Odalarda kılıçlar çekildi

365 oda ve borsada seçimler için nefesler tutuldu. Bol adaylı çok rekabetli seçim dün itibariyle start aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsada seçim maratonu dün başladı. 1 milyon 300 bin üyesi olan TOBB tarihinde en çekişmeli seçim böylece start almış oldu. Seçimler Haziran ayının sonuna kadar devam edecek. Seçimli genel kurul ise TOBB Başkanı'nı belirlemek için Ağustos ayında toplanacak.

Gazeteniz DÜNYA Türkiye'nin dört bir yanındaki oda ve borsa seçimlerinin nabzını okurları ile tutmaya başladı. Bu sayfalarda hem adayların açıklamalarını hem de adım adım gerçekleşecek seçim sürecini takip etmek mümkün olacak. Seçim öncesi açıklamalarda bulunan 6 adayın açıklamalarını bugün sizlerle buluşturuyoruz. Ayrıca pek çok oda ve borsanın seçim takvimini de bugün  yayınlıyoruz. Seçimler çok adaylı. İki dönem üst üste seçilememe şartının kalkmasının ardından pek çok eski oda başkanı yeniden aday olurken, Türkiye'nin önemli odalarında ‘değişim' sloganıyla rakipler çıktı. Kadın adaylar da dikkat çekici hem İstanbul'da hem de Diyarbakır'da kadın adaylar var. Diyarbakırlı Filiz Bedirhanoğlu odanın ilk kadın adayı oldu. Dün ilk seçimler Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Balıkesir SO ve Denizli SO ile başladı. Seçimlerde ilk etapta meslek komitesi ve meclis üyeleri belirlenecek. Daha sonra ise odalar başkan ile yönetim kurulu ve disiplin kurulu üyeleri ile TOBB genel kurul delegelerini seçecek.

EBSO'da adaylar meclise girdi

EBSO meslek komitesi ve meclis üyelikleri seçimleri, Kaya Termal Otel'de gerçekleştirildi. Toplam 64 meslek komitesinden 324 meslek komite üyesinin belirlendiği seçimlerde 130 üye meclise girdi. 22 Sandığın kurulduğu ve yaklaşık 3 bin 500 kişinin oy kullandığı seçimlerde 5 kadın aday da meclise girmeyi başardı. Geçen seçimlerde 4 olan kadın meclis üye sayısı bu dönem 5'e yükselmiş oldu. Kaya Termal Otel'de hareketli ancak tartışmasız geçen meslek komiteleri seçimlerinde 50 komitede tek liste yarıştı. 13 Komite'de iki liste, bir komitede üç liste yarıştı. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, 43. Kalıp, Hırdavat, El Aletleri meslek komitesinden seçimlere girdi.
Tek liste olarak gerçekleştirilen komitede adaylığının kesinleşmesinin ardından Yorgancılar yarın düzenleyeceği basın toplantısı ile yeniden aday olduğunu açıklayacak.

Meclise beş kadın aday da girdi. Berkay Eskinazi, Gülçin Güloğlu, Işın Yılmaz, Gülfem Perçin ve Suzan Erman girdi. Meclis Başkanlığı için aday olan Salih Esen 29. Plastik komitesi'nden, Hüseyin Arıcı 14. Kumaş ve Tekstil Bitiricileri Komitesinden ve Kani Aydoğdu da 27. Diğer kimyasal maddeler meslek komitesinden meclis başkanlığı için adaylıklarını koydu. Adayların meslek komitesi seçimlerine tek liste olarak girmeleri nedeniyle adaylıkları kesinleşti. EBSO'nun eski Başkanlarından Atıl Akkan meclise giremedi.

Aslan: İhracatta Türkiye 6'ncısı olmamız ortak akılın ürünü

[PAGE]

 

Aslan: İhracatta Türkiye 6'ncısı olmamız ortak akılın ürünü

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, ihracatta kentin 6'ncı sırada olmasının oluşturulan ortak akıl sayesinde olduğunu söyledi. Yarın yapılacak seçimlere yeniden aday olduğunu anımsatan Mehmet Aslan, "1992 yılında göreve ilk geldim zaman Gaziantep'te Ticaret ve Sanayi Odaları arasında mal paylaşımı kavgası vardı. Bu da işadamlarını bölmüştü. Biz ilk önce bunu ortadan kaldırdık. Bu tartışmalar bitince kenti ortak akılla yönetmeye başladık. Gaziantep'in ihracatta 6'ncı sırada yer alması tamamen ortak akıl ürünü" diye konuştu.
Aslan, "Gaziantep'i Ortadoğu'nun Ticaret, Sanayi ve Turizm merkezi yapmanın temeli 1990'lı yıllarda atıldı. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'den Irak'a yapılan toplam 11 milyar dolar ihracatın yüzde 23'ü olan 2 milyar 500 milyon dolarını tek başına Gaziantep'in gerçekleştirmesi o yıllarda atılan temellerin neticesidir. Şehrimizde uyguladığımız ortak akıl tüm Türkiye'nin rol modeli" diye konuştu. Aslan hedeflerinin Gaziantep'i turizm merkezi yapmak olduğunu söyledi.

Hacısalihoğlu: Oda faaliyetlerine aktif katılacak üyeler seçilsin

Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu bugün yapılacak meclis seçimi ve sonrasındaki süreçle ilgili olarak 31 meslek komitesi ve 5 bin 750 üyesiyle yoğun bir seçim hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Önceliğin 31 meslek grubunda 69 meclis üyesi seçimi olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, meslek gruplarını temsilen meclise girecek üyelerin gerçekten oda faaliyetlerine aktif olarak katılabilecek, zamanını ayırabilecek üyelerden seçilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Oda olarak şehir ve bölge adına başlattıkları önemli projeleri ve oda bünyesinde kurulmuş sistemleri olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, "Bu çalışmalar üyelerimizin ekonomik potansiyellerini arttırmalarıyla ilgili. Biz de geçmişte yapılan çalışmaları çok iyi biliyorduk ve bunların üzerine katkıda bulunarak sürdürmeye gayret ettik. Bu seçimden sonra da çok verimli bir dönem geçireceğimizi düşünüyoruz. Dostluk kardeşlik içerisinde hoşgörüyle bir seçim geçirmemiz arzu ettiğimiz bir konudur" diye konuştu.

Bezci: Ankara'ya çağ atlatacak projelerimiz var

[PAGE]

 

Bezci: Ankara'ya çağ atlatacak projelerimiz var

Ankara Ticaret Odası (ATO), Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana sayısız projeye başladığını belirterek, önceki dönemin ekin dönemi olduğunu yeni dönemin ise hasat dönemi olacağını dile getirdi. Bezci, "Ankara'ya çağ atlatacak projelerimiz var" diye konuştu. Başkan Bezci, 4 Mayıs'ta yapılacak ATO seçimleri öncesinde, başkanlığa seçildiği 14 Mart 2011 tarihinden bu yana gerçekleştirdiği icraatlar hakkında bilgi verdi ve yeni dönem için projelerini açıkladı. Bezci, kamu kurumu niteliğinde hizmet veren bir sivil toplum örgütü olan odalarda yönetim anlayışının değiştiğine dikkat çekerek, ATO'nun TOBB ve Akreditasyon Kurulu tarafından "mükemmellik" ifade eden 5 yıldızlı akreditasyon belgesi aldığını söyledi. "Üyelerimize üstün kalitede hizmet vermek birinci amacımızdı, bunu da belgeledik" diyen Bezci, başarılarının tescillendiğini dile getirdi. Bezci, "ATO'nun mükemmellik belgesinden tutun da Shopping Fest'in Katar ve Azerbaycan'da aldığı ödüller var" diye konuştu.

