”Obama'nın ziyareti hayati ortaklığın kanıtı”

Cumhurbaşkanı Gül, bugün başlayan Amerikan-Türk Konseyi'nin yıllık konferansına mesaj gönderdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün başlayan Amerikan-Türk Konseyi'nin yıllık konferansına gönderdiği mesajda, ''ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk denizaşırı gezisinde Türkiye'yi ziyaretinin, Türkiye ile ABD arasındaki hayati ortaklığın kanıtı'' olduğunu kaydetti.

Amerikan-Türk Konseyi, Türkiye'nin Amerikalı Dostları, Türk-Amerikan İş Konseyi ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi tarafından düzenlenen konferans çerçevesinde bugün ve yarın yapılacak panellerde Türk-Amerikan ilişkileri ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Gül, mesajda, ''Türkiye ve ABD'nin yarım yüzyılı aşkın süredir kuvvetli bir stratejik ortaklığa sahip olduğunu, Kore Savaşı'ndan bu yana Türk-Amerikan ilişkilerinin çeşitli sınavlardan geçtiğini, ilerlediğini ve yeniden şekillendiğini'' belirtti. Gül, iki ülkenin birlikte ilişkileri çeşitlendirmek ve kalitesini artırmak için gereken kararlılığı sergilediğine de işaret etti.

Balkanlar'dan Orta Doğu'ya, Afganistan'dan Irak'a, terörizmle mücadeleden kitle imha silahlarının yayılmasının engellenmesine kadar birçok konunun iki ülkenin ortak gündemini oluşturduğunu belirten Gül, ''bu nedenle Türkiye ile ABD'nin kilit ortaklığının bugün çok daha önemli olduğunu'' ifade etti.