”Önceden alıp cebe koymaya prim vermeyiz”

Talat, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki görev devir teslim töreninde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, görüşme masasına otururken, Kıbrıs Türk halkının kazanılmış haklarını mutlaka koruma azmi ile hareket ettiklerini ifade ederek, "Müzakerelere hazırlanırken bazı şeyleri önceden alıp cebine koyma hareketleri bizim prim verebileceğimiz hareketler değil" dedi. 

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nda (GKK) görev devir teslim töreni yapıldı. GKK karargahında düzenlenen törende, Korgeneralliğe atanarak Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanlığı görevine atanan Tümgeneral Mehmet Eröz görevini Tümgeneral Abdullah Recep'e devretti. 

Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Kamil Başoğlu, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral İsmail Serdar Savaş, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Faruk Şengün, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri, üniversite rektörleri, büyükelçilik mensupları ile diğer davetliler katıldı. 

 

"KKTC'de güvenlik sorunu yok"

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, törende yaptığı konuşmada, istikrarsızlığın arttığı dünyada güvenliğin daha bir önem kazandığını akıldan hiç çıkarmadıklarını söyledi. 

Talat, bugün KKTC'de güvenlik sorunu olmadan yaşadıklarını, bunu sağlayanın, GKK ve KTBK'nın özverili çabaları olduğunu vurguladı. 

İstikrarsızlık ve savaş ortamının Kıbrıs'ta bir daha yaşanmaması için güvenlik güçlerinin görevini tam anlamıyla yapabilecek kapasitede ve güçte olması gerektiğini, bu nedenle Güvenlik Kuvvetleri'ne büyük önem verdiklerini ifade eden Talat, GKK'nın KTBK ile işbirliği içinde çalışma ortaya koyması ve Kıbrıs Türk halkının güvenliğini her koşulda sağlamasının önemli olduğunu kaydetti. 

Kıbrıs'ta yeni bir süreç yaşayacaklarını belirterek, uzun yıllar süren Kıbrıs sorununu sona erdirmeyi umduklarını dile getiren Talat, "Bu tabiatıyla en başta Kıbrıs Rum tarafının ve onu destekleyenlerin tutumuna bağlı olacaktır" dedi. 

 

Rumlara yanıt

Rum yetkililerin son günlerde yaptıkları açıklamalarda dile getirdikleri toprak taleplerine de yanıt veren Talat şöyle konuştu: 

"Müzakerelere hazırlanırken bazı şeyleri önceden alıp cebine koyma hareketleri bizim prim verebileceğimiz hareketler değil. Görüşme masasına otururken bütün iyi niyetimizle, esnekliğimizle, ancak Kıbrıs Türk halkının kazanılmış haklarını mutlaka koruma azmi ile hareket ediyoruz." 

Kıbrıs Türkünün bu günlere kolay gelmediğine işaret eden Talat, Kıbrıs Türk halkının kazanılmış haklarını geriye değil, ileriye götürmek için masaya oturacaklarını, bu hakların kolay kazanıldığını kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Türkünün haklarını çağdaş dünyanın normları ile birleştirecek, yırtılıp atılamayacak, Kıbrıs Türkünü tekrar geçmişte yaşanan acı günlere sürüklemeyecek kalıcı ve adil bir barış arayacaklarını vurguladı. 

Talat, müzakere sürecinde en ciddi destekçilerinin, güveliği sağlayan Güvenlik Kuvvetleri ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri olacağını ve bu destekle yollarına devam edeceklerini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Talat, konuşmasının ardından ve Eröz'e hizmet anısı şildi takdim etti. 

 

Tümgeneral Mehmet Eröz

 

GKK Komutanlığını devreden Tümgeneral Mehmet Eröz, törende yaptığı konuşmada, KKTC'de görev yaptığı süre içerisinde ilkeli, tarafsız ve içten olma prensibini kendisine ilke edindiğini ve birlik komutanlarıyla birlikte ordunun yükselen başarı grafiğini daha ileriye taşımak için çalıştığını kaydetti. 

GKK'nın Kıbrıs Türk halkının kendisine vereceği tüm görevlere hazır olarak etkin ve caydırıcı gücünü kullanmaya hazır olduğunu vurgulayan  Eröz, görev süresi içerisinde kendisine destek olan Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve diğer hükümet yetkilileri ile Lefkoşa Büyükelçisi ve elçilik personeline, medya mensuplarına ve Kıbrıs Türk halkına teşekkür etti. 

Eröz, görevini devrederek adadan ayrılan ve Ege Ordu Komutanlığı görevine atanan eski Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun emir-komutası ve verdiği desteğin kendilerine her zaman rehberlik ettiğini de kaydetti. 

Eröz, daha sonra Tümgeneral Abdullah Recep'in göğsüne GKK brövesini taktı. Recep de Eröz'e komutanlık forsunu takdim etti ve komuta devir teslimi yapıldı. 

Recep'in, Eröz'e hizmet anısı şildini takdim etmesinin ardından görevi devralan komutanın forsu çekildi. 

Tümgeneral Abdullah Recep

 

GKK Komutanlığı görevini devralan Tümgeneral Abdullah Recep de, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na komuta ederken hiçbir zorluktan yılmadan sevgi ve saygıya dayalı disiplin içinde görevi yürüteceğini, hedefinin daha güçlü ve daha modern bir GKK yaratmak olduğunu söyledi. 

Tümgeneral Recep, GKK'da başlanan gelişimi daha ileri noktalara taşıma azminde olduklarını dile getirerek, her an her türlü göreve hazır olan GKK'nın, verilecek her görevi yerine getirip güven timsali olmaya devam edeceğini kaydetti. 

 

Korgeneral Hilmi Akın Zorlu

 

KTBK Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu da, Kıbrıs Türk halkının yaşam ve hürriyetine, canına, malına gelebilecek her türlü tehdidin, karşısında GKK'yı bulacağını anlattı. 

"GKK'nın her türlü işini, eğitimini bırakarak Erenköy'e koşanlardan, Türk Mukavemet Teşkilatı'ndan (TMT) yani Kıbrıs Türkü'nün bizzat kendisinden oluştuğunu" ifade eden Zorlu, GKK komutanlığına atanan her kişinin görevini icra ederken ayrı bir gurur yaşadığını belirtti. 

Korgeneral Zorlu konuşmasının ardından görevi devreden Eröz'e hizmet anısı şildini takdim etti. 

Tören sonunda karargah bahçesinde resepsiyon verildi.