Öğrenciler SBS'yi istemiyor

Öğrencilerin yüzde 58.7'si "SBS kaldırılmalı mı?" sorusunda "Evet", yüzde "41.3'ü "Hayır" cevabını verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Eğitim-Sen'in Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) ilişkin yaptığı anket sonucuna göre, öğrencilerin yüzde 58.7'si "SBS kaldırılmalı mı?" sorusunda "Evet", yüzde "41.3'ü "Hayır" cevabını verdi.

Öğrencilerin yüzde 67'si, "sınavın kaldırılarak, ortaöğretime gidilmesinde okul başarı puanının belirleyici olması gerektiğini" ifade etti.

Türk Eğitim-Sen, öğrencilerin gözüyle SBS'yi değerlendirmek, sınavdan nasıl etkilendiklerini ortaya koymak amacıyla bir anket yaptı.

Gazi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün uyguladığı ankete Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Kayseri ve Şanlıurfa'dan ilköğretim 6. 7. ve 8. sınıfa devam eden 700 öğrenci katıldı.

Yüzde 54.9'unu kız öğrencilerin, yüzde 45.1'ini de erkek öğrencilerin oluşturduğu katılımcılar arasında yüzde 25.8 6. sınıf, yüzde 39.3 7. sınıf ve yüzde 34.9 ise 8. sınıf öğrencisi bulunuyor.

Çoğunluğu SBS'ye girecek öğrencilerin cevaplandırdığı anket sonuçlarına göre, SBS'nin okula devamı "olumlu yönde" etkilediğini düşünenlerin sayısı yüzde 64.2 olarak belirlendi.

Ankette öğrencilere, "SBS'de yıl sonu başarı puanı ile yöneltme ve davranış puanının etkili olmasının okuldaki derslere ve sınavlara ilgiyi artırıp artırmadığı" soruldu. Öğrencilerin yüzde 87.4'ü bu soruya "evet" derken, yüzde 12,6'sı "derslere ve sınavlara ilgiyi artırmadığını" ifade etti.

Öğrencilerin yüzde 57.5'inin "özel okul öğrencilerinin SBS'de daha avantajlı olduğunu" belirttiği ankette, "bu öğrencilerin avantajlı olmadığını" düşünenlerin sayısı ise yüzde 27.7'de kaldı.

Dershaneye gitmeden başarılı olunabilir

"SBS hakkındaki düşünceleri" sorulan öğrencilerin yüzde 47'si "her sene sınava girilmesinin stres yattığını" ifade etti.

Öğrencilerin yüzde 36.2'si SBS'nin "gayet iyi bir sistem" olduğunu, yüzde 4.8'i "öğrencilerin düzeyine uygun bir sistem olmadığını", yüzde 7.8'i "adil bir sistem olmadığını", yüzde 3'ü "sistemin öğrencilerin bilgi düzeyini ve performansını ölçmeye yönelik bir sistem olduğunu", yüzde 0.6'sı "çok kötü bir sistem olduğunu" belirtti.

Öğrencilerin sınavlara hazırlanırken hangi yöntemleri kullandıklarının da araştırıldığı ankette, katılımcıların yüzde 43.7'si "dershaneye gittiğini", yüzde 43.4'ü "okulda aldığı eğitimle sınava hazırlandığını", yüzde 6.4'ü "kaynak kitaplar ve test çözerek hazırlandığını", yüzde 2.8'i "hem dershaneye gittiğini, hem özel ders aldığını", yüzde 2.3'ü "özel ders aldığını" ifade etti.

"Dershaneye gitmeden ya da özel ders almadan SBS'de başarılı olunabilir mi?" sorusuna ise öğrencilerin yüzde 66.9'u "dershaneye gitmeden başarılı olunabileceğini", yüzde 33.1'i "dershaneye gitmeden başarılı olunamayacağını" dile getirdi.

Katılımcıların yüzde 49.5'i "sınavlarda sadece yıl içinde işlenen konularla ilgili soru sorulmasının dershaneye ilgiyi artıracağını" belirtirken, yüzde 29.9'u "etkilemeyeceğini", yüzde 20.6'sı ise "ilgiyi azaltacağını" ifade etti.

OKS'ye dönülmeli

Ankette, "Öğrencilerin SBS'de başarılı olmak için aile baskısı görüp görmediklerine" ilişkin soruya, katılımcıların yüzde 39.9'u "ailelerinden baskı gördüğünü", yüzde 26.7'si "baskı görmediğini", yüzde 33.4'ü ise "kısmen baskı gördüğünü" ifade etti.

"SBS kaldırılmalı mı?" sorusuna ise öğrencilerin yüzde 58.7'si "evet" cevabını verirken, yüzde 41,3'ü "hayır" cevabını verdi.

Öğrencilerin "SBS yerine nasıl bir sistem getirilmeli?" sorusuna, yüzde 67'sinin "sınav kaldırılmalı, ortaöğretime gidilmesi okul başarı puanına göre belirlenmeli", yüzde 19.9'u "fikrinin olmadığı", yüzde 11.9'u "OKS'ye dönülmeli", yüzde 0.7'si "sınav kaldırılmalı, herkes istediği okula gitmeli" yanıtı verdiği saptandı.

Eğitim sisteminde öğrencilerin en çok şikayet ettiği konuların araştırıldığı ankette, öğrencilerin yüzde 35.7'si "çok fazla sınav olmasından", yüzde 29.3'ü "sınıfların kalabalıklığından", yüzde 19.7'si "eğitimde fırsat eşitliğinin olmamasından" ve yüzde 15.3'ü ise "ezberci eğitimden" şikayetçi olduklarını belirtti.

Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Son günlerde SBS'nin kaldırılmasına ilişkin görüşlerin ağırlık kazandığını" ileri sürdü.

MEB'in de SBS'yi mercek altına aldığını ve internet sitesinde SBS hakkındaki düşünceleri öğrenmek üzere bir anket hazırladığını anımsatan Koncuk, şunları söyledi:

"Türk Eğitim-Sen olarak biz de SBS'nin kaldırılmasından yanayız. Bu sistem, okul ve öğrenci başarısını ölçerken, ne yazık ki öğrencileri dershanelere mahkum etmiştir. Öte yandan SBS, her yıl sınava tabi tutulan öğrencilerin psikolojilerini de olumsuz etkilemektedir. Bu noktada öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren yarıştırılması doğru değildir.

MEB'in, SBS ile ilgili kararını verirken, sendikamızın öğrenciler üzerinde uyguladığı anketin sonuçlarını da dikkate almasını bekliyoruz. Bu anket sonuçları MEB'e gönderilecektir."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir