Olumlu PMI verileri Avrupa’yı umutlandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda Yalçınkaya | İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

Bugün Ağustos ayına ait PMI verileri beklentinin ve bir önceki ayın oldukça üzerinde, olumlu bir tablo çizdi. Euro Bölgesinin 4 büyük ekonomilerinden Almanya, İspanya ve İtalya’ya ait hizmetler PMI verileri beklentinin üzerinde olumlu bir tablo çizerken, Fransa 7 ayın en düşüğünde açıklandı. Ülkeleri tek tek değerlendirdiğimizde, İspanya hizmetler sektöründeki gelişmeleri ifade eden PMI verisi 2015 yılının Nisan ayında 60,3 seviyesinde açıklanmıştı. Mayıs ve Haziran ayında sırasıyla 58,4 ve 56,1 seviyelerinde sektördeki durgunluğa işaret etse de yaz aylarının gelmesiyle sektörde canlanma yaşandı. 

İtalya’da ise hizmet sektörüne ait aktiviteler Ağustos ayında son 5 buçuk yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Hizmetler PMI, 53 ayın en yükseğinde açıklanarak Avrupa’nın Ağustos ayı için hizmet PMI yıldızı oldu. 2015 yılı Temmuz ayına kadar ortalama 52,0 seviyesinde olan hizmetler sektörü PMI verisi Ağustos ayında 54,6 seviyesine yükseldi ve sektördeki genişlemenin olumlu yansımalarını göstermiş oldu. 

Bölgenin en büyük ekonomisine sahip Almanya’da ise 5 ayın en yükseğinde gelen hizmet PMI sektördeki genişlemenin ülke büyümesine olumlu yansıyacağının sinyalini verdi. Ağustos ayında 54,9 açıklanan Almanya hizmet PMI 2015 yılı Temmuz ayına kadar olan süreçte ortalama 54,2 düzeyinde bir PMI datası oluşturmuş durumda. Verinin içeriğinde otel ve restoranlarda güçlü istihdam artışı dikkatleri çekti. Aynı zamanda geçtiğimiz gün açıklanan güçlü imalat sektör PMI verisi ile birleşince 3. Çeyrek Almanya ekonomisi büyümesine pozitif katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

Son olarak Fransa hizmet sektörü 2015 yılına PMI verilerinde eşik olarak bilinen 50 puanın altında başlamıştı. Sektörde kademeli olarak yaşanan güçlenmeyi Ağustos ayı bozmuş oldu ve 2015 yılı içerisinde en çok ivme kaybedeb ay oldu. Markit’in PMI verileri üzerine hazırlamış olduğu raporda, ülkenin iş yaratma ve sektörlerdeki durgunluktan çıkabilmeleri açısından bu yıla çok umutlu bakılmadığı belirtiliyor.

capture-20150903-155316.jpg

Sonuç olarak Markit’in raporunda, Euro Bölgesinde çıktı büyümesi olarak istihdamdaki artış 4 yılın yükseğini aştığı açıklandı. Aynı zamanda raporda, olumlu PMI verilerinin 3. Çeyrekte İtalya büyümesine %0.5 oranında, İspanya büyümesine %1,0 oranında olumlu yansıma beklentisine değinilmiş. Başka bir deyişle sektördeki genişlemeyi ve/veya daralmayı gösteren PMI verilerinin ülke büyüme oranlarına olumlu/olumsuz katkı sağlaması beklenmektedir. Bu nedenle hizmet sektör PMI’larda görülen iyileşmenin 3.çeyrek büyüme oranlarına pozitif katkı sağlaması beklenebilir. 

7811.jpg

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/