Ok yaydan artık fırlamıştır

Yıldız,nükleer konusunda çok ciddi olduklarını, ikinci hatta üçüncü santrallerin de 2023'te işletmede olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral yapma konusunda çok kararlı olduklarını belirterek, "Ok yaydan artık fırlamıştır, enerjide arz çeşitliliğinde nükleer güç santrallerinin istisnası tabii ki olamazdı" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile hükümetlerarası anlaşma çerçevesinde Rusya tarafından kurulan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş. (Proje Şirketi) tarafından ortaklaşa düzenlenen "Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bilgilendirme Toplantısı" Ankara Rixos Otelinde yapıldı.

Kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Bakan Yıldız, nükleer santral ile Türkiye'nin enerjide arz güvenliği çeşitliliği konusunda önemli bir karara imza attığını ifade etti. Yıldız, "Türkiye'nin doğalgaz ve petrol gibi birincil enerji kaynaklarının hemen hemen tamamını ithal ettiğine dikkati çeken Yıldız,"Enerjide dışa bağımlılık oranı yüzde 70-72'ler seviyesinde. Türkiye'nin yılda yüzde 7-8 gibi büyüdüğü hesaba katıldığında ise her yıl ortalama 4-5 bin Megavat (MW) santrale ihtiyaç bulunuyor. Akkuyu'da yapılacak santral de Türkiye'nin sadece bir yıllık büyümesine karşılık gelen bir rakam" dedi.

Nükleer santral kültürünü öğreneceğiz

Nükleer santral projesinin sorunsuz ve en kısa zamanda gerçekleştirilebilmesi için kamuda ortak bir dilin tesis edilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yıldız, kamudan topluma kadar nükleer santral kültürünün hep beraberce öğrenileceğini bildirdi.

Nükleer santralin baz yük denilen bir tabana oturtulduğunu, üzerine devreye girip çıkan yenilenebilir enerji kaynaklarının oturtulacağını söyleyen Enerji Bakanı, "Nükleer santralle alakalı oluşturulacak kamuoyu, aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla oluşturulacak kamuoyu ile birbirine paraleldir" diye konuştu.

Stratejik işbirliği

Türkiye ile Rusya'nın tarihinde farklı işbirlikleri yapıldığını, fakat hiçbir zaman bu kadar blok ve büyük bir işin doğrudan yatırım olarak gerçekleşmediğini dile getiren Yıldız, söz konusu projenin enerji projesi olma dışında stratejik işbirliğini destekleyen en önemli moderatör proje haline geleceğini söyledi.

 Yıldız, "Bizim yalnızca tek nükleer santralle yetinmeyeceğimizin tekrar altını çizmek isterim. İkinci ve hatta üçüncü santrallerin de 2023 yılında işletmede olduğu bir Türkiye göreceğiz inşallah. Türkiye'nin gelişen yüzünde nükleer santrali göreceğiz. Bu proje ile beraber Türkiye, nükleer santral ailesinin 30 civarındaki üyesinden biri olacaktır.  Ok yaydan artık fırlamıştır. Yatırımın bu kadar büyük olduğu ikinci bir iş şu ana kadar gerçekleşmemiştir. Lisanslaması, inşaatı ve işletme süresi itibariyle baktığımızda 75-80 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bizim çocuklarımız, torunlarımız bu santralin işletildiğini görmüş olacaklar." dedi.

Rusya'nın nükleer güç santrali konusunda önemli bir deneyimi bulunduğunu dile getiren Taner Yıldız, projenin çevre açısından savunmaya ihtiyacı bulunmadığının da hep beraber görüleceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir