Önce paşalar, şimdi de Erdoğan veto ediyor

CHP Grup Başkanvekili İnce tutuklu milletvekilleri konusunda Başbakan'a yüklendi. "12 Eylül 1980'den sonra paşalar veto ediyordu milletvekili adayını. Şimdi de Recep Erdoğan veto ediyor."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





YALOVA - CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, tutuklu milletvekilleriyle ilgili süreci değerlendirirken "Recep Erdoğan'la Kenan Paşa aynı kişidir. 12 Eylül 1980'den sonra paşalar veto ediyordu milletvekili adayını. Şimdi de Recep Erdoğan veto ediyor" dedi. Partisinin Yalova İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen İnce, nükleer santrallere ilişkin soru yönelten gazetecilere Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu'nun verdiği cevabı eleştirdi.

Karakullukçu'nun, gazetecilere, "Ne varsa durduruyoruz. Yok, durdurma yok artık. İlerleme var. Ben espri yapıyorum siz ciddiye alıp yazıyorsunuz. Devletin, milletin lehine ne varsa yapılacak. Bunun lamı cimi yok. Öyle bir şey mi var? Onu durdur, bunu durdur. Durdurduk ne oldu? Bir şey görelim, beğenmezsek..." şeklindeki esprili sözlerle verdiği yanıtı değerlendiren İnce, şöyle dedi:

"Kervana Danıştay Başkanı da katıldı. Türkiye artık zarara uğratılmayacakmış. Bunlar nasıl hukuk adamıysa, nasıl yüksek yargıçsa doğrusu anlayabilmiş değilim. Bu ülkede yüksek mahkemeler bu milletin malını korudu. Bu ülkenin çıkarlarını, 90 yıllık birikimlerini korudu. Bunları durdurmak vatana ihanet değildi. Bu satışları durdurmak vatana hizmetti. Ama şimdi geldiğimiz noktada iktidarla aynı tarafta olan, iktidar gibi düşünen ve bunu durdurmamayı marifet sayan bir yüksek yargıyla karşı karşıyayız. Bu gerçekten şaşılacak bir durum."

Tutuklu milletvekilleri

Muharrem İnce, tutuklu milletvekilleriyle ilgili süreç konusunda şunları söyledi: "18 bin 500 oyla Başbakan oldu 2003'te, 73 bin oyla Haberal tutuklu. Türkiye'de demokrasinin geldiği nokta bu. Yargıya talimatla milletvekillerini içeride tutuyorlar. Silivri hukuku, faşist hukuk nedeniyle arkadaşlarımız tutukludur. AKP, yargıyı kuşatmıştır. AKP, kendilerine göre yanlış karar alan hakimlerin, savcıların yerlerini değiştirmektedir. Mehmet Haberal, tutukluğun devamına karar veren hakimlere dava açtı. Davayı açtı, tazminat kazandı. Bu sefer AKP bununla da yetinmedi, bir kanun çıkardı. Artık hakimlere dava açılamıyor, devlete dava açılıyor." CHP Grup Başkanvekili İnce, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Kişiye özel kanun çıkarmasını biliyorlar. MİT müsteşarını yargıdan nasıl kaçırdıklarını hepiniz biliyorsunuz. Bu kafa 12 Eylül kafasıdır. Recep Erdoğan'la Kenan Paşa aynı kişidir. 12 Eylül 1980'den sonra paşalar veto ediyordu milletvekili adayını. Şimdi de Recep Erdoğan veto ediyor. Biz tutuklu olan arkadaşlarımıza af istemiyoruz, ayrıcalık istemiyoruz. İstediğimiz şey yargılansınlar ama tutuksuz yargılansınlar. Tutuklu milletvekilleri AKP'nin rehinesi değildir. Aklını başına almalıdır, nankörlük yapmamalıdır. 2003'te Recep Erdoğan'ın milletvekili olması için anayasa değiştirdik biz. Oy verdim ben o yasaya. Bu kadar nankör bir demokrasi olamaz. Yan çizme demokrasisi bu. İleri demokrasi değil. İleri faşizm bu."

İnce, Yalova'da bazı bürokratların AK Parti İl Başkanı'nı tebrik ziyaretine gittiğine ilişkin iddialar konusunda, "Bürokratlar AKP il başkanını kutlama yarışına girmişler. Herkes haddini bilsin. Devlet adamlığı sınırını aşmasınlar, ben de terbiyemi aşmayayım. Vali de dahil buna. Kadın kolu ziyareti, gençlik kolu ziyareti... Vali misin eş başkan mısın?" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir