Oktay Vural'a Londra'da protesto

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye Politika ve Araştırma Merkezi'nin davetlisi olarak gittiği Londra'da yaptığı bir konuşma sırasında, Kürt kökenli bir kadının protestosuyla karşılaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Türkiye Politika ve Araştırma Merkezi'nin (Centre for Policy and Research on Turkey) davetlisi olarak Londra'da bulunan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, bir restoranda "Türkiye'de Milli Devlet Krizi: Yeni Senaryolar, Sorunlar ve Mücadele Gündemi" konulu bir konuşma yaptı.

Vural, Türkiye Cumhuriyeti devletinin milli ve üniter devlet yapısının ciddi bir tehdit altında olduğunu savundu. "Bütün gidişat, adeta cumhuriyetimizin kurulduğu temellerle milletimizin varolduğu temelleri ayrıştırmaya yönelik bir hedefe doğru gitmektedir" diyen Vural, "Netice itibariyle Türkiye'yi yöneten bir irade var. Bir geminin dümenindeler. Bu geminin dümeninin kayalıklara doğru gitmesi karşısında uyarılarımızı yapıyoruz. Ama gemide biz de varız. O zaman ya geminin istikametini değiştirecekler ya da kaptanı değiştireceğiz" ifadelerini kullandı. 

Vural, milli kimlik yerine anayasa vatandaşlığı ya da Türkiyelilik gibi kavramların getirilmesinin "milli benliliği bilmemek" anlamına geldiğini söyleyerek, "Biz sosyal bütünleşmeden yanayız. Türk milleti bu coğrafyaya geldiği zaman, hiçbir etnik yapıyı yok etmemiş, göçe zorlamamıştır. Savaş zamanları dışındaki tedbirlerin dışında" diye konuştu. 

Konuşma sırasında uzun süreli gerginlik

Oktay Vural'ın bu ifadesinin ardından, konuşmasının 15. dakikasında ismi Figen Kaynak olduğu öğrenilen ve Kürt kökenli olduğunu belirten kadın ayağa kalkarak, "Bu söyledikleriniz doğru değil. Evet yaptınız 20 yıl, 30 yıl önce göçe zorladınız. Cennet vatanımız oradayken, bizler neden buradayız?" dedi. 

Vural, bunun üzerine Diyarbakır doğumlu olduğunu belirterek, "Bu konuda Türk milletine kimse haksızlık yapmamalıdır. Herkes Türk milletinin kadrini bilmelidir" yanıtını verdi.

Protestocunun yaklaşık yarım saat süren tartışmalar sırasında, "Öyle bir ah ederim ki, evlatlarınızdan hayır görmezsiniz" ve "Buradan sağ çıkamazsınız" gibi ifadeler kullanması gerginliğin artmasına neden oldu.

Kaynak'ın ısrarlı müdahalesi nedeniyle, konuşması sık sık bölünen Vural, katılımcılara hitap etmeye devam etti. Oktay Vural ile zaman zaman karşılıklı tartışmaya giren protestocu Kaynak, diğer katılımcıların ikna etmeye çalışmasına rağmen programı terketmedi. Polisin çağrılmasının ardından ise Kaynak restorandan çıkarıldı. 

"PKK, Kürt kökenli insanların temsilcisi değildir"

MHP Grup Başkanvekili Vural, konuşmasının devamında ise "Türk milletini kimse bölemeyecektir. Askerimize, polisimize kurşun sıkanlar, Doğu ve Güneydoğu'da mezralarda Kürt kökenli kardeşlerimizi öldüren PKK, Kürt kökenli insanların temsilcisi değildir. PKK bölücü terör örgütüdür" dedi. 

Bir milletin etnik kimliklere ve mezheplere göre ayrılması durumunda birlikte yaşamasının mümkün olamayacağını kaydeden Vural, Irak'ta ve Suriye'de etnik kimlik ve mezhebe dayalı çatışmaların örneklerinin görüldüğünü ifade etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir