Öğrenciler YGS'yi protesto etti

İstanbul ve İzmir'de bir grup öğrenci yürüyüş yaptı, Kayseri'de öğrenciler kurşun kalemlerini kırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçığında şifreleme yapıldığı iddiaları nedeniyle protesto gösterileri düzenlendi.

İstanbul'da Taksim'de toplanan bir grup öğrenci, "Şifre değil, sınavsız eğitim, sınavsız üniversite istiyoruz" yazılı pankart açtı. Gruptakiler daha sonra ellerindeki dövizlerle, Tünel'e kadar çeşitli sloganlar atarak yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Mihrişah Esen, "sınavda belirli çevrelere ayrıcalık gösterildiğini" iddia ederek, haksızlığa, hukuksuzluğa sessiz kalmayacaklarını ifade etti.

Esen, "Liseliler gençliklerini yaşayamadan yıllarını bu sınava harcamaktadır. Sistem, kendi kültüründen ve sosyal yaşantıdan uzak hipodrom öğrencileri yetiştirmektedir. Sistem, ne bizim hakkımızı ne de katmerli dershane ücretlerini veren ailelerimizin hakkını ödeyebilir. Öncelikli olarak şifre skandalının aydınlatılmasını ve sorumlularının yargılanmasını istiyoruz" diye konuştu.

İzmir'de yumurtalı protesto

İzmir'de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki ÖSYM bürosunun önünde toplanan grup, "şifre" iddialarını protesto amacıyla pankart açarak, çeşitli sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Uğur Aksoy, iddialarla ilgili bugüne kadar yapılan hiçbir açıklamanın öğrencileri ikna etmediğini söyledi.

Yüz binlerce öğrencinin geleceğiyle oynandığını ileri süren Aksoy, "ÖSYM başkanı istifa etsin" dedi.

Basın açıklamasının ardından ÖSYM aleyhine slogan atmayı sürdüren gruptan, ÖSYM İzmir bürosu önünde tedbir alan polislere yumurta atıldı. Bazı eylemciler de kalem ve pet şişe attı. Atılan yumurtalar polislere ve bazı basın mensuplarına isabet etti.

ÖSYM İzmir Bürosu önünden, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden, Talatpaşa Bulvarı'na kadar slogan atarak yürüyen grup, daha sonra dağıldı. 

YGS'ye giriş belgelerini yaktılar

Karabük'te Albay Karaoğlanoğlu Caddesi'nde toplanan bir grup öğrenci, pankartlar açarak ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in istifasına yönelik sloganlar attı.

Ellerinde dövizlerle yürümek isteyen öğrencilere polis izin vermedi.

Grup adına açıklama yapan Emrah Yıldırım, YGS'nin iptali için seslerini duyurmak istediklerini, bu eylemle de amacına ulaştıklarını belirterek, duyarlı olan herkese teşekkür etti.

YGS'ye giriş belgelerini yakan öğrenciler olaysız dağıldı.

Soru kitapçıklarını yırttılar

Adana'da İnönü Parkı'nda toplanan ve kendilerine "Liseli Gençlik Muhalefeti" adı veren bir grup, sloganlar atarak, Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdü. Grup, yürüyüş sırasında zaman zaman araç trafiğini kesti.

Burada yanlarında getirdikleri soru kitapçıklarını yırtan grup üyeleri, ÖSYM'yi protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Deniz Doğan, "Kopya gerçeği gözler önüne serilmişken, sınavın iptali değil, sonuçlarının açıklanacağının duyurulması haksızlığa uğrayan YGS mağdurlarını yok sayılması demektir" dedi.

Kalemlerini kırdılar

Eğitim-Sen Kayseri Şubesi önünde toplanan bir grup lise öğrencisi, buradan Cumhuriyet Meydanı'ndaki PTT önüne kadar yürüdü. Öğrencilerin şifre iddialarını protesto yürüyüşüne, CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu da katıldı.

Sidar Erener, grup adına yaptığı basın açıklamasında, "Bu şaibeli sınavı iptal edilsin ve en kısa zamanda gereği uzman kişilerce karara bağlansın, alakasız kişilerce değil" dedi.

Basın açıklamasının ardından yanlarında getirdikleri kurşun kalemleri sloganlar eşliğinde kıran öğrenciler, kırık kalemleri meydana attılar. Öğrenciler daha sonra YGS soru kitaplarını ateşe vererek yaktılar.

Kulkuloğlu da gazetecilere yaptığı açıklamada, "sınavın iptal edilmesini ve sorumlulardan hesap sorulmasını" istedi.

Temsili bir sınıfta deneme sınavı yapıldı

Konya'da, CHP İl Gençlik Kolları üyeleri, YGS soru kitapçığında şifreleme iddialarını, temsili bir sınıfta deneme sınavı yaparak protesto etti.    

Zafer Meydanı'nda toplanan bir grup öğrenci, pankart açarak sloganlar attı. Ardından, öğrenciler meydana kurulan temsili sınıfta deneme sınavı yaptı. Sınavda, temsili kopyacılar sınıfa girerek bazı öğrencilerin soru kitapçıklarını cevaplandırdı.

Sınavın ardından öğrenciler adına açıklama yapan CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Osman Gümüş, yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencinin girdiği YGS'nin ardından şifre iddialarına yönelik verilen cevapların kendilerini tatmin etmediğini söyledi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir
ygs