bazıları açıkça değil de kulağımıza fısıldadı" diye konuştu.