Okul kıyafeti üreticileri çözümü buldu: Devlet alsın!
Stoklarını eritmek için zaman isteyen sektör temsilcileri, elde kalan malların ticaret odaları vasıtasıyla devlet tarafından satın alınmasını, devletin de aldığı bu malları yardım amaçlı fakir ülkelere dağıtmasını öneriyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Arzu ALP
İZMİR - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın okullarda serbest kıyafet uygulamasını gözden geçireceği yönündeki açıklaması, okul kıyafeti imalatçılarını sevindirirken, sektör temsilcileri elde kalan ürünlerle ilgili çözüm arayışlarını sürdürüyor. Geçtiğimiz aylarda sektörün sesini duyurmak amacıyla İzmir'de Okul Kıyafetleri İmalatçıları e Satıcıları Derneği'ni kuran sektör temsilcileri, imza kampanyası başlatmaya
hazırlanıyor.
Bakanlığın, bir anket çalışmasıyla serbest kıyafet uygulamasına devam edilip edilmeyeceğine dair bir kamuoyu araştırması yaptığına dair duyumlar aldıklarını belirten İzmir Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı İsmail Sadi Doğan, halkın okul kıyafetlerine yüzde 100 karşı çıkması halinde yapabilecekleri bir şey olmadığını, halkın istemediği bir şeyi diretemeyeceklerini söyledi. Bu durumda sektörün zarardan kurtulmak amacıyla elde kalan malların ticaret odaları vasıtasıyla devlet tarafından satın alınmasını istediklerini vurgulayan Doğan, devletin de aldığı bu malları yardım amaçlı fakir ülkelere dağıtmasını önerdi.
Devlet elde kalan kitapları almıştı
Geçmişte elde kalan kitapları devletin satın aldığını hatırlatan Doğan, "Devlet elde kalan okul kıyafetlerini toplayıp ihtiyaç sahibi ülkelere yardım amaçlı verebilir. Bu kıyafetleri Türkiye 'de bağışlayacak yer bulamazsınız ancak başka bir ülkede yardım amaçlı dağıtılabilir. Bu yardımı da biz yapamayız ama devlet yapabilir. Bunun inisiyatifini de bizlere bırakmasınlar, ticaret odaları bilirkişi tayin etsin, onların biçtiği değer üzerinden devlet toplasın" dedi.
İmalatçı ve perakendeci zor durumda
Doğan, okul kıyafetleri ellerinde kalan imalatçı ve satıcıların çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Doğan, firmaların kiralarını, kredi kart borçlarını ödeyemez hale geldiğini, çıkardıkları çalışanlarının paralarını ödeyemediklerini söyledi. Doğan, "Çeklerin yüzde 80-90'ı ödenemez durumda. Herkesin gözü kulağı Milli Eğitim Bakanı'nda. Sektörün batmaması için bir şans verilmeli. En azından başka üretim dallarına sıçraması için 2-3 yıllık geçiş süreci tanınmalı" dedi.
Stokları eritmek için 2 yıl ertelenmeli
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya elden dosya ulaştırdıklarını ve dosyada okul kıyafetlerindeki değişikliğe binlerce üretici ve satıcıyı mağdur etmeyecek bir formül geliştirilmesini istediklerini hatırlatan Doğan, "Öncelikle firmaların stoklarını azaltabilmeleri için uygulamanın iki sene ertelenerek 2015/2016 eğitim dönemine bırakılmalı. Bu dönemden itibaren de özel okullardaki gibi velilerinin yüzde 60'nın onayı ile okul kıyafetlerine devam edilebilmesi hakkının devlet okullarına da tanınmasını istedik. Eldeki malların ticaret odaları vasıtasıyla devlet tarafından satın alınarak gerekli işlem yapılmasını, mağduriyetin kısmen de olsa giderilmesini talep ettik" diye konuştu.
Seslerini duyurabilmek adına İzmir'de bir imza kampanyası başlatacaklarını söyleyen Doğan, bu imza kampanyasını da diğer illerdeki derneklerle işbirliği yaparak ülke geneline ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.