Onbinler uğurladı

Sanatçı Neşet Ertaş son yolculuğuna uğurlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın talimatı ile Ertaş'ın mezar yeri değiştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIRŞEHİR-  Tedavi gördüğü hastanede dün sabah vefat eden Türk halk müziğinin ünlü ismi, halk ozanı Neşet Ertaş'ın cenazesi, İzmir'den uçakla Ankara'ya, oradan da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşlik ettiği konvoyla memleketi Kırşehir'e getirildi.

Sanatçının naaşının getirildiği Ahi Evran Cami'sinde onbinlerce kişi yerini aldı. Ertaş'ın naaşı Bağbaşı Mezarlığı'nda babası Muharrem Ertaş'ın mezarının 'ayak ucuna' toprağa verilmek üzere yola çıkarıldı.

Sanat dünyası uğurladı

Türk Halk Müziği Sanatçısı ve Söz Yazarı Neşet Ertaş'ın düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere çok sayıda sanatçı Kırşehir'e geldi.
Cenaze törenine katılan Türk Halk Müziği Sanatçısı Bedia Akartürk, merhum Neşet Ertaş ile 20-25 gün önce İstanbul'daki bir hastanede görüştüğünü söyledi.
Neşet Ertaş ile İzmir'de askerlik yaptığı yıllarda tanıştıklarını ifade eden Akartürk, "Büyük bir çınarı kaybettik. Onun türküleri ile çok ekmek yedik. Nur içinde yatsın. Askerliğinden beri benim arkadaşım. O İzmir'de orduevinde askerdi. Orada tanıştık. O zamandan beri dostluğumuz devam ediyor" diye konuştu.
Akartürk, İstanbul'daki hastane ziyaretinde Ertaş'la sohbet etme imkanı bulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"İyi ki gitmişim. Bir daha görmek nasip olmadı. Çok duyguluydu o gün. Sanki kalbine doğmuş, 'yolun sonu görünüyor Bediacım' dedi bana. Ben üzülmesin diye şakaya vurdum. 'Beraber konser vereceğiz hadi toparlan, bir sürü senin aşığın var bekliyor' diye biraz şaka yaptım üzüntüsünü, kederini alalım diye. Ona her şey malum olmuştu. Büyük kayıp. Büyük bir çınar gitti. Bütün halkımızın başı sağ olsun. Halkın sanatçısı, halkın göz bebeğiydi."

Arif Sağ

Sanatçı Arif Sağ, çok sevdiği sanatçı bir arkadaşını kaybettiğini ifade ederek, "Neşet bence ölmedi. Ölümsüzlüğe erdi diye düşünüyorum. Allah rahmet eylesin. Bütün halka ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum" dedi.

Kubat

Sanatçı Kubat, Neşet Ertaş'ın değer verdiği ve ilham aldığı ozanlardan birisi olduğunu belirterek, "Aşık Mahsuni Şerifimiz vardı. Onu yitirdik. Şimdide Neşet Ertaş için son görevimizi yapmaya geldik. Tüm dünyanın başı sağ olsun. Çünkü sazı ile sözü ile bestesi ile dünyaya mal olmuş bir ozandı. Her türküde 'garip garip' diye söz ederdi. Şimdi hakikaten bizi garip bıraktı. Son görevimizi yapmaya geldik" şeklinde konuştu.
Kubat, Neşet Ertaş'ın her zaman garibin yanında olduğunu, garibin yanında olanın da neşeli olmasının beklenemeyeceğini kaydetti.

Edip Akbayram

Sanatçı Edip Akbayram ise Neşet Ertaş'ın uzun yılardır Türkiye'nin dostu olduğunu, türküleri sevdiren, bozlakları aşılayan büyük bir sanatçı olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
"Ülkemizin başı sağ olsun. Böyle bir değeri kaybettiğimiz için. Bizde yeri doldurulamaz o büyük insana son görevimizi yapmak için sanatçı dostları olarak buradayız. Kendisini sevgiyle ebedi istirahatgahına yollayacağız. Çok parçasını yaptım. En çok sevdiğim parçası 'Gönül Dağı' parçasını da yapmıştım. Ama şimdi 'Gönül Dağı'na yağmur ve boran düştü. Hepimiz üzüntülüyüz. Yeri doldurulamayacak büyük bir ozandı. Pir Sultanlardan Karacaoğlanlara, Dadaloğlundan Aşık Veysellere daha sonra yeri doldurulamayacak olan Aşık Mahsunu Şerif'i ve en son kalıntısı olan Neşet Usta'yı kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun."

Sümer Ezgü

Sanatçı Sümer Ezgü Neşet Ertaş'ın Horasan göçeri bir boyun torunlarının torunları olduğunu ve çok değerli bir müzik insanı olduğunu ifade ederek, tüm müzik severlerin Neşet Ertaş'ın türkülerini dinlediğini belirtti.
Ezgü, "O bu toprakların avazıydı. Çok değerli eserler bıraktı. Keşke ölümüne gösterilen bu ilgi yaşamında da gösterilseydi. Ama haklın gönlünde en tepelerde olduğunu düşünüyorum. Allah rahmet eylesin" diye konuştu.

Orhan Gencebay

Orhan Gencebay ise "Çok üzgünüz. Neşetimizi kaybettik. Yol arkadaşımızı kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Halkımızın başı sağolsun" dedi.
 

Babasının ayakları ucuna gömüldü

Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın mezar yeri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatı ile değiştirildi.

Kırşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakan Günay, Kırşehir'e gelişinde Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ile birlikte sanatçının Bağbaşı Mezarlığı'ndaki mezar yerinde incelemelerde bulundu.
Günay, kazılan mezar yerinin, Neşet Ertaş'ın babası Muharrem Ertaş'ın mezarına uzak olması nedeniyle, vasiyetine uygun olarak, ayak ucuna yeniden kazılmasını istedi.
Mezarlıklar Müdürlüğü ekipleri, eski mezar yerini kapatarak, Muharrem Ertaş'ın ayak ucunda yeni mezar yeri açtı.

İzmir'de gıyabi cenaze namazı kılındı

Ertaş'ın son yıllarını geçirdiği Karabağlar Yunus Emre Mahallesi'nde bulunan Mevlana Camisi'nde öğle namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazına, Karabağlar Belediye Başkanvekili Abdulvahap Batıhan, başkan yardımcıları Hulusi Gülşen, Rahim Ürünveren ile vatandaşlar katıldı.
Törende, musalla taşına ünlü halk ozanı Neşet Ertaş'ın fotoğrafı ile karanfiller konuldu.
Kılınan gıyabi cenaze namazının ardından Ertaş'ın 4249 Sokak'taki evi önünde mevlid okundu.

Taziye çadırına ziyaretçi akını

Neşet Ertaş'ın baba evinin yanında kurulan taziye çadırı vatandaşların akınına uğradı. Çadırda, Ertaş'ın sevilen türküleri dinlendi.

İktidar ve muhalefet beraber saf tuttu

Sanatçı Neşet Ertaş için Kırşehir Ahi Evran Cami'nde cenaze töreni düzenlendi.
Sanatçı Ertaş için Ahi Evran Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, DSP Genel Başkanı Masum Türker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, MHP Genel Başkan Yardımcıları Oktay Vural ve Mehmet Şandır, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek katıldı.

"O Anadolu demek"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenaze törenin yapılacağı meydana gelişinde gazetecilerin soruları üzerine "O Anadolu demek, Anadolu kültürü demek. O Anadolu'nun insanı demek. O 21. yüzyılın Karacaoğlan'ı" ifadelerini kullandı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural da Ertaş'ın "milletin sezgisini, acısını, sevgisini sazı ile sözü ile dile getiren Türk milletinin aşığı" olduğunu söyledi. Bozkırın yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olarak tanımladığı Neşet Ertaş'ın bir insanlık hazinesi olduğunu kaydeden Vural, MHP olarak Ertaş ailesine başsağlığı dilediklerini söyledi.
CHP Milletvekili Sabahat Akkiray da Neşet Ertaş'ın dünya çapında tanınan bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, "Ertaş gibi insanlar dünyada çok azdır. Neşet Usta iyi çaldı, iyi söyledi. Bu halkın duygularını dile getirdi" diye konuştu.
Gazetecilere açıklama yapan Kubat da "Büyük Usta'ya son görevlerini yerine getirmek istediklerini" belirterek, Neşet Ertaş'ın büyük bir ozan, virtüoz olduğunu ifade etti. Kubat, "Kendisi garipti. Garibin yanında yer aldı. Şimdi de bizi garip bıraktı" dedi.

Cenaze töreninden notlar

Caminin yanındaki Ahi Meydanı'nda düzenlenen cenaze töreni öncesinde Neşet Ertaş'ın ailesi ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, taziyeleri kabul etti.
Neşet Ertaş'ın naaşını taşıyan araç, Ahi Meydanı'na geldiğinde toplanan vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu. Ertaş'ın cenazesi alkışlar eşliğinde musalla taşına konuldu.
Ertaş'ın cenaze namazının kılınmasını bekleyen çok sayıda vatandaş, sıcak hava nedeniyle baygınlık geçirdi.
Tören alanı etrafındaki binalara üzerinde "Bozkırın tezenesi. Hep kalbimizde yaşayacaksın" yazılı posterleri asıldı.
Bu arada Başbakan Erdoğan, ikindi namazını Ahi Evran Cami'nde kıldı. Erdoğan, namaz öncesi aileye başsağlığı dileğinde bulunduktan sonra Ahi Evran Hazretleri'nin Türbesi'ni de ziyaret etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir