Ön seçim günü belli oldu

Yerel seçime doğru YSK takvimine göre 9 Şubat pazar günü yapılacak ön seçim ve aday yoklamasına ilişkin genelge yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - 30 Mart'taki yerel seçim sürecinde, 9 Şubat 2014 pazar günü yapılacağı duyurulan siyasi partilerin ön seçim ve aday yoklamasına ilişkin esaslar ilan edildi.   

YSK'nın hazırladığı 'Siyasi Partilerin Mahalli İdareler Seçimlerinde ön seçim veya Aday Yoklaması Usulleriyle Aday Tespitine İlişkin Genelge' Resmi Gazete'de yayımlandı.  

Genelgede, ön seçim ve aday yoklamasında seçim çevreleri, il genel meclisi üyelikleri için ilçe, belediye meclisi üyelikleri ve başkanlığı için belde, büyükşehir belediye başkanlığı için de o büyükşehir belediye sınırları olarak belirlendi.  

Genelgeye göre, seçime katılacak bütün siyasi partilerin ön seçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitleri, seçim takviminde belirlenip ilan edilen 9 Şubat 2014 pazar günü yapılacak.  

Seçimlere katılacak siyasi partilerin, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarına ilişkin YSK'ya 10 Ocak 2014 Cuma gününe kadar yaptıkları bildirimler, il seçim kurulları aracılığıyla ilçe seçim kurullarına iletilecek.  

Ön seçim için oluşturulacak ön seçim ilçe seçim kurulu, ilçe seçim kurulu başkanı ile dört üyeden oluşacak. İkisi devlet memuru olacak üyelerden, ikisi ön seçimi yapılacak siyasi parti üyesi arasından belirlenecek.  

Ön seçim ilçe seçim kurullarının başkan ve üyeleri, görevlerine başlamadan önce, 'Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirmesi için görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine and içerim' şeklinde yemin edecekler.  

Parti seçmen listeleri 

Siyasi partilerin ilçe ve ilçeye bağlı beldelerde bütün üyelerinin katılımıyla yapacakları ön seçimlerde, üye kayıt defterlerinde parti üyesi olarak kayıtlı olup, 31 Aralık 2013 tarihine kadar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilen ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca ilçe seçim kuruluna gönderilen listelerde yer alan üyeler oy kullanabilecek. Partili seçmenlere ait listeler, YSK'nın bildirmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilecek. 

Aday yoklaması yapacak siyasi parti, bir seçim çevresinde kayıtlı üyelerinin tamamı dışında başka bir usulle aday yoklaması yapacaksa, oy kullanacak seçmen listelerini, seçmenler o seçim çevresinin dahil olduğu ilçe parti teşkilatına kayıtlı ise, üye kayıt defterleri ile aday yoklaması yapacağı her seçim ve çevresi için ve yalnız o seçim ve çevresinden oy kullanacakları içerir biçimde dörder nüsha olmak üzere 20 Ocak 2014 pazartesi günü ön seçim ilçe seçim kurulu başkanlığına verecek. Ön seçim ilçe seçim kurulu başkanlığınca bu listeler üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın onaylanarak seçim takviminde belirlenen  27 Ocak 2014 pazartesi günü askıya çıkarılacak.  

Ön seçim seçmen listeleri ve aday yoklaması seçmeni parti üyelerini içeren listeler belirlenen tarihler arasında ilgili parti ilçe yönetim kurulu ile ilçe seçim kurulu binaları önüne asılacak.  

Siyasi parti seçmen listesinde adları bulunsun veya bulunmasın siyasi parti üyeleri, kendi parti seçmen listelerine askı süresi içinde yazılı olarak itiraz edebilecek.  

Ön seçim için sandık kurulu oluşturulacak 

Ön seçimler için oluşturulacak sandık kurulları, bir başkan ile dört asıl ve dört yedek üyeden oluşacak. Sandık kurulları, seçim takviminde belirlendiği üzere 29 Ocak-3 Şubat 2014 tarihleri arasında oluşturulacak. Ön seçimle aday belirleyecek her siyasi parti ve her seçim çevresi için ayrı ayrı sandık kurulu oluşturulacak.  

Siyasi parti ön seçim sandık seçmen listesine kayıtlı her seçmen, parti seçmen kartını ve kimliğini göstererek ön seçimde oy kullanabilecek.  

Her siyasi partinin ön seçimine katıldığı her seçim ve çevresi için aday adaylarının aldığı oy sayısını içeren tutanaklar, ön seçim ilçe seçim kurulu başkanlığınca ilgili partinin ilçe başkanlığına gönderilecek ve kazanan aday adaylarına da form düzenlenerek verilecek. Büyükşehir belediye başkan aday adaylığı sonuçları da il seçim kurulu başkanlığı tarafından ilgili parti il başkanlığına ve kazanan aday adayına bildirilecek.  

Adayların geçici olarak ilanı üzerine adaylara karşı ilçe seçim kuruluna itiraz edilebilecek. İlçe seçim kurulu kararlarına karşı ilgililer il seçim kuruluna itirazda bulunabilecek. Büyükşehir belediye başkan adayları hakkındaki itirazlar ise il seçim kurulunca incelenecek. Bu inceleme sonucunda verilen kararlara karşı YSK'ya itiraz yoluna başvurulabilecek.  

İlçe seçim kurulları, kendi seçim çevrelerinin adayları hakkında yapacakları inceleme sonucunda kanunda yazılı adaylık şartlarında noksanlık veya aykırılık bulunduğunu görürlerse, durumu ilgili adaya ve siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına bildirecek. Büyükşehir belediye başkan adaylarına ilişkin inceleme il seçim kurulunca yapılacak.  

İlgili aday ve siyasi parti, bu bildirimler üzerine büyükşehir belediye başkan adaylığı yönünden YSK'ya, diğer adaylar yönünden de il seçim kuruluna itiraz edebilecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir