Öldüren bakteri EHEC kime, nasıl bulaşıyor?

23 kişinin ölümüne yol açan E.Coli (EHEC) bakterisinin kaynağı araştırılmaya devam ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'daki araştırmacıların, biri İsveç'te çoğu Almanya'da olmak üzere bugüne dek 23 kişinin ölümüne yol açan E.Coli (EHEC) bakterisinin kaynağını araştırmaya devam ettikleri bildirildi.

Avrupa Hastalık ve Kontrol Merkezi (ECDC) yetkilileri yaptığı açıklamada, Almanya, Avusturya, Danimarka, Ispanya, Finlandya, Fransa, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere ve İsveç'te kanamalı ağır bağırsak enfeksiyonuna neden olan E.Coli bakterisine yakalanmış veya yakalandığından şüphe edilen kişiler tespit edildiğini belirtti. Amerikalı makamlar ise, ABD'de bazı kişilerin hastalığa yakalandığından şüphe ettiklerini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, kadınların EHEC'ten daha fazla etkilendiğinin gözlemlendiğini belirterek, kadınların erkeklerden daha fazla tercih ettiği ve bakterinin bulaştığı bir gıda madesinin salgının yayılmasına neden olmuş olabileceğini kaydetti. Alman ulusal sağlık enstitüsü Robert Koch'tan (RKI) yapılan açıklamaya göre, salgında hayatını kaybedenlerin çoğu 22 ile 92 yaş arası kadınlar.

Öte yandan, merkezi İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Yüksek Sağlık Enstitünün (ISS) bünyesinde yer alan bir Avrupa referans laboratuvarından yayımlanan yazılı açıklama, laboratuvarda yapılan tahlilerin sonucunda, iddia edilenin aksine salatalıkların veya sebzelerin EHEC bakterisinin yayılmasına neden olduğu yönünde kanıt bulunmadığını ortaya koyduğunu belirtmişti.

Avrupalı sağlık makamları, bugüne dek yapılan gözlemlerin, Enterohemorajik Escherichia Coli (EHEC) bakterisinin bulaştığı et veya bazı sebzeler gibi çiğ veya az pişmiş gıdalardan insana geçtiğini ortaya koyduğunu ifade etti. Makamlar, yeterli hijyenin sağlanamadığı ortam ve durumlarda da bakterinin insandan insana geçebileceğini belirtti. Doktorlar, bakterinin özellikle bağırsaklarda ve dışkıda bulunduğunu kaydediyor.

Araştırmaların bakterinin kökeni hakkında ve nasıl geliştiği konusunda tam bir netice vermesine kadar, Alman makamlarının çiğ salata, domates, hıyar ve filizlenmiş tohum tüketimini yasakladığı belirtiliyor. Almanya'nın Hannover kentinde EHEC bakterisinin kaynağını araştıran bir uzman, Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada, EHEC bakterisi salgınının filizlerden kaynaklanmış olabileceğini bildirmişti.

Uzman, bakterinin Uelzen kenti yakınlarındaki bir firmadan kaynaklandığının tahmin edildiğini, söz konusu firmanın, daha önce Lübeck kentindeki bir restoranda yemek yiyen insanlarda ortaya çıkan rahatsızlıklarla ilgisi olduğunu ifade etmişti. Asya'da yıllar önce ortaya çıkan EHEC bakterisinin kaynağının da filizler olmuş olduğu hatırlatıldı.

Öte yandan, Moskova, Almanya'da görülen E.coli salgınını takiben, AB üyesi ülkelerden tüm sebze ithalatını ve satışını yasaklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir