”Obama'nın ziyareti Türkiye'nin takdir edildiğinin işareti”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, yarın akşam Türkiye'ye gelecek ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, yarın akşam Türkiye'ye gelecek ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretine ilişkin, "Bu ziyaretin, Türkiye'nin son dönemde bölgesinde istikrar, refah ve barışı yayma çabalarının takdir edildiğinin işareti olduğunu" söyledi.

Özügergin yaptığı açıklamada, Obama'nın Türkiye'yi ziyaret nedeninin sorulması üzerine, "Ziyareti, son dönemde Türkiye'nin bölgesinde istikrar, refah ve barışı yayma çabalarının takdir edildiğinin bir işareti olarak algılamak mümkün" dedi.

Yapılacak görüşmelerin gündeminin çok geniş olduğunu belirten Özügergin, Türkiye'den uzak bölgelere ilişkin de görüş alışverişinde bulunulmasının beklendiğini kaydetti.

Obama'nın Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmak için mi Türkiye'ye geldiğinin sorulması üzerine de Özügergin, Obama'nın ziyaretinin ikili bir ziyaret olduğuna dikkati çekti.

Ancak ABD Başkanı Obama'nın ikili ziyaretinin, Medeniyetler İttifakı İstanbul forumu ile aynı döneme rastlamasının, sembolik anlam taşıdığı yorumları da yapılıyor.

Yarın akşam Ankara'ya gelecek olan Obama, pazartesi günü temaslarına ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret ederek başlayacak. ABD Başkanı daha sonra Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le bir araya gelecek ve görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. Obama'nın daha sonra TBMM'ye giderek, burada Genel Kurula hitap etmesi, ayrıca muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmesi bekleniyor.

ABD Başkanı TBMM'nin ardındansa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakanlıkta görüşecek. Bu görüşmenin ardından Obama'nın Ankara'dan ayrılmak üzere Esenboğa Havalimanına gitmesi ve İstanbul'a hareket etmesi öngörülüyor. 

Obama'nın 7 Nisan salı günü de İstanbul'da Medeniyetler İttifakı toplantısına katılması bekleniyor.

Önce Londra'da G20 zirvesine katılan ve daha sonra NATO toplantısı için Strasbourg'a geçen ABD Başkanı, Türkiye'ye Prag'da katılacağı AB zirvesinin ardından gelecek.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretini, geçen ay Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton duyurmuştu.