ODTÜ Teknokent , T-Jump ile Silikon Vadisi'nin 'kalbine' girdi

ODTÜ Teknokent, T-Jump San Francisco ile teknoloji dünyasının kalbinin attığı Silikon Vadisi'nde yer alacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İSTANBUL - ODTÜ Teknokent, T-Jump San Francisco ile teknoloji dünyasının kalbinin attığı Silikon Vadisi'nde yer alacak. Hizmete giren merkezin yer aldığı Market Street 625, 'Gerçek Silikon Vadisi Bölgesi' olarak tanımlanıyor. Her yıl 40 firma eğitim için T-Jump San Francisco'ya götürülecek.

ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, T-Jump'ın Türkiye'deki teknoloji girişimciliğinin desteklenmesi ve geliştirilmesi için kurulduğunu belirterek, 3 ana hedefi olduğunu söyledi. Kızıltaş, "Bu hedeflerimizden ilki; doğru ekosistemle girişmcileri buluşturarak uluslararası başarılı şirketler çıkarmak. İkincisi; Türkiye'nin teknoloji ihracatı yapmasını sağlamak ve artırmak. Sonuncusu da tersine beyin göçü yaratmak. Tersine beyin göçüyle Amerika ekosisteminde büyümüş yani yatırım almış Türk şirketlerinin özellikle Ar-Ge yatırımlarını Türkiye'ye, ODTÜ Teknokent'e getirmelerini hedeflediğimiz anlaşılmalı" dedi. ODTÜ Teknokent'in halihazırda Udemy ve Comodo gibi 20'den fazla çalışana sahip şirketlerin Ar-Ge merkezlerine ev sahipliği yaptığını anlatan Kızıltaş, "T-Jump bu açıdan Türkiye ve Silikon Vadisi arasında köprü işlevi görecek" diye konuştu.

'Milyar dolarlık şirket çıkartırız'

Her yıl 40 firmayı T-Jump San Francisco'ya götürmeyi planladıklarını aktaran Kızıltaş, "Firmalarımızı 'Yeni Fikirler Yeni İşler' yarışması ve 'Teknojump' programlarımız aracılığıyla götüreceğiz. Bunlar ilk aşamada bilişim ve telekom alanındaki şirketler olacak. Gidecek şirketleri 6-8 ay arasında burada eğiteceğiz" dedi. Bu yıl en az 2 şirketin yatırım almasını hedeflediklerini anlatan Kızıltaş, ODTÜ Teknokent'in T-Jump San Francisco merkezi için iddialı bir hedef de koydu. Kızıltaş, "2020'de milyar dolarlık bir teknoloji şirket çıkarabiliriz. Bu şirket eğitim teknolojileri alanında bir şirket olabilir" diye konuştu.

Hizmete giren T-Jump San Francisco'nun 400-450 metrekarelik alana sahip olduğunu anlatan Kızıltaş, "Her durumda böyle bir merkez için fiziksel kurulum, personel maliyetleri, mentorlar, danışmanlıklar, eğitimler ve içeriklerle birlikte 800 bin ile 1 milyon dolar arasında bir yatırım yapılması planlanıyor. T-Jump için 5 yıl boyunca harcama yapılacak. Bu harcamanın yüzde 50'si Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacak" dedi.

Malezya'da da ofis açıyor

Kızıltaş, Malezya'da bir irtibat bürosu açacaklarını belirterek, "Malezya mevcuttaki şirketlerimizin işbirliği yaptığı bir ülke. Ofis tutuldu. Nisan sonunda açılacak. Buralar 1-2 kişinin istihdam edileceği yerler" dedi. Kızıltaş, Malezya dışında Washington, Ortadoğu ve Avrupa'da da irtibat büroları açacaklarını söyledi.
ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Atalay da Silikon Vadisi'nin kuruluşunun 50 yıl öncesine, 2'nci Dünya Savaşı yıllarına dayandığına dikkat çekerek, "Şu anda oranın bir teknokent yönetimi yok. Bizdeki gibi vergisel teşvikler yok. Organik bir yapı oluşmuş. Bizim de böyle bir yapıya ulaşmamız gerekiyor" dedi.

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TEB ve Intel tarafından desteklenen T-Jump'a yeni bir destek sağlamak için şu sıralara KOSGEB ile de görüşmeler sürdürülüyor. T-Jump San Franciso'nun yer aldığı Market Street 625, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan araştırmaya göre, 'Gerçek Silikon Vadisi Bölgesi' olarak tanımlanıyor. Dünya genelindeki girişim sermayesi yatırımlarının 3'te 1' Silikon Vadisi ve San Fransisco'da hayata geçiriliyor.

ODTÜ Teknokent'ten 140 milyon dolarlık ihracat yapıldı

Türkiye'nin ilk teknokenti ODTÜ Teknokent bünyesinde 303 şirket bulunuyor. Toplam 5 bin çalışana ev sahipliği yapan teknokentteki çalışanların 4 bin 500'ü Ar-Ge personeli. ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, "Bu 303 şirketin 200'den fazlası ilk defa, ön kuluçka programlarıyla ODTÜ Teknokent'te kurulan firmalar. Bu, teknokentin doğurgan bir yapı haline geldiğini gösteriyor. ODTÜ Teknokent'ten 2014'te 84 şirket 140 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu rakam, 2013'te 100 milyon dolardı" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir