”Olay umutsuzluğun patlaması”

Baykal, Güngören'de 17 kişinin ölümüne neden olan patlamalara ilişkin konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Güngören'de 17 kişinin ölümüne neden olan patlamaları lanetleyerek, bu olayın umutsuzluğun patlaması olarak ortaya çıktığını bildirdi. Baykal, Bir yenilginin, umutsuzluğun, bir davayı takip edemez hala düşmüş olmanın tepkisi olarak bu haince saldırılar yapılıyor" dedi.

Güngören Güven Mahallesi'ndeki olay yerine bazı milletvekilleriyle gelen Baykal, incelemelerde bulunarak, vatandaşlara geçmiş olsun dileğini iletti.

"Bu olay çok açıktır ki, doğrudan masum insanları hedef alan bir terör saldırısıdır" diyen Baykal, sivil halkın sokakta dolaştığı bir sırada kimin kurban olacağı düşünülmeden yapılan bir saldırı olduğunu söyledi. Olayda 17 masum kişinin hayatını kaybettiğini ve 100'ün üzerinde yaralının bulunduğunu dile getiren Baykal, saldırıyı lanetleyerek kınadı. Baykal, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu olayın insafsız, acımasız, vahşi bir terör saldırısı olduğu çok açık. Bir tek masum insanın hayatını tehlikeye atarak dahi hiç bir büyük siyasi hedefi takip etmek mümkün değildir. Hiçbir siyaset insan hayatından daha önemli sayılamaz. Buradaki saldırının siyasi amaçlarla yapıldığı anlaşılıyor. Bunun kurbanlarının toplumun en temiz, en masum, siyasetle hiçbir ilgisi olmayan temiz ve dürüst insanlar olduğu görülüyor. Hayatını kaybedenlerin önemli bir kısmı kadın ve çocuk. 'Nasıl olur da bunlara saldırırsınız?' bunu anlamak mümkün değil. Bu olay öyle anlaşılıyor ki bir umutsuzluğun patlaması olarak ortaya çıkıyor. Bir yenilginin, umutsuzluğun, bir davayı takip edemez hala düşmüş olmanın tepkisi olarak bu haince saldırılar yapılıyor. Bu saldırılarla bir yere ulaşmak mümkün değil." "Konuşulması gereken çok tarafları var"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Baykal, İstanbul'da kısa aralıklarla 2 saldırının meydana gelmesinin bir güvenlik zafiyetinin göstergesi olup olmadığına ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

"Tabii çok konuşulması gereken tarafları var olayın. Bu olayın arkasındaki gerçek ihmalleri ve yanlışları da işlemeliyiz. MOBESE düzeni kuruldu, bu iyi. Ancak olay sonrası durumu yakalayabiliyor. Olay öncesi aşamada alınması gereken önlemler de var. Bunlardan birisi de milli bir tepki göstermek gerekiyor. Bunu yapanlar bu tepki karşısında yapamaz hale gelmelidir."

Olayın arkasındaki örgütle ilgili yetkililerden bilgi alıp almadıklarına ilişkin bir soru üzerine de Baykal, "Patlama türü olarak, Anafartalar ve Diyarbakır'daki patlamalarda PKK'nın yaptığı türden bir patlama olduğu belirtiliyor" dedi.

Baykal, bir gazetecinin "Bu olay AKP'nin kapatılması davasıyla aynı güne geldi. Bu bir tesadüf müdür?" sorusu üzerine de, "Bilmiyorum. PKK'nın gerçekleştirdiği bir terör saldırısıyla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Teröre engel olacak milli kararlılığı ortaya koymamız lazım. Bütün Türkiye ayağa kalkmalıdır. Sessiz bir yürüyüş yapılmalıdır" dedi.

"Her türlü katkıyı verebiliriz"

CHP'nin buna ön ayak olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Baykal, parti olarak buna her türlü katkıyı verebileceklerini ifade ederek, hiçbir siyasi ayrım gözetmeksizin bu tepkinin sahiplenilmesi gerektiğini söyledi. Parti olarak inisiyatif almayı doğru bulmadıklarını, bunun bu işi politize etmek anlamına geldiğini dile getiren Baykal, bu tepkiye toplumun sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Baykal, bir gazetecinin "Bir tarafta Ergenekon, bir tarafta kapatma davası var. Provokasyona açık bir gündemdeyiz. Vatandaşlara çağrınız var mı?" sorusu üzerine de "Vatandaşlarımız bu tartışmaların dışında, sükunet içinde olayları takip ediyor. Vatandaşlarımız hukuka, devletin kurallarına ve Anayasası'na saygılıdır. Vatandaşımızda bir sıkıntı yok. Olay organize küçük grupların terör yapmak istemesi ve belli dar çevrelerin kendi siyasi amaçları için durumu istismar etmeleridir. Bu tuzağa düşülmemelidir" yanıtını verdi.