OECD'nin merkezinden OECD'ye cevap

Başbakan Yardımcısı Babacan, OECD'nin Türkiye için 'yüzde 2.8 büyüme' öngörmesine Paris'ten yanıt verdi. Babacan, 'Geçen sene de kimse yüzde 4 büyüme beklemiyordu. Bu sene yüzde 4'e ulaşma ihtimalimizi gerçekçi görüyoruz' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Bakanlar Konseyi Toplantısı için Paris'te bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, OECD Türkiye Daimi Temsilciliği'nde temaslarını değerlendirdi.

Babacan,"Büyüme hedeflerimizi henüz revize etmiş değiliz. Bir süre daha gelişmelerin izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Revizyon için erken olduğunu düşünüyoruz. Nasıl geçen seneyi Türkiye yüzde 4'lük büyümeyle kapattıysa ki 4'ü kimse beklemiyordu. Bu sene yüzde 4'e ulaşma ihtimalimizi biz hala gerçekçi görüyoruz. Bir ihtimal var ama aşağı doğru riskler de var" diyerek OECD tahminlerine yanıt verdi. 

Büyüme rakamları için birkaç ay sonra tekrar değerlendirme yapılabileceğini belirten Babacan, OECD'nin Türkiye'yle ilgili yaptığı değerlendirmelere genel olarak bakıldığında dengeli olduğunu söyledi. Babacan,  "Belki ufak tefek yanlış tespitler de olabiliyor. Bu yanlış tespitleri de biz kendilerine mutlaka iletiyoruz ama 'Türkiye'nin şu şu konularda reforma ihtiyacı var' dedikleri konuları onlar da görüyor biz de görüyoruz. Kendi kalkınma planımıza baktığımızda, önümüzdeki 5 yıllık reform gündemimize baktığımızda aslında OECD'nin dediği şeyler de farklı değil" ifadelerini kullandı.

Babacan, OECD'nin bu yılki Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda küresel ekonomiyle ilgili genel bir değerlendirme yaptıklarına değindi. Dünya ekonomisinin 2014'te daha iyi bir performans göstereceğinin görüldüğünü vurgulayan Babacan, gelişmiş ülkelerden ABD'nin toparlanmasının oldukça hızlandığını söyledi. ABD'de işsizlik rakamlarının düştüğünü hatırlatan Babacan, finansal sistemlerle ve kamu borcuyla ilgili sıkıntıların devam ettiğini dile getirdi. 

Japonya'nın yeni uyguladığı ekonomi politikasının kısa vadeli sonuçlarının iyi olduğunu belirten Babacan, Japonya'nın üretmeye çalıştığı enflasyonun kıpırdamaya başladığını ve ülkenin büyümeyi kısa vadeli de olsa yakalamış durumda olduğunu kaydetti.

'Avrupa'daki toparlanma kırılgan'

Başbakan Yardımcısı Babacan, Avrupa'ya ilgili OECD'de gündeme gelen konulara da değinerek, şunları ifade etti:

"Avrupa'daki toparlanma biraz daha zayıf ve kırılgan görülüyor. Ülkeden ülkeye değişen bir büyüme hızı görülüyor. Ne de olsa Avrupa'daki toparlanma bize yarıyor. Çünkü ihracatımızın artması için Avrupa'nın iç pazarının iyileşmesi kritik bir konu bizim için. Kaldı ki 3-4 aydır ihracatımızdaki iyi performansın en önemli sebeplerinden bir tanesi Avrupa'nın iç piyasasının toparlanıyor oluşu."

Türkiye'nin geçmiş performansının oldukça dikkati çekici olduğunu vurgulayan Babacan, geçen sene tüm zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyüme performansı ortaya koyabilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Babacan, bu büyümenin 760 bin kişilik yeni bir istihdamı da oluşturduğunu, Türkiye'nin bu konuda her yerde takdir konusu olduğunu söyledi.

'Rusya-Ukrayna krizi enerji güvenliğini gündeme getirdi'

Ali Babacan, gelecek dönemde reform ihtiyacının çok fazla olduğunu belirterek, "Birçok ülkenin reform yapması gerekiyor. Türkiye'nin de reform yapması gerekiyor. OECD'de sık vurgulanan bir konu. Ürün piyasaları, iş piyasalarıyla ilgili reformlar. Bunları hepsi önemli" diye konuştu.

Rusya-Ukrayna krizinden sonra enerji güvenliğiyle ilgili konuların OECD'nin gündem maddeleri arasında yer aldığını kaydeden Babacan, ekonominin insana bakan yönü, gelir dağılımının iyileştirilmesi, yoksullukla mücadele, eğitim ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasının da OECD'de sıkça tartışılan konular olduğunu bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir