”Obama'nın Türkiye ziyaretinin amacı ilişkileri onarmak”

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Hammer, Türkiye'nin hem Müslüman, hem laik ve demokratik kimliği, bizim için önemli" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BEYAZ SARAY BASIN UÇAĞI/ANKARA - ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin bir numaralı amacının, "ilişkileri onarmak ve 2003 krizinin yol açtığı olumsuzlukları değiştirmek" olduğunu söyledi.

Hammer, Obama'nın ziyaretiyle ilgil soruları, ABD-AB zirvesinin yapıldığı Prag'dan Ankara'ya giderken uçakta yanıtladı.

Daha önce, ABD Başkanı Bill Clinton döneminde de Beyaz Saray'da görev yapmış olan Hammer, "Bizim kanaatimize göre, 2003 krizine ABD çok daha farklı bir şekilde yaklaşabilirdi. O zaman belki ilişkilerde kriz de olmayacaktı. Başkan Obama'nın Türkiye'ye bu ilk ziyaretindeki temel amacı, ilişkileri onarmak, yeniden inşa etmek olacak" dedi.

Obama, Beyaz Saray'a geldikten sonraki ilk üç ayında Müslüman bir ülkeyi ziyaret ederek, buradan İslam dünyasına sesleneceğini söylemişti. Hammer, "Obama'nın Türkiye'deki konuşmaları Müslümanlara yönelik bir konuşma olmayacak. Ancak elbette Türkiye, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir ülke. Türkiye'nin hem Müslüman, hem laik ve demokratik bir ülke olarak kimliği, bizim için önemli" diye konuştu.

Mike Hammer ayrıca, doğu ile batı arasında "köprü" rolü bulunan Türkiye'nin bu özelliğini vurgulayarak, Obama'nın ziyaretini Avrupa'da tamamlaması için, "Avrupa ziyaretini bitirmek için iyi bir yol" dedi.

Ziyaretin gündemdeki önemli konuları

Beyaz Saray'dan üst düzey bir yönetim yetkilisi de, ABD açısından ziyaretin gündemdeki önemli konularını sıralarkan, "Afganistan, Irak ve Orta Doğu" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, özellikle Orta Doğu'da yeni fikirlere açık olduğunu belirten Beyaz Saray yetkilisi, Başkan'ın, Türkiye'nin görüşlerini dinleyeceğini ifade etti.

Yetkili, bu politikanın sadece Türkiye için değil, yeni fikirlere sahip her ülke için geçerli olduğunu da kaydetti. Amerikalı yetkili, Türkiye'nin aracılığında Suriye-İsrail görüşmeleri yeniden başlarsa şaşırmayacağını da söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri seçilmesi

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in bir sonraki NATO Genel Sekreteri seçilmesi konusunda ABD'nin oynadığı rolün sorulması üzerine de Beyaz Saray yetkilisi, Obama'nın, Türkiye'nin ortaya koyduğu güvenlik endişelerine dikkati çektiğini, Türkiye'nin de bu tutumu çok takdirle karşıladığını ifade etti.

Yetkili, yeni ABD yönetiminin politikasının her konuda diyalogdan geçtiğini vurguladı ve "Diyalogla çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz" dedi.

Ermeni meselesi

Beyaz Saray yetkilisi, Irak'tan asker çekme konusunda Türk topraklarının muhtemel kullanımıyla ilgili de "Eğer Türkiye bunda yardımcı olursa bu iyi. Ama olmazsa da Irak'a Türkiye üzerinden girmedik, Türkiyesiz de çıkabiliriz" diye konuştu.

Amerikalı yetkililer, 24 Nisan tarihi yaklaşırken Ermeni meselesi konusunda ABD Başkanı Obama'nın tutumunun ne olacağı konusunda ise yorumda bulunmaktan kaçındı. Bir Beyaz Saray yetkilisi, Obama'nın ziyaretinde bir şekilde bu konunun gündeme geleceğini söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Afganistan konusunda Türkiye'den beklentilerin sorulması üzerine ise Beyaz Saray yetkilisi, bir taleple gelmediklerini belirterek, NATO çerçevesinde nasıl bir katkıda bulunacağına Türkiye'nin karar vereceğini kaydetti.