Olli Rehn: Tünelin sonunda ışık görünüyor

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Rehn, IMF'den 85 milyar euroluk yardım alan İrlanda hükümetinin ekonomik politikalarına övgüler yağdırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, İrlanda'ya yapılan AB-IMF yardımının birinci yılında İrlandalılara moral verdi.

Rehn, Irish Examiner'e yazdığı makalede, "İrlandalıların şunu anlaması önemli: ülkenin son bir kaç yıldır tecrübe ettiği ciddi sorunlara rağmen, şimdi tünelin sonunda ışık görünüyor" ifadesini kullandı.

Yılın ilk yarısında ihracattaki güçlü performansa ve bankacılık sektöründeki gelişmelere işaret eden Rehn, hükümetin kamu maliyesine ilişkin zor kararların üstesinden gelebildiğini gösterdiğine de işaret etti.

Rekabet gücünü artıracak ve istihdam yaratılmasını sağlayacak temel ekonomik reformların uygulamaya konulmaya başladığını belirten Rehn, tüm bu başarılarla birlikte iç ekonominin hala zayıf olduğuna ve işsizliğin ciddi bir sorun olmayı sürdürdüğüne de değindi.

Halkın desteklemiyor

Bu arada, Irish Examiner'ın yaptırdığı bir kamuoyu araştırması İrlanda halkının AB-IMF yardım programına yaklaşımını da ortaya koydu.

Red C'ye yaptırılan anket, katılımcıların yüzde 48'inin yardım paketinde belirlenen şartların yerine getirilmesini istediğini gösterirken, yüz kişiden 30'u "bunun kötü bir anlaşma olduğu" yönünde görüş bildirdi. Ankete katılanların yüzde 22'si bu soruya yanıt vermemeyi tercih etti.

Anket, hükümetin ekonomi politikalarının katılımcıların sadece yüzde 29'u tarafından desteklendiğini de gösterdi.

İrlanda'da iktidarı Şubat ayında Fine Gael-İşçi Partisi koalisyonuna devreden eski hükümet, geçen yıl 28 Kasım'da bir basın toplantısı düzenleyerek, AB ve IMF ile 85 milyar euroluk yardım paketi üzerinde anlaştıklarını kamuoyuna duyurmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir