Olaylı bayram dış basında da yankı buldu

Yabancı medya, haber ve yorumlarında "Türk polisi, laiklik yanlısı yürüyüşünü engellemek için göz yaşartıcı gazı kullandı", "Bayram ülkenin ayrışmalarını gözler önüne serdi", "Yasağa meydan okudular" denildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK/LONDRA - Ankara Valiliğince yasaklanan Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katılanlara karşı polis tarafından biber gazı ve tazyikli su kullanılmasının yurt dışındaki yankıları sürüyor. Yabancı medya, haber ve yorumlarında "Türk polisi, laiklik yanlısı yürüyüşünü engellemek için göz yaşartıcı gazı kullandı", "Muhalefet, ülkenin laik geleneğinin tehdit altında olmasından korkuyor" gibi görüşleri dile getirirken Türkiye'deki "ayrışmaları"na da vurgu yaptı. 
 
NYT: Bayram ülkenin ayrışmalarını gözler önüne serdi
New York Times gazetesi, "Polis, Cumhuriyeti Bayramı'nın kutlandığı Pazartesi günü Ankara'da protestocuları dağıtmak için tazyikli su kullandı. Bayram, ülkenin ayrışmalarını daha fazla gözler önüne serdi" spotunu kullandığı haberinde, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Cumhuriyet resepsiyonunda "görülmemiş" bir gelişmeye tanık olunduğuna, komutanların Cumhurbaşkanı'nın ve Başbakanının türbanlı eşlerinin yan yana geldiğine dikkat çekti. 
 
Gazete, "Resepsiyonun sembolizmi ile birçok laiğin, sayın Erdoğan'ın artan otoriterliği gibi gördüğünü protesto amacıyla Ankara ve İstanbul'da düzenlenen gösteriler Türkiye'nin derin ayrışmaları ve onların laikliğe gördüğü tehdide vurgu yaptı" değerlendirmesinde de bulundu. 
 
Guardian: Yasağa meydan okudular
İngiliz Guardian gazetesi, "Türk polisi, laiklik yanlısı yürüyüşünü engellemek için göz yaşartıcı gazı kullandı" başlıklı haberinde "Türk başkenti Ankara'da polis, laik Türk cumhuriyetinin kuruluşunun kutlandığı yasa dışı bir protesto gösterisine karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı" diye yazdı. Gazete, "İslami eğilimli hükümete muhalefet, ülkenin laik geleneğinin tehdit altında olmasından korkuyor ve bu nedenle yasağa, Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı olan Mustafa Atatürk mozolesine yürüyerek meydan okudu" yorumunu da yaptı. 
 
BBC: On binlerce kişi polisin müdahalesini protesto etti
BBC Türkçe Servisi de, Ankara'da onbinlerce kişinin katıldığı 29 Ekim yürüyüşüne polis gaz ve basınçlı suyla müdahale ettiğini belirterek "Alanda bulunan on binlerce kişi, polisin müdahalesini protesto etti ve ‘Faşizme karşı omuz omuza' sloganları attı. Bazı göstericilerin polis panzerlerinin üzerine çıkarak, Türk bayrağı ve Atatürk posteri astığı görüldü" dedi. 
Haberde Anıtkabir'deki resmi törenin ardından Ulus Meydanı'na giden ve beraberindeki milletvekilleriyle beraber gaz altında kaldığı belirtilen CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Devletin polisi vardı, biber gazı vardı yahu savaşa mı gidiyorsunuz? Cumhuriyet Bayramını kutlamak kadar doğal ne olabilir?" sözlerine de yer verildi. 
Bu konularda ilginizi çekebilir