Öğrencilere karga tulumba gözaltı!

Bolu'da, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde eylemlere katılan arkadaşlarına uzaklaştırma cezası verilmesini protesto eden öğrencilere polis müdahalede bulundu. Oturma eylemi yapan 44 öğrenci karga tulumba gözaltına alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOLU - Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü geçtiğimiz akademik dönemde eylemlere katılan yaklaşık 30 öğrenciye uzaklaştırma cezası verirken, bugün bir grup öğrenci Gölköy Kampüsü'ndeki aktivite merkezinde oturma eyleminde bulundu. Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Bahar ile AİBÜ Genel Sekreteri Erdal Bekiroğlu, öğrencileri izinsiz eylemde bulundukları gerekçesiyle uyararak, eyleme son vermelerini istedi. Öğrenciler ise eylemlerine devam edeceklerini söylediler.

Yaklaşık 4 saat boyunca öğrencilerin eyleme son vermeleri beklenirken, polis megafonla öğrencilere seslenerek, izinsiz gösteri yapmaları nedeniyle dağılmamaları durumunda müdahalede bulunacaklarını bildirdi. Öğrenciler ıslık ve alkışlarla polisi protesto ettiler. Çevik Kuvvet ekipleri öğrencilerin etrafını sarıp, tek tek gözaltına aldı. Bazı öğrenciler direnince karga tulumba ekip araçlarına taşındı. Polis, kendilerine direnen bazı öğrencilere ise cop kullandı.

44 öğrenci polis araçlarına götürülürken, çevrede toplanan diğer öğrenciler ise alkışlarla polisi destekledi. Gözaltına alınan öğrenciler Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 

Rektör'den açıklama

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, üniversite kampüsünde yaşanan olaylarla ilgili olarak, yaptığı açıklamada, geçen yıl 30 Aralık'ta öğrencilerin minibüste aralarında kavga ettiğini, daha sonra İktisat Fakültesi'nde bazı öğrencilerin kantini bastığını, olaylarla ilgisi olmayan bir öğrencinin darp sonucu burnunun kırıldığını söyledi. 

"Bu cezalardan dolayı öğrencilerimiz geçtiğimiz cuma protesto gibi bir yürüyüş yaptılar" diyen Coşkun, "Ardından da bugün bir eylem başlattılar. Eylemin başladığı yer kampüsümüzün içinde bulunan bir alışveriş merkezi. Tüm öğrencilerimizin girip çıktığı, öğlen yemek ihtiyaçlarını karşıladığı, kırtasiye, kuaförün, bankanın, PTT ofisinin bulunduğu bir AVM'de ne varsa bizim öğrencilerimizin de bu tür ihtiyaçlarını karşılamak için bir merkezimiz var. Böyle bir yerde hem alışveriş ortamını hem de öğrencilerimizin tedirginliğini arttıracak bir eylemdi" diye konuştu. 

Eylemin tamamen yersiz, hukuksuz ve dayanaksız olduğunu söyleyen Coşkun, "Bizim 27 bin civarında öğrencimiz var. Biz bu öğrencilerimizin huzurunu ve güvenini sağlamak durumundayız. Bütün kampüsün huzur ve güvenliğini sağlamak durumundayız. Hiç kimsenin üniversitemizde yapılan eğitim öğretimin, yaşamın ve huzurun bozulmasına ve buna katkıda bulunmasına hakkı yok" dedi. 

Öğrencilerin tüm sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini ifade eden Coşkun, şunları kaydetti: 

"Öğrencilerimizin bütün sorunlarını kendileri ile de zaman zaman görüşmek sureti ile çözmek gibi bir  eğilim içerisindeyken öğrencilerimize her türlü yardım ve katkıyı yapmak gibi bir eğilimimiz olduğu halde burada hiçbir yönetici benden önceki ya da benden sonraki hiçbir yöneticinin kanunları ve yönetmelikleri dikkate almadan bir yönetim mantığı sergilemesi mümkün değil. Dolayısı ile bizim mevzuatımız belli. Bu mevzuatımıza yönetim de akademik personelimiz de idari personelimiz de öğrencimiz de uymak durumundadır. Burada okumanın şartları bellidir. Bunun haricine çıkanların ya da çizgiyi aşanların hakkında ne yapılacağı da bellidir. Bizim de bu konuda en ufak bir öğrencilerimize zarar gelsin, öğrencilerimizin eğitim hakkı engellensin gibi bir düşünceye sahip olmadığımız gibi bilakis bu haklarını en iyi şekilde korumak için gereken tüm hassasiyeti gösteriyoruz.'' 

Coşkun, hukuk çerçevesinde üniversitenin verdiği tüm hizmetlerden yararlanabileceğini belirterek, "Ama huzuru bozacak bir hareket içine girmeleri kabul edilebilir gibi değil. Burada öğrencilerimizin huzurunu kaçırmaya kimsenin hakkı yoktur. Tüm öğrencilerimiz üniversite kampüsündeki iklime uymak zorundadır" ifadesini kullandı.