Menevşe: Madencilik sektörü konusunda proje hazırlayacağız

Adana Ticaret Odası'nın 11 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimlerinde adaylığını açıklayan ve şuan ATO başkan yardımcılığı görevini sürdüren Atila Menevşe, madencilik sektörü ile ilgili proje hazırlayacaklarını söyledi. Menevşe, bölgedeki madencilerin ağırlıklı olarak konsantre krom ürettiğini ifade ederek, "Konsantre krom 9 bin dolara kadar bir katma değer yaratıyor. Ancak biz bu katma değeri kullanamıyoruz. Türkiye olarak kromu işleyip paslanmaz çelik üretmek yerine krom olarak satıyoruz" dedi. Türkiye'nin dünyada krom üreticileri arasında en büyük 8 ülkeden biri olduğunu aktaran Menevşe, bu 8 ülkeden 6 tanesinin paslanmaz çelik sanayisini kurduğunu ancak Türkiye ve Arnavutluk'un bu sanayiyi kuramadığını vurguladı. Menevşe, "Bu sanayinin mutlaka Türkiye'de olması gerekiyor. Çukurova bunun için müsait. Bu yatırımın gerçekleşmesi için rapor
hazırlayacağız" diye konuştu. Adana'nın ihracatının geliştirilmesi konusunda da çalışmalar yapacağını kaydeden Menevşe, "Onları yeni pazarlarla tanıştıracağız" dedi.

Aşut: Seçimler sıfat değil, hizmet yarışıdır

Mersin TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, seçimlerin sıfat yarışı değil hizmet yarışı olduğunu söyledi. Yarın gerçekleştirilecek seçimler öncesinde bir açıklama yapan Başkan Aşut, oda seçimlerinin demokrasinin güzel bir yansıması olduğunu belirterek, adayların kademeli seçim sistemi ile birçok elemeden geçtiğini, seçimler öncesi görülen rekabet sonunda parçalanmışlık ve bölünmüşlük olmayacağını kaydetti. Aşut, 127 yıllık Mersin TSO'nun 127 yıllık tarihinde bölerek değil birleştirerek, ayrıştırarak değil kaynaştırarak ve tüm camiayı kucaklayarak bu bayrağı taşıdıklarına işaret etti. Her yeni meclisin ve yönetimin taze bir kan olduğuna dikkat çeken Aşut, "Her yeni meclis, her yeni yönetim taze kandır, yeni bir enerjidir. Ben bu hizmet yarışında görev almak isteyen tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Sonuçta bu göreve gelecek kişiler kendi işlerinden, ailelerinden ayırdıkları zamanı burada harcayacaklar" dedi.

Çakırmelikoğlu: Giresun'da bir tekstilkent kuracağız

[PAGE]

 

Çakırmelikoğlu: Giresun'da bir tekstilkent kuracağız

Giresun TSO Başkanlığı'na yeniden aday olan mevcut başkan Hasan Çakırmelikoğlu, Espiye-Tirebolu arasındaki 300 dönüm arazide bir tekstilkent kuracaklarını söyledi. Tekstilkent projesinin 40 üretim tesisi ile hizmet vereceğini ve 10 bin kişiye istidam sağlayacağını belirten Çakırmelikoğlu, "Bu projede Espiye Belediyesi ile ortak çalışacağız" dedi. 5084 sayılı teşvik yasasının olumlu yansımaları sonucu Giresun'da tekstil ve hazır giyimde 25 firma bulunduğunu vurgulayan Çakırmelikoğlu, "Bu firmaların 11'i kapasite raporuna sahip. Yani ilimiz tekstil sektöründe yatırım yapmak isteyen firmalar için oldukça cazip fırsatlar sunuyor. Giresun'un Rusya ve Ortadoğu'ya yakın olması da tekstil sektörünün bölgede gelişmesi için büyük fırsatlar yaratıyor. Çünkü bu bölgelerde Türk ürünlerinin imajı son derece güçlü. İlimizde yapılacak yatırımlarda teşviklerden yararlanılabiliyor" açıklamalarında bulundu.

İzmir TB'de rekabet DTO İzmir'de tek aday

İzmir Ticaret Borsası'nda meslek komiteleri seçimleri yarın, yönetim kurulu seçimi ise 10 Mayıs'ta yapılacak. Işınsu Kestelli başkanlığındaki mevcut yönetim seçimlere tam kadroya yakın şekilde giriyor. İTB Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz'ün Meclis Başkanı olması beklenirken, mevcut Meclis Başkanı Halit Kaya ise yeni dönemde Yönetim Kurulu Başkanlığı'na adaylığını açıkladı. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, 16 Mayıs'ta meclis üyelerini 22 Mayıs tarihinde de yönetim kurulu üyelerini seçecek. Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh'un meclis başkanlığı'na aday olmak istememesi ve Başkan Yardımcısı Bülent Onural'ın da adaylıktan çekilmesi ile Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk tek aday olarak kaldı.

Bursa'da nefesini 7 Mayıs için tuttu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın 7 Mayıs'ta gerçekleşecek seçim yarışında 17 yıllık başkanı Celal Sönmez'in yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından kılıçlar çekildi. Yarış, Meclis Başkanı ve TOBB Sayman Üyesi İlhan Parseker ile Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay arasında geçecek. Bursa Ticaret Borsası'nda da seçimler 7 Mayıs'ta yapılacak. Borsa başkanlığını 40 yıldır sürdüren Rıza Aydın seçimlerde yeniden başkan adayı olurken, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özer Matlı da Bursa Ticaret Borsası için adaylığını açıkladı.

Adana'da Şaban Baş yeniden devrede

11 Mayıs'ta yapılacak Adana Ticaret Odası seçimlerinde başkan yardımcısı Atila Menevşe ile eski başkanlardan Şaban Baş yarışacak. Adana Sanayi Odası'nın 15 Mayıs'taki seçiminde ise mevcut başkan Sadi Sürenkök'ün rakibi Zeki Kıvanç olacak. Adana Ticaret Borsası seçimleri 9 Mayıs'ta yapılacak. ATB'de mevcut başkan Muammer Çalışkan, Mehmet Keskin ile yarışacak.

Kocaeli'de Zeytinoğlu ile Arıcı yarışacak

[PAGE]

 

Kocaeli'de Zeytinoğlu ile Arıcı yarışacak

Bugün yapılan Kocaeli Sanayi Odası seçiminde mevcut başkan Ayhan Zeytinoğlu'nun
rakibi Vefa İbrahim Arıcı oldu. Kocaeli Ticaret Odası'nın 5 Haziran'da yapılacak seçimlerinde ise mevcut başkan İbrahim Keleş, Recep Ekşi ve Murat Özdağ ile yarışacak.

Kayseri'de Boydak rakipsiz

Kayseri Ticaret Odası'nın 11 Mayıs'taki seçimlerinde Mahmut Hiçyılmaz, Nuh Mehmet Delikan, Ömer Gülsoy ve Hüseyin Tekin yarışacak. Mahmut Hiçyılmaz'a MÜSİAD, GESİAD, HASİAD, TÜMSİAD çevrelerinin açık desteği var. Nuh Mehmet Delikan da hatırı sayılır bir destekçi grubuna sahip.Henüz rakip adayın çıkmadığı Kayseri Sanayi Odası'nın 18 Mayıs'taki seçimlerinde ise mevcut başkan Mustafa Boydak'ın yeniden kazanmasına kesin gözü ile bakılıyor. 11 Mayıs'taki Kayseri Ticaret Borsası seçimlerinin ise mevcut başkan Şaban Ünlü ile meclis eski başkanı Hamdi Bakan arasında geçmesi bekleniyor. Ünlü'nün geçmişten gelen tecrübesi ile daha şanslı olduğu söylenebilir.

Antep'te Adil Konukoğlu tek liste

Gaziantep Sanayi Odası'nın 4 Mayıs'ta yapılacak seçimlerinde mevcut başkan Adil Konukoğlu'nun rakibi yok. Yine 4 Mayıs'ta yapılacak Gaziantep Ticaret Odası seçimlerinde ise mevcut başkan Mehmet Aslan'ın rakibi Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık. Gaziantep Ticaret Borsası'nda 11 Mayıs'ta yapılacak seçimde mevcut başkan Ömer Çelik'in rakibi Ahmet Tiryakioğlu.

Sakarya'da Kösemusul aday

Sakarya TSO Başkanı Mahmut Kösemusul, yarın yapılacak meclis seçimleri için 21. meslek komitesinden aday olacak. Kösemusul dışında adaylığını açıklayan kimse olmadı.

Özaydemir'in rakibi Hatipoğlu

[PAGE]

 

Özaydemir'in rakibi Hatipoğlu

Eskişehir Sanayi Odası'nda mevcut başkan Savaş Özaydemir ‘in rakibi Hatipoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Nebi Hatipoğlu başkanlığa aday. Seçim tarihi ise henüz açıklanmadı. 4 Mayıs'ta yapılacak Eskişehir Ticaret Odası seçimlerinde ise tek aday mevcut başkan Harun Karacan. 8 Haziran'da yapılacak Eskişehir Ticaret Borsası seçimlerinde ise 2 yeni isim aday var: Ömer Zeydan ve Muhammet İmamoğlu.

Antalya'da Budak ile Akıncı karşı karşıya

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda mevcut başkan Çetin Osman Budak, 4 Mayıs'taki seçimde meclis başkanı Ali Rıza Akıncı ile yarışacak. Yarın yapılacak Antalya Ticaret Borsası seçiminde mevcut başkan Ali Çandır'ın rakibi yok.

Özer rakipsiz, Genç Tefenlili ile yarışıyor

Denizli'de 5 yıldan bu yana Ticaret Odası Başkanlığı'nı yürüten Necdet Özer, yarın yapılacak seçimlere rakipsiz giriyor. Denizli Ticaret Borsası'nın yarınki seçimlerinde 8 yıldan bu yana başkanlık görevini yürüten İbrahim Tefenlili, kuruyemiş üreticisi Hasan Genç'le yarışacak.

MUTSO'da 2 aday yarışıyor

Muğla TSO seçimleri 11 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilecek. 2 aday yarışacak. Bu adaylardan birisi MUTSO başkanı Bülent Karakuş diğeri ise MUTSO Gelişim Hareketi lideri Safa Altaş. Muğla Ticaret Borsası'nda seçim 8 Haziran'da.

Balıkesir'de 2 oda başkanına rakip çıktı

6 Mayıs'taki Balikesir Ticaret Odası seçiminde mevcut başkan Mahmut Yavuz'un karşısına Fahri Ermişler çıkacak. 6 Mayıs'taki Balıkesir Ticaret Borsası seçiminde mevcut başkan Faruk Kula'nın rakibi yok.

Karaküçük ve Balsuyu yeniden

[PAGE]

 

Karaküçük ve Balsuyu yeniden

11 Mayıs'ta seçime girecek Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda mevcut başkan Kemal Karaküçük yeniden aday. 12 Mayıs'ta seçim yapılacağı belirtilen Kahramanmaraş Ticaret Borsası'nda da mevcut başkan Ahmet Duran Balsuyu adaylığını açıkladı.

Osmaniye'de Arif Taşkaya yaday

Osmaniye Sanayi ve Ticaret Odası seçimleri 11 Mayıs'ta yapılacak. Mevcut başkan Arif Taşkaya yeniden aday olacak.

Adıyaman'da Uslu'ya 3 rakip çıktı

Adıyaman TSO'da 11 Mayıs'ta yapılacak seçimde 4 aday yarışacak. Tekrar aday olan mevcut başkan Mustafa Uslu'nun rakipleri Zeki Dişkaya, İrfan Torunoğlu ve İsmet Açıkgöz.